Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρέμβαση του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Δ. Καινούργιου στο περιοδικό ESG+ για την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης από τις ελληνικές επιχειρήσεις

«Την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο τόνισε, σχολιάζοντας την μελέτη της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρίας Αccenture, ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής Δημήτρης Καινούργιος, Διευθυντής του ΚΕΜΕΧ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

2 3

Οι βέλτιστες πρακτικές ESG πρέπει να είναι συνυφασμένες με το πώς μια εταιρεία, ανεξαρτήτως μεγέθους, βλέπει την στρατηγική ανάπτυξης της και το πώς υποστηρίζει τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που είναι σχετικά μικρές, με λιγότερους πόρους και για τις οποίες η εφαρμογή των πρακτικών ESG φαίνεται πολύ διαφορετική από ότι στις πολυεθνικές εταιρείες, μπορούν να βρουν μια πληθώρα δεικτών ESG, για παράδειγμα από το Global Reporting Initiative και το World Economic Forum, τους οποίους μπορούν να  κατανοήσουν και να δοκιμάσουν την εφαρμογή τους.

Το «ταξίδι» της βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι εύκολο αλλά υπάρχουν διακριτά οφέλη από τα πρώτα στάδια υλοποίησης, ακόμα και για μικρότερες εταιρείες στην χώρα μας, επισημαίνει ο καθηγητής δίνοντας παραδείγματα καλών πρακτικών ESG για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες πρέπει να ξεκινήσουν να μετρούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να βρουν τρόπους να εξοικονομήσουν πόρους (διαχείριση ενέργειας, χρήση νερού, διαχείριση αποβλήτων κ.α).

Η ύπαρξη μιας ελκυστικής εταιρικής κουλτούρας με κοινωνικό πρόσωπο, θα βοηθήσει τις εταιρείες  να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να προσελκύσουν ευκολότερα στελέχη που κάνουν την διαφορά.

Τέλος, εστιάζοντας στην Εταιρική Διακυβέρνηση, και κυρίως στην Διαχείριση Κινδύνων, οι εταιρείες θα προσελκύσουν ευκολότερα χρηματοδότηση αλλά και θα προσεγγίσουν ευκολότερα εταιρείες πελάτες/προμηθευτές της εφοδιαστικής αλυσίδας που ανήκουν.»

Πρώτη δημοσίευση: ESG+, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2022

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN