Υπό την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίου Νίκου Αναστασιάδη, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, η τελετή βράβευσης του NEMITSAS 2022, η οποία φέτος αφορούσε στην επιστήμη της Φυσικής.
Το βραβείο απονεμήθηκε στον καθηγητή του ΕΚΠΑ Παρασκευά Σφήκα για τα εξαιρετικά ερευνητικά επιτεύγματά του στην πειραματική σωματιδιακή φυσική.
«Ο καθηγητής Σφήκας έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στη σωματιδιακή φυσική τα τελευταία χρόνια. Ήταν μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τα μποζόνια W και Z στο CERN και του top quark στο Fermilab. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την ανάλυση του ανιχνευτή CMS στο CERN που οδήγησε στην ανίχνευση του μποζονίου Higgs στο Large Hadron Collider το 2009», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής, καθηγητής Γιώργος Ευσταθίου.
Στη μεγάλη προσφορά του καθηγητή Παρασκευά Σφήκα στην επιστήμη της Φυσικής και στην ανθρωπότητα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Τα επιτεύγματα του καθηγητή Σφήκα αποτελούν τιμή για την πατρίδα μας», σημείωσε ο Πρόεδρος, δηλώνοντας παράλληλα περηφάνια για το αξιόλογο δυναμικό που διαθέτει η πατρίδα μας.
Το βραβείο «NEMITSAS 2022» είναι ένας θεσμός βραβείων, ο οποίος αναβαθμίστηκε τα τελευταία δυο χρόνια καθώς έχει ενταχθεί στις λειτουργίες της Ακαδημίας μετά από δωρεά του Ιδρύματος Νέμιτσα στην Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Σύμφωνα με τους στόχους της Ακαδημίας και του Ιδρύματος «Τάκης και Λούκη Νέμιτσας», σκοπός της βράβευσης είναι η αναγνώριση της αριστείας, η ανάδειξη των επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων αλλά και της προσφοράς επιφανών, διεθνούς εμβέλειας, συμπατριωτών μας.
Η αντιφώνηση του καθηγητή
Στην αντιφώνησή του ο Καθηγητής Παρασκευάς Σφήκας, σωματιδιακός φυσικός, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Ίδρυμα Τάκης και Λούκη Νέμιτσα για την τιμή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απονομή και αυτούς που τον πρότειναν και επέλεξαν για το βραβείο. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του όσους τον «έκαναν αυτό που είμαι σήμερα» αλλά και τα σχολεία της Κύπρου όπου φοίτησε γιατί τον γαλούχησαν με ιδανικά και αξίες.
Μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στο Κάϊρο, όπου γεννήθηκε από Κύπριο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα και για την ζωή στην Κύπρο στην οποία ήρθαν το 1970. Μίλησε για τα γυμνασιακά του χρόνια στη Λεμεσό, τα οποία, είπε, ήταν χρόνια ευτυχίας.
Ανέφερε ότι το 1980 μετέβη στην Ελλάδα και ήταν στο Πολυτεχνείο για έξι μήνες αλλά μετά τις καταλήψεις πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ και το ΜΙΤ όπου έμεινε για 20 χρόνια.
Χαρακτήρισε το ΜΙΤ και το CERN στο οποίο πήγε μετά ως ερευνητής, μεγάλο ναό της επιστήμης.
Στην αντιφώνησή του ανέλυσε με μεγάλη λεπτομέρεια και το αντικείμενο των ερευνών του και τα πειράματα στα οποία έλαβε και λαμβάνει μέρος και πως αυτά θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα.