Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέο ερευνητικό πρόγραμμα στο Ε.Κ.Π.Α.: Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)

PLANTZOS
Ο Καθηγητής Δημήτρης Πλάντζος

Από τον περασμένο Μάρτιο, και για τα επόμενα τρία χρόνια, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. θα φιλοξενεί διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο “Funerary art in the Eastern Mediterranean (4th c. – 1st c. BCE): old connections and new beginnings” («Ταφική τέχνη στην ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.): παλαιές συνδέσεις και νέες αφετηρίες»), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Δημήτρη Πλάντζου, και σε χρηματοδότηση του Ιδρύματος Getty (στο πλαίσιο της Δράσης: Connecting Art Histories). Από πλευράς Ε.Κ.Π.Α., στο Πρόγραμμα θα μετέχει και ο Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Νικόλας Δημάκης.

HAGGAG
Η Ομ. Καθηγήτρια Mona Haggag

Το Πρόγραμμα, το οποίο θα διεξάγεται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία Αλεξανδρείας, και την Διευθύντριά της, Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Mona Haggag, αποσκοπεί στην επίτευξη ακαδημαϊκών και επιστημονικών ανταλλαγών μεταξύ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Αλεξανδρείας, μέσα από τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών συναντήσεων σε Αίγυπτο, Ελλάδα, και Κύπρο. Σκοπός των συναντήσεων αυτών, που θα συνοδεύονται από επιτόπια μαθήματα, σεμινάρια, και διαλέξεις, είναι η εδραίωση μιας κοινής επιστημονικής γλώσσας γύρω από τα θέματα που απασχολούν τις ερευνητικές κοινότητες στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως: τα αρχαία νεκροταφεία ως τόποι εμπέδωσης εθνοτικών και άλλων τοπικών παραδόσεων∙ η ταφική τέχνη ως στοιχείο εθνοτικής, έμφυλης, και κοινωνικής ταυτότητας∙ η κοινή γλώσσα της ελληνιστικής καλλιτεχνικής έκφρασης, κ.ο.κ.

DIMAKIS
O Επ. Καθηγητής Νικόλας Δημάκης

Στο πλαίσιο του τριετούς Προγράμματος, οι Καθηγητές κ.κ. Πλάντζος και Δημάκης θα διευθύνουν σειρές διαλέξεων και επιτόπιων σεμιναρίων σε διάφορες αρχαιολογικές θέσεις (μεταξύ των οποίων τα νεκροταφεία Σάτμπι, Μουσταφά Καμάλ, και Κομ Ελ Ντίκα στην Αλεξάνδρεια, οι Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο της Κύπρου, κ.ο.κ.) που θα απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και σε υποψήφιους και υποψήφιες διδάκτορες από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιστημονικών οργανισμών της ευρύτερης περιοχής.

Οι συνεργασίες που θα προκύψουν στο πλαίσιο του Προγράμματος, αναμένεται να οδηγήσουν σε σειρά ερευνητικών εργασιών σε επίπεδο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών διατριβών, αλλά και σε επιστημονικά δημοσιεύματα.

Την πρόοδο του Προγράμματος θα μπορείτε να παρακολουθείτε από την ιστοσελίδα.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN