Νέα & Ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΕΚΠΑ για την Κλιματική Κρίση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΕΚΠΑ για την Κλιματική Κρίση

2ο Συνέδριο ΕΚΠΑ για την Κλιματική Κρίση

«Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης: από τη διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση στην παροχή επιστημονικής γνώσης για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΕΚΠΑ για την Κλιματική Κρίση με την παρουσίαση κατά τη 2η ημέρα των εργασιών 40 εργασιών σε 13 Συνεδρίες στις θεματικές ενότητες: 

Κλιματική Κρίση, Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και Φυσικές Καταστροφές, Κλιματική κρίση και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Κλιματική Κρίση και Πολιτιστική Κληρονομιά, Κλιματική Κρίση και Υγεία, Εφαρμογές Πληροφορικής, Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης για την Κλιματική Κρίση, Εκπαίδευση και Μάθηση για την Κλιματική Κρίση, Επικοινωνώντας την Κλιματική Κρίση.                                                                                                   

Στην ενότητα «Κλιματική Κρίση, Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και Φυσικές Καταστροφές» παρουσιάστηκαν εργασίες για την πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, για τα συζευγμένα κλιματικά φαινόμενα (λ.χ. καύσωνες και ξηρασίες) και την αυξημένη τους συχνότητα και ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής, για την εκτίμηση των επιπτώσεων των καυσώνων στο αστικό περιβάλλον καθώς και για τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Στην ενότητα «Εφαρμογές Πληροφορικής, Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης για την Κλιματική Κρίση» εξετάστηκε η σημασία και συμβολή της μηχανικής μάθησης για ποικιλία εφαρμογών όπως η αποδοτική διαχείριση της εκπομπής ρύπων και της κατανάλωσης καυσίμων στα πλοία, της ανακατασκευής ανεμολογικών χρονοσειρών για λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και για την ανάπτυξη νευρωνικών δικτύων για μετεωρολογικές εφαρμογές.

Στην ενότητα «Κλιματική Κρίση και Υγεία», αναλύθηκε η επίδραση της κλιματικής κρίσης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, διερευνήθηκε η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στην καρδιο-αναπνευστική θνησιμότητα καθώς και η σχέση των φυσικών καταστροφών με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ειδική αναφορά έγινε στην Ανθρωπιστική Ιατρική που σχετίζεται με τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση και υποστηρίζεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΠΑ.

Στην ενότητα «Κλιματική Κρίση και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», συζητήθηκε η συμβολή της λογοτεχνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, εξετάσθηκε η ατομική και συλλογική ηθική ευθύνη σε ότι αφορά στην κλιματική κρίση, αναλύθηκε η ιστορία των ΑΠΕ και συνδέθηκε με την ηθική της τεχνολογίας, έγινε αναφορά στις σύγχρονες όψεις της οικοπαιδαγωγικής στη λογοτεχνία και αξιολογήθηκε η σημασία της αφηγηματικής διαδικασίας και οι τραυματικές μνήμες θυμάτων από φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης. Στην ίδια ενότητα αναλύθηκε η σχέση της θρησκείας με την κλιματική κρίση και εξειδικεύθηκε η συμβολή του Χριστιανισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην ενότητα «Κλιματική Κρίση και Πολιτιστική Κληρονομιά» παρουσιάσθηκε ο κόμβος ‘ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ’ των ΑΣΚΤ και ΕΚΠΑ, το διαδικτυακό φεστιβάλ minkfestival.com για την οικολογική κρίση, ο ρόλος του χορού αλλά και του εφαρμοσμένου θεάτρου ως μέσων συνειδητοποίησης και αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης.

Στην ενότητα «Εκπαίδευση και Μάθηση για την Κλιματική Κρίση», συζητήθηκε η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή στο σχολείο, αξιολογήθηκαν οι εναλλακτικές αντιλήψεις δασκάλων και μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή, αναλύθηκε η σχέση της κλιματικής αλλαγής με τα προγράμματα σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παρουσιάσθηκαν τόσο καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις βασισμένες στην τέχνη στο πλαίσιο μιας μουσειακής κλιματικής εκπαίδευσης όσο και η σημασία της περιβαλλοντικής προφορικής ιστορίας και της επιστήμης των πολιτών. 

Στην ενότητα «Επικοινωνώντας την Κλιματική Κρίση» συζητήθηκε ο ρόλος του διαδικτύου και του παγκόσμιου ιστού στην επικοινωνία της Κλιματικής Κρίσης και αξιολογήθηκαν τεχνικές που θα αναδεικνύουν περισσότερο θετικά μηνύματα αντί αποκλειστικά και μόνο αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον.

Συνολικά κατά το διήμερο των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάσθηκαν 94 εργασίες εκ των οποίων οι 24 εργασίες (ή ποσοστό περίπου 25%) από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ.

Τις εργασίες παρακολούθησαν, αθροιστικά 350 και πλέον σύνεδροι (μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και στελέχη φορέων του δημόσιου τομέα), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο παρακολούθησε σημαντικός αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 2ου Συνεδρίου ΕΚΠΑ για την Κλιματική Κρίση, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των Σχολών και των Τμημάτων του ΕΚΠΑ για το μετριασμό της κλιματικής κρίσης.

Σημείωσε επίσης ότι το 3ο Συνέδριο του ΕΚΠΑ για την Κλιματική Κρίση που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2024, θα δώσει έμφαση στην καινοτομία, όπως αυτή αποτυπώνεται στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία και στη διαμόρφωση πολιτικών για την Κλιματική Κρίση. Σε ότι αφορά το Συνέδριο, θα αξιοποιήσει τις προτάσεις των Συνέδρων, περιλαμβάνοντας επίσης θεματικά εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια αλλά και συζητήσεις (fire chats) με επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κλιματικής κρίσης. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις Συνεδρίες του 2ου Συνεδρίου του ΕΚΠΑ για την Κλιματική Κρίση στο YouTube:

***

-Απολογισμός 1ης ημέρας-

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του ΕΚΠΑ για την Κλιματική Κρίση με την παρουσίαση 54 εργασιών σε 6 Συνεδρίες στις θεματικές ενότητες «Διεθνείς και Δημόσιες Πολιτικές για την Κλιματική Κρίση», «Η Κλιματική Κρίση από τη σκοπιά της νομικής επιστήμης», «Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο», «Κλιματική Κρίση – Δράσεις Προσαρμογής και Μετριασμού», «Ενέργεια και Ενεργειακή Μετάβαση», και «Κλιματική Κρίση και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Τις εργασίες παρακολούθησαν, αθροιστικά 200 και πλέον σύνεδροι (μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και στελέχη φορέων του δημόσιου τομέα), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι Συνέδριο παρακολούθησε σημαντικός αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ, ενώ δέκα από τις εργασίες παρουσιάστηκαν από υποψήφιους διδάκτορες. 

εικόνα Viber 2023 04 11 10 34 05 542

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος αναφέρθηκε στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΕΚΠΑ στο αντικείμενο της Κλιματικής Κρίσης, επισημαίνοντας ότι αφορά το σύνολο των Σχολών του ΕΚΠΑ, διαπερνά και αξιοποιεί πλήθος επιστημών, παράγει υψηλής ποιότητας επιστημονική γνώση και υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας και της Πολιτείας εν γένει. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών έργων στα Προγράμματα Σπουδών του ΕΚΠΑ μέσα και από τη διαμόρφωση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και στη μεγάλης εμβέλειας διεθνή παρουσία του ΕΚΠΑ σε προγράμματα και πρωτοβουλίες για την Κλιματική Κρίση.

Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Νικόλας Βούλγαρης αναφέρθηκε στα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στο αντικείμενο της Κλιματικής Κρίσης, πολλά από τα οποία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συνεργασιών. Για την πραγματοποίηση τέτοιων προγραμμάτων οι Πρυτανικές Αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη δημιουργία μεγάλων κεντρικών ερευνητικών υποδομών (core facilities) και δρομολογούνται και άλλες. Επιπλέον, ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, μέσω των εσόδων του και των αποθεματικών του ενισχύει μικρά έργα και δράσεις στο αντικείμενο της Κλιματικής Κρίσης.

JIM 3834

Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Καραδήμας ανέφερε ότι  το ΕΚΠΑ, μέσω της ίδρυσης, αναπροσανατολισμού, εμπλουτισμού και διαρκούς εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων του, στοχεύει στη μεγαλύτερη ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης των περιβαλλοντικών θεμάτων, στην προβολή των σχετικών αξιών, την άμεση προώθηση των ενεργειών που χρειάζονται και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός κόσμου, ο οποίος να διασφαλίζει την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος, να προάγει την κοινωνική ισότητα και να ενθαρρύνει την οικονομική ευημερία. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο της δραστηριότητας του, εκπαιδευτικής και ερευνητικής, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στην προστασία του.

JIM 3893

Στην ενότητα «Διεθνείς και Δημόσιες Πολιτικές για την Κλιματική Κρίση» έγινε ειδικότερη αναφορά στις πολιτικές και τις τεχνολογίες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με τα Πανεπιστήμια, στις νομικές και γεωπολιτικές διαστάσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων και των υπεράκτιων αιολικών, στη δίκαια μετάβαση με ειδικότερη αναφορά στην απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, κ.α.

JIM 3921

Στην ενότητα «Η Κλιματική Κρίση από τη σκοπιά της νομικής επιστήμης», εξετάστηκε η περιβαλλοντική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η νομική διάσταση των νέων εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της κλιματικής αλλαγής με ειδικότερη αναφορά στην ενέργεια, το συνταγματικό πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και η προσαρμογή της νομολογίας στις νέες προκλήσεις που σχετίζονται με την Κλιματική Κρίση.

JIM 3942

Στην ενότητα «Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο», παρουσιάστηκαν εργασίες για την κλιματική μεταβλητότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η σχέση της κλιματικής κρίσης με τη ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και για τα μεσογειακά οικοσυστήματα σε περιόδους ακραίων κλιματικών διακυμάνσεων με την αξιοποίηση του παλαιοαρχείου του Κορινθιακού κόλπου.

JIM 3974

Στην ενότητα «Κλιματική Κρίση – Δράσεις Προσαρμογής και Μετριασμού» παρουσιάστηκαν μεθοδολογίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (μετριασμός) καθώς και δράσεις για την προσαρμογή των πόλεων αλλά και παραγωγικών δραστηριοτήτων (όπως η ναυτιλία) στην κλιματική αλλαγή.

JIM 4075

Στην ενότητα «Ενέργεια και Ενεργειακή Μετάβαση» συζητήθηκαν τα μέτρα και οι πολιτικές για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αλλά και οι προϋποθέσεις για την ενεργειακή δικαιοσύνη. Τέλος στην ενότητα «Κλιματική Κρίση και Βιώσιμη Ανάπτυξη» αναλύθηκαν τρέχουσες πολιτικές στους τομείς της αγροτικής πολιτικής και της ναυτιλίας, ενώ παρουσιάσθηκαν νέες τεχνικές για την αδρανοποίηση επιβλαβών υλικών.

JIM 3938
JIM 4022
εικόνα Viber 2023 04 10 11 32 11 731
1ο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Ιστορίας με θέμα “Συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Ιστορίας με την Ιστορία της Επιστήμης και την Ιστορία της Τεχνολογίας” [12-14 Δεκεμβρίου 2025]

1ο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Ιστορίας με θέμα “Συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Ιστορίας με την Ιστορία της Επιστήμης και την Ιστορία της Τεχνολογίας” [12-14 Δεκεμβρίου 2025]

Το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ (ΙΦΕ), το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) ανακοινώνουν  τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Ιστορίας με θέμα “Συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Ιστορίας με την Ιστορία της Επιστήμης και την Ιστορία της Τεχνολογίας”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις […]

Φιλοσοφική Σχολή:  Συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών

Φιλοσοφική Σχολή: Συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Φιλοσοφική Σχολή πραγματοποίησε συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και δέσμευσης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η συνεργασία αυτή αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον […]

Με το βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 τιμήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Τσάνη

Με το βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 τιμήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Τσάνη

Η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλλα Τσάνη κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 στην κατηγορία «Γυναίκα στην Ενέργεια», για την καθοριστική της συμβολή στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την ενεργή δράση στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Η διάκριση απονεμήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), που διεξάγεται στις […]

Tο τμήμα Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου οργάνωσε και φιλοξένησε την δράση με τίτλο: ‘Listen to the Waters: Water & Biodiversity’

Tο τμήμα Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου οργάνωσε και φιλοξένησε την δράση με τίτλο: ‘Listen to the Waters: Water & Biodiversity’

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Green Education in Media (GEM), το τμήμα Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου οργάνωσε και φιλοξένησε την δράση με τίτλο: ‘Listen to the Waters: Water & Biodiversity’ στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Ευρίπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε ποικίλες τοποθεσίες στο νησί της Εύβοιας. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-6 […]

Πρώτη εκδήλωση του κύκλου “Anthropocene” – Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες & Τέχνες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία [3 Ιουνίου}

Πρώτη εκδήλωση του κύκλου “Anthropocene” – Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες & Τέχνες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία [3 Ιουνίου}

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο: “Anthropocene” – Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες & Τέχνες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία. Η πρώτη εκδήλωση του κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), […]

Youth Climate Diplomacy Forum: Η νέα γενιά στο επίκεντρο της Κλιματικής Διπλωματίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Youth Climate Diplomacy Forum: Η νέα γενιά στο επίκεντρο της Κλιματικής Διπλωματίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Με μεγάλη επιτυχία και έντονη συμμετοχή της νέας γενιάς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαΐου στο Impact Hub Athens η εκδήλωση του Youth Climate Diplomacy Forum, με τίτλο: «Η νέα γενιά στο επίκεντρο της Κλιματικής Διπλωματίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα και την ενεργό υποστήριξη της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία […]

Φιλοσοφική Σχολή:  Συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών

Φιλοσοφική Σχολή: Συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Φιλοσοφική Σχολή πραγματοποίησε συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και δέσμευσης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η συνεργασία αυτή αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον […]

Με το βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 τιμήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Τσάνη

Με το βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 τιμήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Τσάνη

Η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλλα Τσάνη κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 στην κατηγορία «Γυναίκα στην Ενέργεια», για την καθοριστική της συμβολή στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την ενεργή δράση στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Η διάκριση απονεμήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), που διεξάγεται στις […]

Tο τμήμα Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου οργάνωσε και φιλοξένησε την δράση με τίτλο: ‘Listen to the Waters: Water & Biodiversity’

Tο τμήμα Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου οργάνωσε και φιλοξένησε την δράση με τίτλο: ‘Listen to the Waters: Water & Biodiversity’

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Green Education in Media (GEM), το τμήμα Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου οργάνωσε και φιλοξένησε την δράση με τίτλο: ‘Listen to the Waters: Water & Biodiversity’ στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Ευρίπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε ποικίλες τοποθεσίες στο νησί της Εύβοιας. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-6 […]

Πρώτη εκδήλωση του κύκλου “Anthropocene” – Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες & Τέχνες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία [3 Ιουνίου}

Πρώτη εκδήλωση του κύκλου “Anthropocene” – Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες & Τέχνες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία [3 Ιουνίου}

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο: “Anthropocene” – Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες & Τέχνες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία. Η πρώτη εκδήλωση του κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), […]

Youth Climate Diplomacy Forum: Η νέα γενιά στο επίκεντρο της Κλιματικής Διπλωματίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Youth Climate Diplomacy Forum: Η νέα γενιά στο επίκεντρο της Κλιματικής Διπλωματίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Με μεγάλη επιτυχία και έντονη συμμετοχή της νέας γενιάς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαΐου στο Impact Hub Athens η εκδήλωση του Youth Climate Diplomacy Forum, με τίτλο: «Η νέα γενιά στο επίκεντρο της Κλιματικής Διπλωματίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα και την ενεργό υποστήριξη της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο