Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή της κ. Μαρίας Δασκολιά, Αν. Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, στο ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud – Co-designed citizen observatories for the EOS-Cloud

Το ΕΚΠΑ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud, ένα έργο Horizon 2020 (Call: H2020-INFRAEOSC-2018-2020), σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών για τη σύνδεση της Επιστήμης των Πολιτών με το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοιχτής Επιστήμης (European Open Science Cloud- EOSC). Συντονιστής του έργου είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας (CSIC) διαμέσου του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών (ICM) της Ισπανίας, και σε αυτό συμμετέχουν 15 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Ελλάδα) και μία χώρα της Νότιας Αμερικής (Κολομβία). Ανάμεσα στους εταίρους είναι 4 Παρατηρητήρια Πολιτών με αντικείμενο την καταγραφή και αναγνώριση της βιοποικιλότητας και 6 Παρατηρητήρια Πολιτών στην παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ποιότητας. Το έργο, που έχει διάρκεια 40 μήνες, ολοκληρώνεται το 2023.

image 46
image 47
image 48

Την επιστημονική ευθύνη της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΠΑ, που συμμετέχει ως ο μόνος ελληνικός εταίρος, έχει η κ. Μαρία Δασκολιά, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ ηγείται ενός πολυδιάστατου προγράμματος δράσεων, που επιδιώκουν να συμβάλλουν στη σύνδεση και ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών (ΕτΠ) και των τεχνολογιών του έργου στις σχολικές κοινότητες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΕΑΑ), και επ’ ωφελεία αυτών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης, δράσεων που αποβλέπουν και καταλήγουν στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, δράσεων που υποστηρίζουν τη δημιουργία κοινοτήτων πρακτικής και τη διασύνδεσή τους με τις πλατφόρμες και κοινότητες των Παρατηρητηρίων Πολιτών του έργου, τη σύσταση εκπαιδευτικών δικτύων σε περιφερειακό, εθνικό, και ευρωπαϊκό επίπεδο, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων σε σχολεία, και τέλος, την έρευνα για τη μάθηση και τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην προώθηση δημιουργικών συμπράξεων ΕτΠ με την ΠΕ.

Στο 5ο ηλεκτρονικό Newsletter του έργου έχει δημοσιευτεί συνέντευξη της κ. Μαρίας Δασκολιά με θέμα τη σχέση ΕτΠ και εκπαίδευσης. Στη συνέντευξή της η κ. Δασκολιά υποστηρίζει ότι τόσο η επιστήμη όσο και η πολιτειότητα (citizenship) αποτελούν τους δύο ακρογωνιαίους λίθους, στους οποίους χρειάζεται να στηριχθεί η εκπαίδευση για να προωθήσει βασικές ικανότητες για την αειφορία.

image 49
Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Νέα & Ανακοινώσεις Πανεπιστημιακή Κοινότητα
Map

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN