Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του Καθηγητή Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Κ. Τούτουζα σε άρθρο για την Οπτική Συνεκτική Τομογραφία που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Cardiology

TOUTOYZAS
Κωνσταντίνος Τούτουζας

Σημαντικό επίτευγμα αποτελεί για το Πανεπιστήμιο η συμμετοχή του Καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνου Τούτουζα στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Cardiology για τη χρήση της Οπτικής Συνεκτικής Τομογραφίας (OCT) στην Αθηρωμάτωση και στην Επεμβατική Καρδιολογία 20 χρόνια μετά από την πρώτη κλινική εφαρμογή σε ανθρώπους.

H ενδοστεφανιαία OCT αποτελεί μια επεμβατική τεχνική ενδοστεφανιαίας απεικόνισης, η οποία πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και με την οποία είναι δυνατή η απεικόνιση των αθηρωματικών πλακών που προκαλούν στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες με εξαιρετικά υψηλή διακριτική ικανότητα (~15μm) που προσεγγίζει αυτή της ιστολογικής ανάλυσης. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της OCT μπορούμε να δούμε σημαντικές λεπτομέρειες της μορφολογίας της αθηρωματικής πλάκας, όπως το λιπιδικό πυρήνα, την ινώδη κάψα που τον καλύπτει, και μικροεναποθέσεις ασβεστίου εντός της πλάκας, όπως επίσης και την παρουσία θρόμβου εντός του αυλού των στεφανιαίων αλλά και τα stent που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αυτών των στενώσεων.

Η κλινική χρησιμότητα της OCT έγκειται στο σχεδιασμό και στην καθοδήγηση της αγγειοπλαστικής, στην αποσαφήνιση ασαφούς μορφολογίας στη στεφανιογραφία, και στην εκτίμηση των άμεσων αλλά και του μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων. Σε ερευνητικό επίπεδο, η OCT αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την έρευνα στους μηχανισμούς του σχηματισμού και της εξέλιξης της αθηρωματικής πλάκας, της παθογένεσης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, και της ιστικής απάντησης μετά από παρεμβάσεις στα στεφανιαία αγγεία. Στη χώρα μας, η Ά Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, υπό την αιγίδα του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τούτουζα ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα παγκοσμίως που υιοθέτησαν τη χρήση της OCT στην κλινική πράξη από το 2007, πριν ακόμα την ευρεία εφαρμογή της σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό οδήγησε σε σημαντικές δημοσιεύσεις από την Ά Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική σε θέματα σχετιζόμενα με τη παθοφυσιολογία της ρήξης πλάκας και της παθογένεσης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.

Στην εν λόγω δημοσίευση στο Nature Reviews Cardiology συμμετέχουν ειδικοί στην OCT από περισσότερα από 80 διεθνή κέντρα και αποτελεί ένα σύγγραμμα αναφοράς για την ερμηνεία των εικόνων της OCT και των ενδείξεων για την κλινική χρήση της. Συγκεκριμένα, εξηγείται πως πρέπει να γίνεται η ερμηνεία των εικόνων της αθηρωματικής πλάκας αλλά και των ενδοστεφανιαίων stent που λαμβάνονται με τη χρήση της OCT. Περιγράφεται επίσης η κλινική χρησιμότητα της OCT σε ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα και σε ασθενείς που παρουσιάζουν ισχαιμία χωρίς αποφρακτικές βλάβες στα στεφανιαία αγγεία στη στεφανιογραφία. Τέλος, συνοψίζεται η κλινική σημασία των ευρημάτων της OCT μετά από εμφύτευση stent, αλλά και ο ρόλος της νεοαθηρωμάτωσης που ανιχνεύεται από την OCT στη παθογένεση όψιμων επιπλοκών μετά από την εμφύτευση stent. Η δημοσίευση αυτή αποτελεί δηλαδή έναν οδηγό για τη σωστή ερμηνεία των εικόνων της OCT και συνοψίζει τις κλινικές εφαρμογές της.

Περαιτέρω πληροφορίες για το βιογραφικό του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τούτουζα μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.hcs.gr/member/konstantinos-toutouzas/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN