Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης Αντικείμενα Τόποι 1922-2022 στο Μουσείο Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, στον 2ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής. Πρόκειται για μια συμμετοχική έκθεση με οικογενειακά ενθυμήματα μελών της Φιλοσοφικής Σχολής με προσφυγική καταγωγή, κειμήλια που συνδέουν τους ανθρώπους της με το προσφυγικό τους παρελθόν και τα πολλαπλά νοήματα της προσφυγικής ταυτότητας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Κοσμήτωρ της ΦΛΣ καθ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ενώ το σκεπτικό και το περιεχόμενο της έκθεσης παρουσίασε ο Διευθυντής του Μουσείου καθ. Πλάτων Πετρίδης. Το Μουσικοθεατρικό αναλόγιο Γυρεύω τον παλιό μου κήπο με τους Μ. Πλουμίδη, Ν. Κατριτζιδάκη, Π. Μοσχολιδάκη πλαισίωσε την εκδήλωση.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τα εγκαίνια της έκθεσης “Αντικείμενα τόποι 1922-2022”, τη συμμετοχική έκθεση στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ με οικογενειακά ενθυμήματα μελών της Φιλοσοφικής Σχολής με προσφυγική καταγωγή. Την Έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

[…]

Το ΕΚΠΑ θέλει να τιμήσει τη μνήμη του πλέον τραυματικού γεγονότος στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού, το οποίο καθόρισε καταλυτικά την πορεία της πατρίδας μας.

[…]

Η φυσιογνωμία άλλωστε του ίδιου του Πανεπιστημίου μεταβλήθηκε μέσα από την υποδοχή και εκπαίδευση χιλιάδων προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και την στελέχωσή του από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό με προσφυγική καταγωγή.

[…]

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής μας για τη διοργάνωση της Έκθεσης, που περιλαμβάνει κειμήλια που συνδέουν τους ανθρώπους της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με το προσφυγικό τους παρελθόν και τα πολλαπλά νοήματα της προσφυγικής ταυτότητας.

[…]

Με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν χαμένες Πατρίδες αλλά μόνον αλησμόνητες, και με το αίσθημα ότι η Μικρά Ασία ζει και θα ζει μέσα στις καρδιές μας, συγχαίρω για μια ακόμα φορά το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής για τη διοργάνωση και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2023 και θα είναι ανοικτή καθημερινά από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. στον 2ο όροφο της ΦΛΣ.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN