Τη Δευτέρα 2 Δεκεμεβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π: Βασίλειος Βουτσάκης, Φλώρα Κρητικού, Γεωργία Λιαράκου, Ευαγγελία-Μαρία Μόσχου, Ασημίνα Ράλλη, Μαριάννα Θωμά, Βασίλειος Βερβάτης, Κωνσταντίνος Κατουμάς, Μάριος Κωστάκης, Παναγιώτης Μελετάκος, Θεοφάνης Παναγιωταρόπουλος, Νεφέλη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Ρομποπούλου, Ουρανία Σχοινοχωρίτη. Ορκίστηκε επίσης το μέλος Ε.ΔΙ.Π., Ιωάννης Σιγάλας
Βασίλειος Βουτσάκης, εξέλιξη σε Καθηγητή Νομικής
Φλώρα Κρητικού, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Μουσικών
Η Φλώρα Κρητικού είναι Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο οποίο υπηρετεί από το 2008 όταν εξελέγη Λέκτορας. Το έτος 2014 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια και το 2019 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο και στο ίδιο Τμήμα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ 2001) και της Ecole Pratique des Hautes Etudes (Sciences historiques et philologiques 2004). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε δύο βασικούς άξονες, αφ’ ενός στη μελέτη της βυζαντινής μουσικής παλαιογραφίας και των μουσικών χειρογράφων, αφ’ ετέρου στην ανάδειξη των τοπικών λειτουργικών ρεπερτορίων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται υπό την επίβλεψή της δύο διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα με τη συμμετοχή άλλων Πανεπιστημίων. Διδάσκει μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Κατεύθυνσης Βυζαντινής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Γεωργία Λιαράκου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή
Ευαγγελία-Μαρία (Μαριλίτα) Μόσχου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Ιατρικής
Είμαι Kαθηγήτρια Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (ΕΚΠΑ). Εργάζομαι στην Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς από το 2006 ως υπεύθυνη του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας της όρασης και συνυπεύθυνη του Τμήματος Γλαυκώματος. Είμαι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής και αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, λαμβάνοντας το 1ο αριστείο για την υψηλότερη βαθμολογία χρονιάς 2000 (9.21/10). Έχω λάβει διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με βαθμό Άριστα. Πραγματοποίησα την τετραετή ειδικότητά μου στην Οφθαλμολογία στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική της Λοζάνης στην Ελβετία, λαμβάνοντας το 2000 1η υποτροφία επίδοσης (απόφαση Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων) για μεταπτυχιακές σπουδές στην αλλοδαπή. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση εκπόνησα 2η διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λοζάνης. Με εκπαιδευτική άδεια το 2009 εξειδικεύτηκα στο Γλαύκωμα στο νοσοκομείο Αddenbrookes (Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Cambridge) και εργάστηκα ως επίτιμος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge συμμετέχοντας με παράδοση μαθημάτων στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Cambridge για τους ειδικευόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα το 2010 συμμετείχα ως διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη ‘Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία’ της Iατρικής Σχολής Αθηνών-Εργαστήριο Φυσιολογίας.
Το συγγραφικό μου έργο υπερβαίνει τις 250 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμπεριλαμβάνομαι στη λίστα «Stanford University List of World’s Top 2% Scientists”. Έχω παρουσιάσει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή συνέδρια στα περισσότερα από τα οποία ως προσκεκλημένη ομιλήτρια. Επίσης έχω γράψει το κεφάλαιο ‘Multifocal-Electroretinogram in retinal vascular diseases’ στην ετήσια έκδοση της Γαλλικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας. Είμαι μέλος διεθνών και Ελληνικών Οφθαλμολογικών Εταιρειών και κριτής σε 11 διεθνή ιατρικά περιοδικά.
Υπήρξα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Μελέτη Οφθαλμικών Φλεγμονών και Λοιμώξεων (Νοέμβριος 2022) και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενετικής στην Οφθαλμολογία.
Μιλάω άριστα Γαλλικά (native, Sorbonne II), Αγγλικά (Proficiency of Cambridge) και ικανοποιητικά Ισπανικά (Básico del Espaňol, Cervantes).
Ασημίνα Ράλλη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Ψυχολογίας
Η Ασημίνα Ράλλη είναι Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο University of London, Institute of Education της Μ. Βρετανίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of London, Institute of Education της Μ. Βρετανίας, από όπου έλαβε το Advanced Diploma στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία, το Master στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και το Διδακτορικό στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Μάθηση. Διετέλεσε Συν-συντονίστρια του Κλάδου Αναπτυξιακής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας για την τετραετία 2015-2019, ενώ κατά την τρέχουσα περίοδο είναι Συν-συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Είναι επίσης μέλος πολλών διεθνών και άλλων ελληνικών επιστημονικών εταιρειών, όπως British Psychological Society, European Association for Developmental Psychology, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία Ελλάδας. Η κ. Ράλλη έχει πολυετές διδακτικό έργο σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά και επιμορφωτικά προγράμματα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων και ιδιαίτερα με τη γλωσσική ανάπτυξη και τις γλωσσικές δυσκολίες στον προφορικό και το γραπτό λόγο, την ανάπτυξη γνωστικών και κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων, τη σχολική ετοιμότητα, καθώς και τη δημιουργία σταθμισμένων ψυχομετρικών εργαλείων για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των δυσκολιών των παιδιών. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, βιβλία, καθώς και κεφάλαια βιβλίων.
Μαριάννα Θωμά, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλολογίας
Η Μαριάννα Θωμά είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας και Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος στην Κλασική Φιλολογία (ειδίκευση Αρχαία Ελληνική Φιλολογία) του ίδιου Πανεπιστημίου. Θέμα της διδακτορικής της διατριβής, η οποία εκδόθηκε το 2018, είναι η κοινωνική και νομική θέση των γυναικών στην ελληνορωμαϊκή Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών τιμήθηκε με την υποτροφία της Fondation Hardt στη Γενεύη. Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και στη Συλλογή Παπύρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας, στο Center for Epigraphical and Palaeographical Studies του Ohio State University και στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Από το 2020 είναι επίσης επιστημονική συνεργάτιδα της Ακαδημίας Αθηνών (Κέντρο Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας) στο ερευνητικό πρόγραμμα: «Βιβλιογραφική εκπροσώπηση της ελληνικής ακαδημαϊκής παραγωγής στην Année Philologique». Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία και περίπου εξήντα άρθρα. Τα βασικά της ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το αττικό δράμα, τη λογοτεχνία της ύστερης αρχαιότητας και κυρίως την επιστολογραφία της Β΄ Σοφιστικής, τη θέση των γυναικών στον αρχαίο κόσμο, τις οικογενειακές σχέσεις και την εξέλιξη των νομικών θεσμών στον ελληνορωμαϊκό κόσμο, τους ελληνικούς παπύρους. Από τον Ιούλιο του 2021 είναι Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας.
mathoma@phil.uoa.gr
Βασίλειος Βερβάτης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής
Ο Δρ. Βασίλειος Βερβάτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, με γνωστικό αντικείμενο τη Φυσική Ωκεανογραφία. Αποφοίτησε από το ίδιο τμήμα και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 2012. Έχει λάβει μεταδιδακτορικές υποτροφίες από το Γαλλικό κέντρο ερευνών CNRS (2013) και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2017). Διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης και διαχειριστής έργων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. Η έρευνά του εστιάζει στη μελέτη της δυναμικής των ωκεανών με τη χρήση αριθμητικών μοντέλων και παρατηρήσεων πεδίου. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών διδύμων ατμοσφαιρικής και ωκεάνιας κυκλοφορίας, με χρονικές κλίμακες προσομοίωσης, συνοπτικής, μέσο-μακροπρόθεσμης έως και κλιματικής πρόγνωσης. Έχει συνδέσει την έρευνά του με την μελέτη παράκτιων οικοσυστημάτων και την αλληλεπίδρασή τους με τον ανοιχτό ωκεανό. Είναι αξιολογητής σε περισσότερα από 20 επιστημονικά περιοδικά και ερευνητικά προγράμματα. Είναι συντάκτης σε περιοδικά του εκδοτικού οίκου Copernicus Publications. Έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία με κριτές και επιστημονικά συνέδρια με πρακτικά.
Κωνσταντίνος Κατουμάς, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικής
Μάριος Κωστάκης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας
Παναγιώτης Μελετάκος, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ
Ο Μελετάκος Παναγιώτης κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο (2009) από την Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ε.Κ.Π.Α με θέμα την προπονητική αυτοαποτελεσματικότητα στις αθλοπαιδιές. Στην συνέχεια έλαβε Διδακτορικό τίτλο (2015) επίσης από Σ.Ε.Φ.Α.Α – Ε.Κ.Π.Α με θέμα την αγωνιστική ισορροπία στα εθνικά πρωταθλήματα χειροσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης. Ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (2019) έχει διδάξει το βασικό μαθημα χειροσφαίρισης, το προχωρημένο επίπεδο χειροσφαίρισης και ειδίκευση χειροσφαίρισης (ειδικά θέματα φυσικής κατάστασης, περιοδισμός αθλητικής προπόνησης, προπονητική στις αναπτυξιακές ηλικίες, ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης και διαχείριση αγώνα).Τον Μάιο του 2024 εκλέχθηκε ομοφώνως στην θέση του Επίκουρου Καθηγητή στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ε.Κ.Π.Α στο γνωστικό αντικείμενο Αρχές Διδακτικής και Προπονητικής. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται: ανάλυση αθλητικής απόδοσης στη χειροσφαίριση, αγωνιστική ισορροπία πρωταθλημάτων, θεωρία και μεθοδολογία της προπόνησης, προπονητική στις αναπτυξιακές ηλικίες.
Θεοφάνης Παναγιωταρόπουλος, νέος διορισμός, Επίκουρος ΚαθηγητήςΨυχολογίας
Ο Θεοφάνης Παναγιωταρόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (2002) και διδακτορικού διπλώματος στη Γνωσιακή Επιστήμη (2006) από το ΕΚΠΑ, καθώς και πτυχίου Ψυχολογίας (1999) από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει ερευνητικούς ρόλους σε κορυφαία ιδρύματα, όπως το INSERM στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο του Leicester και το King’s College London στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και το Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck στη Γερμανία. Το 2024 εντάχθηκε στο ΕΚΠΑ ως Επίκουρος Καθηγητής και έγινε Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Η έρευνά του εστιάζει στην κατανόηση των εγκεφαλικών μηχανισμών που υποστηρίζουν τις γνωσιακές διεργασίες, με έμφαση στη συνειδητή αντίληψη και και στην προγνωστική επεξεργασία της αισθητήριας πληροφορίας. Το έργο του αξιοποιεί προηγμένες ηλεκτροφυσιολογικές τεχνικές, όπως οι συστοιχίες ηλεκτροδίων Utah και Neuropixels, καθώς και εξελιγμένες μεθόδους ανάλυσης σημάτος και μηχανικής μάθησης. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο κ. Παναγιωταρόπουλος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές συμβολές στη νευροεπιστήμη, ιδίως στη διευκρίνιση του ρόλου του προμετωπιαίου φλοιού στη συνειδητή οπτική αντίληψη, με ευρήματα που έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature, Neuron και το Nature Communications. Συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες ενώ ως ομιλητής, παρουσιάζει συχνά το έργο του σε διεθνή συνέδρια.
Νεφέλη Παπακωνσταντίνου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλολογίας
Απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), η Νεφέλη Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε τον μεταπτυχιακό και διδακτορικό κύκλο σπουδών της στη Λατινική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), λαμβάνοντας τιμητική διάκριση. Από το 2018 έως και το 2021 υπηρέτησε στο Τμήμα Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) ως διδάσκουσα επί συμβάσει. Από το 2021 έως και το 2023, διεξήγε μετα-διδακτορική έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Alexander von Humboldt Stiftung, στο Ινστιτούτο Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βύρτσμπουργκ, όπου παραμένει επιστημονική συνεργάτις. Είναι συνεργαζόμενο μέλος της επιστημονικής ομάδας EDITTA (UR 1491) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, από το προπτυχιακό έως και το μετα-διδακτορικό επίπεδο, έλαβε, κατόπιν διαγωνισμού ή κρίσης, υποτροφίες, μεταξύ άλλων, από τη Γαλλική Σχολή της Ρώμης, τη Fondation Hardt, τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβία και το Siebold-Collegium του Πανεπιστημίου του Βύρτσμπουργκ. Μέχρι στιγμής, έχει παρουσιάσει την έρευνά της, κατόπιν πρόσκλησης ή κρίσης, σε 21 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, ενώ έχει (συν-)διοργανώσει τρία διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Η μονογραφία της για το έγκλημα του βιασμού στην Αρχαία Ρώμη (L’émergence du crimen raptus à Rome. Le système du Pseudo-Quintilien entre rhétorique judiciaire et ius, De Gruyter) δημοσιεύθηκε το 2025. Το διάστημα αυτό ολοκληρώνει την επιμέλεια δύο συλλογικών τόμων (Mapping the Wounded Self from Roman Antiquity to Renaissance Humanism και Narratio, Medicine, and the Law: Interpretive and Scientific Knowledge in Medical and Medico-Legal Case Histories), ενώ εργάζεται πάνω στη νέα της μονογραφία με τίτλο Legal Medicine in Late Renaissance Rome: Paul Zacchias’ consilia on Poisoning. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη ρωμαϊκή ρητορική, το ρωμαϊκό δίκαιο, την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιατρική και την πρόσληψη της λατινικής γραμματείας στην Αναγέννηση. Αντιπροσωπευτικές πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους με σύστημα κρίσης: https://www.humboldt-foundation.de/en/connect/explore-the-humboldt-network/singleview?tx_rsmavhsolr_solrviewhumboldtians[pPersonId]=1216897&cHash=068692e2c5c757726c439962eca86a43
Μαρία Ρομποπούλου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Τουρκικών Σπουδών
Η Μαρία Ρομποπούλου, Διδάκτωρ του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, δίγλωσσος (Ελληνικής-Τουρκικής), ασκεί ερευνητικό και διδακτικό έργο σε θέματα Εκμάθησης, Διδασκαλίας και Αξιολόγησης της Τουρκικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας καθώς και Ζητημάτων Διγλωσσίας από το 2009 έως σήμερα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με θέματα διγλωσσίας και πολυγλωσσίας, κατάκτησης δεύτερης/ξένης γλώσσας και μειονοτικής δίγλωσσης εκπαίδευσης. Είναι επιστημονική συνεργάτης (συγγραφέας θεμάτων και εμπειρογνώμων/πειραματίστρια) των οργάνων μέτρησης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) για την Τουρκική για τη διαβαθμισμένη εξέταση επιπέδων Β (Β1 + Β2) και Γ (Γ1+Γ2) από το 2009 κ.ε., Επιμορφώτρια των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους υποψήφιους εξεταστές της Τουρκικής στο πλαίσιο του ΚΠΓ καθώς και αξιολογήτρια. Έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια οι οποίες περιλαμβάνονται σε διεθνούς κύρους και κυκλοφορίας επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων.
Μεταξύ των δημοσιεύσεών της συγκαταλέγονται η κάτωθι μονογραφία και τα εξής επιστημονικά άρθρα:
• Διγλωσσία στην ελληνορθόδοξη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης: η χρήση της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στην προσχολική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κοινωνιογλωσσολογική Προσέγγιση. (2019). Αθήνα: Εκδόσεις Λειμών. ISBN: 978-618-5259-50-1
• «Η χρήση της Ελληνικής και της Τουρκικής στη νεότερη γενιά της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης». (2020). Στα Πρακτικά του 5ου Διεθνές Συνέδριου με τίτλο «Σταυροδρόμι Γλωσσών και Πολιτισμών: Γλώσσες και πολιτισμοί στο σχολείο και στην οικογένεια», σ.σ. 473-487, Πανεπιστήμιο Κρήτης https://clc5.ediamme.edc.uoc.gr/el/selected-papers-clc5/
• «The Bilingualism in younger generation of Greek Orthodox Community in Istanbul: The Language Use of Greek and Turkish Languages in Greek Minority Educational Institutions». (2018). Στο “Handbook of Research and Practice in Heritage Language Education”, Springer International Handbooks of Education. pp. 539-560. http://www.springer.com/978-3-319-44692-9).
• https://www.researchgate.net/profile/Maria-Rompopoulou
• www.uoa.academia.edu/MariaRompopoulou
Ουρανία Σχοινοχωρίτη, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Οδοντιατρικής
Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με γενικό βαθμό «Λίαν καλώς». Στην συνέχεια ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (MSc) της «Παθοβιολογίας Στόματος με κατεύθυνση Στοματική Χειρουργική» και έλαβε τον τίτλο της Ειδικότητας «Χειρουργική Στόματος». Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ το 2012. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με γενικό βαθμό «Άριστα». Ασκήθηκε για έναν χρόνο στη Γενική Χειρουργική στην Α΄ Παιδοχειρουργική Χειρουργική του Νοσοκομείου Παίδων «Π. Και Α. Κυριακού» και επί 4 χρόνια στην Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ΓΝΑ ΚΑΤ. Έλαβε τον τίτλο Ειδικότητας «Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής» το 2021.
Διατέλεσε συνεργάτης της Κλινικής Στοματικής και Γναθοποσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» με συμμετοχή σε χειρουργεία και εφημερίες από το 2005 μέχρι το 2015. Από τις αρχές του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2024 εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εξελέγη στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στην ίδια Κλινική τον Απρίλιο του 2024.
Έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 35 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει παρουσιάσει πολυάριθμες εισηγήσεις ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, ελεύθερες και επιτοίχιες (αναρτημένες) ανακοινώσεις. Ακόμη, έχει διατελέσει πρόεδρος συνεδριών και συντονίστρια στρογγυλών τραπεζών σε επιστημονικά συνέδρια, που σχετίζονται με την ειδικότητά της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι συντάκτης του περιοδικού «Αρχεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής», που αποτελεί το επίσημο έντυπο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Έχει διατελέσει κριτής (reviewer) σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά του κλάδου της. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών σχετικών με την Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική.
Επίσης ορκίστηκε ο
Σιγάλας Ιωάννης, Ε.ΔΙ.Π. Τεχνολογιών Ψηφιακής Τεχνολογίας
Μηχανικός Αυτοματισμού TE με εξειδίκευση στα Προηγμένα Συστήματα Ελέγχου και τη Ρομποτική. Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο αντικείμενο «Advanced Control Systems and Robotics» από το Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (2019), Βασικό πτυχίο Μηχανικού Αυτοματισμού Τ.Ε. από το ΤΕΙ Πειραιά (1995). Πιστοποίηση στην Εκπαιδευτική Ρομποτική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2022) και στην Εκπαίδευσης Ενηλίκων από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ (2007).
Η ερευνητική δραστηριότητα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις και επιστημονικές εργασίες στους τομείς της ρομποτικής, του βιομηχανικού αυτοματισμού, του διαδικτυακού ελέγχου, καθώς και της αναγνώρισης και διαχείρισης χειρόγραφων.
Τα κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα εστιάζονται στη ρομποτική, τον βιομηχανικό έλεγχο, την αναγνώριση και ανάλυση εικόνας σε ρομποτικά συστήματα, τα τοπικά και βιομηχανικά δίκτυα, τον απομακρυσμένο έλεγχο, την τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση, την μηχανική μάθηση και την τεχνητή ευφυΐα σε ρομποτικά και βιομηχανικά συστήματα