Τη Δευτέρα 2 Δεκεμεβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π: Βασίλειος Βουτσάκης, Φλώρα Κρητικού, Γεωργία Λιαράκου, Ευαγγελία-Μαρία Μόσχου, Ασημίνα Ράλλη, Μαριάννα Θωμά, Βασίλειος Βερβάτης, Κωνσταντίνος Κατουμάς, Μάριος Κωστάκης, Παναγιώτης Μελετάκος, Θεοφάνης Παναγιωταρόπουλος, Νεφέλη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Ρομποπούλου, Ουρανία Σχοινοχωρίτη. Ορκίστηκε επίσης το μέλος Ε.ΔΙ.Π., Ιωάννης Σιγάλας
Βασίλειος Βουτσάκης, εξέλιξη σε Καθηγητή Νομικής
Φλώρα Κρητικού, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Μουσικών
Η Φλώρα Κρητικού είναι Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο οποίο υπηρετεί από το 2008 όταν εξελέγη Λέκτορας. Το έτος 2014 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια και το 2019 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο και στο ίδιο Τμήμα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ 2001) και της Ecole Pratique des Hautes Etudes (Sciences historiques et philologiques 2004). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε δύο βασικούς άξονες, αφ’ ενός στη μελέτη της βυζαντινής μουσικής παλαιογραφίας και των μουσικών χειρογράφων, αφ’ ετέρου στην ανάδειξη των τοπικών λειτουργικών ρεπερτορίων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται υπό την επίβλεψή της δύο διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα με τη συμμετοχή άλλων Πανεπιστημίων. Διδάσκει μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Κατεύθυνσης Βυζαντινής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Γεωργία Λιαράκου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή
Ευαγγελία-Μαρία Μόσχου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Ιατρικής
Ασημίνα Ράλλη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Ψυχολογίας
Μαριάννα Θωμά, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλολογίας
Η Μαριάννα Θωμά είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας και Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος στην Κλασική Φιλολογία (ειδίκευση Αρχαία Ελληνική Φιλολογία) του ίδιου Πανεπιστημίου. Θέμα της διδακτορικής της διατριβής, η οποία εκδόθηκε το 2018, είναι η κοινωνική και νομική θέση των γυναικών στην ελληνορωμαϊκή Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών τιμήθηκε με την υποτροφία της Fondation Hardt στη Γενεύη. Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και στη Συλλογή Παπύρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας, στο Center for Epigraphical and Palaeographical Studies του Ohio State University και στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Από το 2020 είναι επίσης επιστημονική συνεργάτιδα της Ακαδημίας Αθηνών (Κέντρο Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας) στο ερευνητικό πρόγραμμα: «Βιβλιογραφική εκπροσώπηση της ελληνικής ακαδημαϊκής παραγωγής στην Année Philologique». Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία και περίπου εξήντα άρθρα. Τα βασικά της ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το αττικό δράμα, τη λογοτεχνία της ύστερης αρχαιότητας και κυρίως την επιστολογραφία της Β΄ Σοφιστικής, τη θέση των γυναικών στον αρχαίο κόσμο, τις οικογενειακές σχέσεις και την εξέλιξη των νομικών θεσμών στον ελληνορωμαϊκό κόσμο, τους ελληνικούς παπύρους. Από τον Ιούλιο του 2021 είναι Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας.
mathoma@phil.uoa.gr
Βασίλειος Βερβάτης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής
Κωνσταντίνος Κατουμάς, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικής
Μάριος Κωστάκης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας
Παναγιώτης Μελετάκος, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ
Θεοφάνης Παναγιωταρόπουλος, νέος διορισμός, Επίκουρος ΚαθηγητήςΨυχολογίας
Νεφέλη Παπακωνσταντίνου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλολογίας
Μαρία Ρομποπούλου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Τουρκικών Σπουδών
Η Μαρία Ρομποπούλου, Διδάκτωρ του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, δίγλωσσος (Ελληνικής-Τουρκικής), ασκεί ερευνητικό και διδακτικό έργο σε θέματα Εκμάθησης, Διδασκαλίας και Αξιολόγησης της Τουρκικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας καθώς και Ζητημάτων Διγλωσσίας από το 2009 έως σήμερα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με θέματα διγλωσσίας και πολυγλωσσίας, κατάκτησης δεύτερης/ξένης γλώσσας και μειονοτικής δίγλωσσης εκπαίδευσης. Είναι επιστημονική συνεργάτης (συγγραφέας θεμάτων και εμπειρογνώμων/πειραματίστρια) των οργάνων μέτρησης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) για την Τουρκική για τη διαβαθμισμένη εξέταση επιπέδων Β (Β1 + Β2) και Γ (Γ1+Γ2) από το 2009 κ.ε., Επιμορφώτρια των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους υποψήφιους εξεταστές της Τουρκικής στο πλαίσιο του ΚΠΓ καθώς και αξιολογήτρια. Έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια οι οποίες περιλαμβάνονται σε διεθνούς κύρους και κυκλοφορίας επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων.
Μεταξύ των δημοσιεύσεών της συγκαταλέγονται η κάτωθι μονογραφία και τα εξής επιστημονικά άρθρα:
• Διγλωσσία στην ελληνορθόδοξη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης: η χρήση της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στην προσχολική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κοινωνιογλωσσολογική Προσέγγιση. (2019). Αθήνα: Εκδόσεις Λειμών. ISBN: 978-618-5259-50-1
• «Η χρήση της Ελληνικής και της Τουρκικής στη νεότερη γενιά της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης». (2020). Στα Πρακτικά του 5ου Διεθνές Συνέδριου με τίτλο «Σταυροδρόμι Γλωσσών και Πολιτισμών: Γλώσσες και πολιτισμοί στο σχολείο και στην οικογένεια», σ.σ. 473-487, Πανεπιστήμιο Κρήτης https://clc5.ediamme.edc.uoc.gr/el/selected-papers-clc5/
• «The Bilingualism in younger generation of Greek Orthodox Community in Istanbul: The Language Use of Greek and Turkish Languages in Greek Minority Educational Institutions». (2018). Στο “Handbook of Research and Practice in Heritage Language Education”, Springer International Handbooks of Education. pp. 539-560. http://www.springer.com/978-3-319-44692-9).
• https://www.researchgate.net/profile/Maria-Rompopoulou
• www.uoa.academia.edu/MariaRompopoulou
Ουρανία Σχοινοχωρίτη, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Οδοντιατρικής
Επίσης ορκίστηκε ο
Σιγάλας Ιωάννης, Ε.ΔΙ.Π. Τεχνολογιών Ψηφιακής Τεχνολογίας
Μηχανικός Αυτοματισμού TE με εξειδίκευση στα Προηγμένα Συστήματα Ελέγχου και τη Ρομποτική. Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο αντικείμενο «Advanced Control Systems and Robotics» από το Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (2019), Βασικό πτυχίο Μηχανικού Αυτοματισμού Τ.Ε. από το ΤΕΙ Πειραιά (1995). Πιστοποίηση στην Εκπαιδευτική Ρομποτική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2022) και στην Εκπαίδευσης Ενηλίκων από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ (2007).
Η ερευνητική δραστηριότητα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις και επιστημονικές εργασίες στους τομείς της ρομποτικής, του βιομηχανικού αυτοματισμού, του διαδικτυακού ελέγχου, καθώς και της αναγνώρισης και διαχείρισης χειρόγραφων.
Τα κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα εστιάζονται στη ρομποτική, τον βιομηχανικό έλεγχο, την αναγνώριση και ανάλυση εικόνας σε ρομποτικά συστήματα, τα τοπικά και βιομηχανικά δίκτυα, τον απομακρυσμένο έλεγχο, την τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση, την μηχανική μάθηση και την τεχνητή ευφυΐα σε ρομποτικά και βιομηχανικά συστήματα