Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και του Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητή κ. Ευστάθιου Ευσταθόπουλου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π και Ε.Τ.Ε.Π.: Αικατερίνη Κωνσταντινίδου, Αργυρώ Μουστάκη, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αριστείδης Παρμακέλης, Γεώργιος Σφακιανάκης,Ιάκωβος Βενιέρης, Σταματίνα Λεντάρη, Ειρήνη Σκοπελίτη, Ευαγγελία Βώβου, Δημήτριος Αλεξόπουλος.
Αικατερίνη Κωνσταντινίδου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας
kkonstantin@arch.uoa.gr
Αργυρώ Μουστάκη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Η Αργυρώ Μουστάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία στο Παρίσι (στη Σορβόννη και στο Παν/μιιο Paris 8-Vincennes αντίστοιχα) και διδακτορικό στη γλωσσολογία στο Παν/μιιο Paris 8-Vincennes. Υπηρετεί εδώ και 27 χρόνια στο Tμήμα όπου πραγματοποίησε τις προπτυχιακές τις σπουδές.
Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή Θεολογίας
Πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ (1993), ειδικεύτηκε στη Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία. Έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους από το University of Durham (1997) και το ΕΚΠΑ (1998), και Διδακτορικό Δίπλωμα από το ΕΚΠΑ (2002).
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού (1997-1998). Εργάσθηκε ως Καθηγητής στην ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση (1999-2004) και στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση (2007-2010). Από το 2010 υπηρετεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Υπηρέτησε ως Ειδικός Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης 2004-2007, και Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης (2012-2014) παρά τω Πρωθυπουργό.
Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, αρθρογραφεί συστηματικά, και έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα. Διδάσκει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων, όπως η Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, η Ιστορία των Ορθόδοξων Σλαβικών Εκκλησιών, οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και έχει αναπτύξει το αντικείμενο του Θρησκευτικού Τουρισμού.
Εκτός από τη διδασκαλία, ο Παναγιωτόπουλος έχει συμμετάσχει ενεργά στη διοργάνωση και συμμετοχή σε ακαδημαϊκά συνέδρια και έχει συμβάλλει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ιδιαίτερα σε θέματα σχετικά με την ιστορία της Εκκλησίας, τις βυζαντινές σπουδές και τους εκκλησιαστικούς θεσμούς. Η συνεργασία του με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω του προγράμματος Erasmus+ είναι σημαντική, ενώ έχει επίσης διδάξει σε πολλά διεθνή ιδρύματα.
Οι ερευνητικές του δραστηριότητες έχουν αποφέρει πολλές δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, μονογραφιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τις πολιτικές και θρησκευτικές εξελίξεις στο Βυζάντιο, καθώς και στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Επίσης, έχει εμπλακεί σε θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος.
Αριστείδης Παρμακέλης, εξέλιξη σε Καθηγητή Βιολογίας
Ο Δρ Παρμακέλης, υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στο ΕΚΠΑ από το 2007. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι Οικολογία και Βιοποικιλότητα Χερσαίων Οικοσυστημάτων. Κατά το διάστημα 2020-2024 υπηρέτησε ως Πρόεδρος στο Τμήμα Βιολογίας. Από το 2021 μέχρι και σήμερα είναι Διευθυντής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οικολογία και Διαχείριση της Βιοποικιλότητας». Έλαβε (2003) το Διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει λάβει σειρά υποτροφιών για τις μεταπτυχιακές του σπουδές, ενώ το 2005 έλαβε υποτροφία Marie Curie για μεταδιδακτορική έρευνα στο Yale University, όπου εργάστηκε την περίοδο 2005-2007. Το 2014 επέστρεψε ως επισκέπτης ερευνητής στο Yale University με υποτροφία Fulbright. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 75 εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και έχει λάβει μέρος και συντονίσει πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί κεφάλαια βιβλίων σχετικά με τη συστηματική, οικολογία και βιογεωγραφία ζώων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία. Κατά το παρελθόν, έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής «ΦΥΣΗ 2000», το κεντρικό γνωμοδοτικό όργανο του Κράτους για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών και των μέτρων προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας. Το 2023 εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας και το Σεπτέμβριο του 2024 το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΠΑ τον επέλεξε ομόφωνα στο αξίωμα του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
aparmakel@biol.uoa.gr
Γεώργιος Σφακιανάκης, εξέλιξη σε Καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ο Γιώργος Σφακιανάκης είναι οικονομολόγος και Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης (με διδακτορικό στην Ενδογενή Οικονομική Μεγέθυνση) στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ε.Κ.Π.Α.. Εκτός από την ακαδημαϊκή του ενασχόληση και το εκτεταμένο ερευνητικό του έργο, στο παρελθόν έχει εργαστεί στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών διατελώντας και Πρόεδρος του Συμβουλίου αυτού (αλλά και επικεφαλής της Ομάδας των Συμβούλων του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών) με καθήκοντα, μεταξύ άλλων, την εκπροσώπηση της χώρας στα Συμβούλια EUROGROUP και ECOFIN (ως Αναπληρωτής του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών), ενώ ήταν και Αναπληρωτής Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (EFC), Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής του Ο.Ο.Σ.Α. και Υπεύθυνος για την σύνταξη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων. Υπηρέτησε επίσης στη Διεύθυνση Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.) αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Η. Α.Ε., της Η.Λ.Π.Α.Π. Α.Ε., του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.). Αυτή τη στιγμή είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου των Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης, Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΝΟΕΚ). . Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται περισσότερο (αλλά όχι αποκλειστικά) γύρω από τη Μακροοικονομική, τα Εφαρμοσμένα Οικονομικά, τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, τη Θεωρία Μεγέθυνσης, τις Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου, τις Οικονομικές Κρίσεις, τη Διανομή του Εισοδήματος, τα Οικονομικά της Εκπαίδευσης, το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και τα Οικονομικά του Τουρισμού
gsfak@uoa.gr
Ιάκωβος Βενιέρης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικής
ven@valaw.gr
Σταματίνα Λενταρη, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλολογίας
tlendari@phil.uoa.gr
Ειρήνη Σκοπελίτη, νέος διορισμός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τ.Ι.Φ.Ε.
Η Ειρήνη Σκοπελίτη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Το 1999 πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και το 2003 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη από το ίδιο Τμήμα. Η διδακτορική της διατριβή και η μεταδιδακτορική της έρευνα διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι θεματικές τους εμπίπτουν στο πεδίο της Γνωστικής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της μελέτησε ζητήματα που αφορούν στη διαμόρφωση της νόησης και στους μηχανισμούς μάθησης παιδιών σχολικής ηλικίας και στο πρόβλημα της εννοιολογικής αλλαγής στην παιδική ηλικία, ενώ η μεταδιδακτορική της έρευνας αφορούσε στη μελέτη του αναλογικού συλλογισμού σε παιδιά και ενήλικες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη γνωστική ανάπτυξη, στις διαδικασίες και τους μηχανισμούς μάθησης στις θετικές επιστήμες, σε θέματα εννοιολογικής αλλαγής, καθώς και στις επιστημικές και εκπαιδευτικές πεποιθήσεις υποψήφιων και εν ενεργεία εκπαιδευτικών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ως ερευνήτρια και πλέον ως επιστημονικά υπεύθυνη. Έχει δημοσίευσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικούς επιστημονικούς τόμους, με σημαντικό αριθμό ετεροαναφορών σε αυτά. Από το 2013 έως και το 2024 υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2022 εκλέχθηκε Γενική Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακής Επιστήμης, όπου έχει διατελέσει στο παρελθόν Γενική Γραμματέας και από το 2023 μέχρι σήμερα βρίσκεται στη θέση της Προέδρου της Εταιρείας.
Ευαγγελία Βώβου, εξέλιξη σε Επίκουρη Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Η Ευαγγελία Βώβου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή της από την Γερμανική Σχολή Αθηνών απέκτησε Πτυχίο από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.ΠΑ), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. στο πεδίο της Οικογλωσσολογίας. Πριν αναλάβει καθήκοντα ως μέλος Δ.Ε.Π., δίδαξε ως εντεταλμένη διδάσκουσα στο Ε.Κ.Π.Α. και μέλος συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού στο Ε.Α.Π. Έχει συγγράψει μονογραφία σε διεθνή εκδοτικό οίκο και σύνολο δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με διαδικασία κρίσης, ενώ διατελεί και κριτής περιοδικών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Κοινωνιογλωσσολογία, την Οικογλωσσολογία, την Ανάλυση Προφορικού Λόγου, την Κατάκτηση Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας καθώς και την Διδακτική Ξένων Γλωσσών και ειδικότερα της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας. Διατελεί επιστημονικός συνεργάτης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας από το 2007.
evovou@yahoo.com
Δημήτριος Αλεξόπουλος, νεός διορισμός, σε θέση ΕΤΕΠ Θεολογίας
Ο Δημήτριος Χ. Αλεξόπουλος είναι Θεολόγος – Ανθρωπολόγος. Στη θεολογική τους διάσταση, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη συνάντηση Βιβλικών σπουδών, Αγιολογίας και Κανονικού Δικαίου. Σε επίπεδο ιστορικής και πολιτισμικής ανθρωπολογίας, η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ιστορία, τη σύγχρονη κατάσταση και τις μελλοντικές
προοπτικές των θρησκειών και των πολιτισμών του ανθρώπου στο διαστημικό χώρο και στη Διαστημική Εποχή. Διατελεί υποψήφιος διδάκτορας και αριστούχος Πτυχιούχος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Είναι μεταπτυχιακός απόφοιτος του Προγράμματος «MSc. Social Anthropology» του Τμήματος Ανθρωπολογίας του London School of Economics and Political Science (LSE) του Ηνωμένου Βασιλείου, με έπαινο και άριστα στη διατριβή. Διαθέτει πολυετή και πολυεπίπεδη επαγγελματική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με έμφαση στα πεδία της επιμέλειας επιστημονικών εκδόσεων και εκπαιδευτικού υλικού, της υποστήριξης της εξ αποστάσεως έρευνας και διδασκαλίας, της διοργάνωσης και του συντονισμού επιστημονικών δράσεων και εκδηλώσεων, της ενημέρωσης και ακαδημαϊκής δικτύωσης, και του εκσυγχρονισμού των υποδομών επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας. Γνωρίζει άριστα την αγγλική και επαρκώς τη γαλλική γλώσσα, διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένου επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και διεθνή εμπειρία σε θέματα έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Έχει καταστεί αποδέκτης βραβείων, υποτροφιών και συναφών ακαδημαϊκών διακρίσεων και επαγγελματικών επιβραβεύσεων.