Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [11/6/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [11/6/2025]

Την Τετάρτη 11/6  πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου  η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π: Μαρία Τσώκου, Γρηγορία Γκαβέλα, Μαρία Δέδε, Θεόδωρος Καραμπιτσάκος, Μαρία Κογιώνη, Δημήτριος Πεπόνης,  Σωτήριος Σιαμπάνης

IMG 20250611

Μαρία ΤσώκουΚαθηγήτρια
📧 mtsokou@spanll.uoa.gr

Γρηγορία Γκαβέλα — Επίκουρη Καθηγήτρια (νέος διορισμός)
📧 grigoriak@dent.uoa.gr

H Γρηγορία Γκαβέλα σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2006 έως σήμερα, είναι συνεργάτης του εργαστηρίου της Οδοντικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει Master στην Αισθητική και Επανορθωτική Οδοντιατρική και είναι Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Μάιο του 2019.

Τον Ιούλιο του 2014 έλαβε το βραβείο Colgate – GABA στο συνέδριο του European College of Gerodontology, για την καλύτερη ερευνητική εργασία με παγκόσμια συμμετοχή.

Ερευνητικά έχει ασχοληθεί εκτενώς με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τερηδόνας, με τον επιπολασμό της αλλά και τους παράγοντες που την προκαλούν, αλλά και με άλλα θέματα που άπτονται του ευρύτερου αντικειμένου της Οδοντικής Χειρουργικής, ενώ πολλές από τις ερευνητικές και κλινικές της εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και σε ελληνικά περιοδικά.

Μεταδιδακτορικά συνεργάστηκε μέσω του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την εμπορική εταιρεία 3Shape TRIOS A/S (Copenhagen, Denmark) με σκοπό την βελτίωση και ανάπτυξη του λογισμικού ΑΙ ενδοστοματικών σαρωτών και τη χρήση τους στη διάγνωση τερηδόνας και νόσων του στόματος.

Από το 2008 συμμετέχει στην κλινική και εργαστηριακή άσκηση των προπτυχιακών φοιτητών Οδοντιατρικής ενώ μετά τη λήψη του διδακτορικού το 2019 συμμετέχει ενεργά και διδασκαλία φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Επιπλέον, έχει λάβει μέρος ως ομιλήτρια σε πληθώρα ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών συνεδρίων, ενώ είναι μέλος του ORCA (Organization for Caries Research).

Μαρία ΔέδεΕπίκουρη Καθηγήτρια (νέος διορισμός)
📧 demarie@windowslive.com

Η Μαρία Δέδε  αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Συνέχισε τις σπουδές της στην Οδοντιατρική Σχολή (Carl Gustav Carus, TU Dresden) του Πανεπιστημίου της Δρέσδης στη Γερμανία για την τριετή εξειδίκευση στην Ενδοδοντία  και εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με την οποία απέκτησε το 2019 το διδακτορικό τίτλο στον τομέα της Ενδοδοντίας. Συμμετείχε σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα σύζευξης τριών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, χρηματοδοτημένο από το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα Development of miniature structures with fiber reinforced composite materials for the ultrasonic based decontamination of non-shedding surfaces in the human organism (WE 5838/1-1, DA 1701/1-1 DFG – German Research Foundation).  Από το 2019 έως το 2022 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του εργαστήριου Ενδοδοντίας της Οδοντιατρικής Σχολής και από τον Οκτώβριο του 2019 ασκεί αποκλειστικά την Ενδοδοντία σε ιδιωτικό ιατρείο. Το 2022, όπως και για δεύτερη συνεχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το 2023, έλαβε υποτροφία μέσω του προγράμματος «Απόκτηση Διδακτικής Εμπειρίας σε κατόχους Διδακτορικών» ΕΛΚΕ/ΕΚΠΑ και διετέλεσε Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Ενδοδοντίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην κλινική και εργαστηριακή μελέτη των βιοϋμενίων και απολύμανση των ριζικών σωλήνων. Το δημοσιευμένο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, παρουσιάσεις, αναρτήσεις και συμμετέχει σε συνέδρια ως προσκεκλημένη ομιλήτρια.

Θεόδωρος ΚαραμπιτσάκοςΕπίκουρος Καθηγητής (νέος διορισμός)
📧 thodoriskarampitsakos@gmail.com

Ο Θεόδωρος Καραμπιτσάκος ολοκλήρωσε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο 2ο Γενικό Λύκειο Θήβας (26/6/2009). Στη συνέχεια, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, απ’ όπου και αποφοίτησε στις 13/7/2015. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ολοκλήρωσε επίσης τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην «Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική», ενώ πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, ασκήθηκε στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Στις 4/11/2022 προσλήφθηκε ως Postdoctoral Scholar στο University of South Florida, USA όπου και εργαζόταν μέχρι πρότινος. Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, το ερευνητικό του ενδιαφέρον ήταν εστιασμένο στην πνευμονική ίνωση. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική του δραστηριότητα σχετιζόταν με γονίδια ικανά να προβλέψουν την πρόγνωση των ασθενών με πνευμονική ίνωση και να οδηγήσουν στην προσωποποιημένη αντιμετώπισή τους (precision medicine). Η ερευνητική του προσπάθεια επί του παρόντος έχει οδηγήσει σε 89 δημοσιεύσεις στο Pubmed, 2472 αναφορές και 28 h-index στο Google Scholar.

Παράλληλα, είναι Associate Editor στα περιοδικά BMJ Open Respiratory Research και Frontiers in Pharmacology, ανήκει στο Editorial Board του Respiratory Research, ενώ υπήρξε Guest Editor στα περιοδικά Frontiers in Medicine και International Journal of Molecular Sciences. Επίσης, έχει υπάρξει κριτής/reviewer σε 41 περιοδικά που ανήκουν στο Pubmed.

Το 2024 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μετά την ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε στις 11/6/2025 ανέλαβε καθήκοντα στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» με διευθυντή τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Πέτρο Μπακάκο.

Μαρία Κογιώνη Επίκουρη Καθηγήτρια
📧 maria.g.koyioni@gmail.com

Η Δρ. Μαρία Κογιώνη κατάγεται από την Κύπρο, όπου και μεγάλωσε. Απέκτησε το πρώτο της πτυχίο στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2010 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Οργανική Χημεία το 2017. Στη συνέχεια, εντάχθηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και στο Centre of Molecular and Macromolecular Studies στο Λοτζ της Πολωνίας.

Έπειτα, ανέλαβε τον ρόλο της κύριας ερευνήτριας και συντονίστριας του ερευνητικού έργου CANTHIN4ONE, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου μέσω του προγράμματος «ΔΙΔΑΚΤΩΡ». Μετέπειτα, εργάστηκε ως Ειδική Επιστήμονας Διδασκαλίας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου δίδαξε τόσο θεωρητικά όσο και εργαστηριακά μαθήματα οργανικής χημείας.

Η ακαδημαϊκή της πορεία συνεχίστηκε με την εκλογή της ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ τον Ιούνιο του 2024. Οι ερευνητικές της δραστηριότητες επικεντρώνονται στην ετεροκυκλική χημεία, με ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη σπάνιων ετεροκυκλικών ενώσεων, την ανάπτυξη νέων συνθετικών μεθοδολογιών και τη δημιουργία ενώσεων με υποσχόμενες βιολογικές δραστικότητες ή εφαρμογές στη χημεία υλικών.

Δημήτριος ΠεπόνηςΕ.ΔΙ.Π. (νέος διορισμός)
📧 dpeponis@phys.uoa.gr

Ο Δρ. Δημήτριος Β. Πεπόνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το ομώνυμο τμήμα του ΕΚΠΑ το 2011, ενώ το 2014 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ηλεκτρονική και Ραδιοηλεκτρολογία από τα τμήματα Φυσικής και Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Το 2020 έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα Φυσικών Επιστημών από το τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, με θέμα διατριβής «Μελέτη της αλληλεπίδρασης δέσμης-κύματος σε σύνθετες διατάξεις κυματοδηγών».

Από το 2011 είναι μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Μικροκυματικών και Οπτικών εφαρμογών του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, εστιάζοντας στην ανάπτυξη αριθμητικών κωδίκων για την επίλυση σύνθετων ηλεκτρομαγνητικών προβλημάτων. Συμμετέχει ως ερευνητής στο ευρωπαικό πρόγραμμα EUROfusion, με αντικείμενο την μελέτη, σχεδίαση και προσομοίωση υψίσυχνων και υψηλής ισχύος μικροκυματικών πηγών με εφαρμογές στην ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη. Επίσης, έχει διατελέσει εντεταλμένος διδάσκοντας στο τμήμα εκπαιδευτών Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ, διδάσκοντας τις εργαστηριακές ασκήσεις των μαθημάτων «Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα», «Οπτικές επικοινωνίες» και «Μετρήσεις-Οργανολογία». Είναι συγγραφέας ή έχει συμμετέχει σε πάνω 13 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 16 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και 8 ανακοινώσεις σε συνέδρια.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον εφαρμοσμένο και υπολογιστικό ηλεκτρομαγνητισμό, την ανάπτυξη αριθμητικών κωδίκων επίλυσης σύνθετων ηλεκτρομαγνητικών και ηλεκτροδυναμικών προβλημάτων, τις μικροκυματικές λυχνίες υψηλής συχνότητας και υψηλής ισχύος, καθώς και την τεχνολογία σύντηξης.

Σωτήριος ΣιαμπάνηςΕ.ΔΙ.Π.
📧 ssiampanis@uoa.gr

Ο Σιαμπάνης Σωτήριος είναι Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει πτυχίο του τμήματος Μηχανολόγων του ΤΕΙ Χαλκίδας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη «Σχεδίαση και Κατασκευή Συστημάτων Αγωνιστικών Οχημάτων» από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Διδακτορικό Δίπλωμα στον  «Υπολογιστικό Σχεδιασμό και Ανάλυση Μηχανικής Συμπεριφοράς και Αστοχιών Νανοδομών Γραφινίου με Πεπερασμένα Στοιχεία» από το Γενικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Το αντικείμενο της έρευνας του έχει ως θέμα τη μηχανική ανάλυση νανοϋλικών και την τρισδιάστατη εκτύπωση.

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο