Ορκωμοσίες Μελών ΔΕΠ

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [28/03/2025, ώρα 14.00]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [28/03/2025, ώρα 14.00]

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής κ. Νικόλαου Αρκαδόπουλου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Γεώργιος-Κωνσταντίνος Παπαδήμας, Παρασκευάς Γκολφάκης, Αλίκη Τύμπα-Γρηγοριάδου, Αναστάσιος Ιωαννίδης, Δημήτρης Κικίδης, Γεώργιος-Φαίδων Κορρές, Βασιλική Μπιστόλα, Λίνα Παλαιοδήμου, Χρυσάνθη Σκαλιώτη, Άρης Σπάθης.

Γεώργιος- Κωνσταντίνος Παπαδήμας, νέος διορισμός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής

Ο Γιώργος Παπαδήμας φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου εισήχθη μετά από Πανελλήνιες Εξετάσεις και έλαβε το πτυχίο του το 1999. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ειδικεύθηκε στη Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου και έλαβε τον τίτλο ειδικότητας το 2008. Μετεκπαιδεύθηκε στα Μυϊκά Νοσήματα στο Friedrich-Baur-Institute και στο Εργαστήριο Μοριακής Μυολογίας της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, με χρηματοδότηση από υποτροφία της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.

Υπηρέτησε αρχικά ως συνεργάτης επί θητεία και ακολούθως ως μέλος Ε.ΔΙ.Π. Α’ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ από τον 3ο/2025 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας – Μυοπαθολογίας στη Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Συμμετέχει στο κλινικό, εργαστηριακό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και είναι διδάσκων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα.

Είναι Υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου Μυϊκών Παθήσεων και του Εργαστηρίου Μυοπαθολογίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο εργαστήριο αυτού του αντικειμένου σε όλη την επικράτεια.

Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στη μελέτη της παθογένεσης, τη διάγνωση και θεραπεία νευρομυϊκών νοσημάτων και συμμετέχει ως κύριος ερευνητής σε πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην αξιολόγηση θεραπειών σε διάφορα νευρομυϊκά νοσήματα.

Ασχολείται ενεργά με την οργάνωση κέντρων εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια νοσήματα και είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σπανίων Παθήσεων από το 2018 και Αντιπρόεδρός της από το 2022.

Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (member of the Scientific Advisory Board of the Federation of European Myotonic Dystrophy Associations, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Νοσημάτων – Παθήσεων), καθώς και συν-εκπρόσωπος του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης των Νευρομυϊκών Παθήσεων του Αιγινητείου Νοσοκομείου στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς. Είναι επίσης Πρόεδρος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων από τον 1ο/2024. Έχει μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

gkpapad@yahoo.gr

Αλίκη Τύμπα-Γρηγοριάδου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Αλίκη Τύμπα εισήχθη μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Αθηνών το 2002 και αποφοίτησε το 2008. Το ερευνητικό της έργο ξεκινά από την προπτυχιακή της εκπαίδευση. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ειδικότητάς της. Ειδικεύθηκε στην Α’ Αναισθησιολογική Κλινική του Αρεταιείου Νοσοκομείου λαμβάνοντας το ίδιο διάστημα δύο υποτροφίες για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό: η πρώτη, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Περιοχικής Αναισθησίας (ESRA) για μετεκπαίδευση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Balgrist της Ζυρίχης στην Ελβετία όπου συμμετείχε σε ερευνητικά πρωτόκολλα της κλινικής, η δεύτερη, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας (ESAIC) για μετεκπαίδευση στην Παιδοαναισθησία, στη Μαιευτική-Γυναικολογική Αναισθησία και στις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων και Ιστών, στο πλαίσιο της οποίας εργάσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πόρτο στην Πορτογαλία. Από το 2020 έως σήμερα, υπηρέτησε στην Α’ Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέση Επικουρικής Αναισθησιολόγου, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, καλύπτοντας μεγάλο αριθμό μείζονων επεμβάσεων κλασικής χειρουργικής αλλά και προηγμένης λαπαρο-ενδοσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής και γυναικολογίας, τακτικών και επειγόντων περιστατικών, με θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο.

alikitympa@med.uoa.gr

tympaaliki@yahoo.gr

 

Παρασκευάς Γκολφάκης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο Παρασκευάς Γκολφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 2007. Ειδικεύτηκε στη Γαστρεντερολογία στην Ηπατογαστρεντερολογική Μονάδα της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας το 2018. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις Βρυξέλλες και εξειδικεύτηκε στην Επεμβατική Ενδοσκόπηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Erasme» με έμφαση στην ενδοσκόπηση των παγκρέατος-ήπατος-χοληφόρων και τη βαριατρική ενδοσκόπηση. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται στις διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές της ενδοσκόπησης του πεπτικού συστήματος. Είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκόπησης του Πεπτικού (European Society of Gastrointestinal Endoscopy).

pgkolfakis@med.uoa.gr

Αναστάσιος Ιωαννίδης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

tasobi@gmail.com

Δημήτρης Κικίδης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο κ. Κικίδης Δημήτριος (MD. MSc, PhD) είναι Ωτορινολαρυγγολόγος, Επίκουρος Καθηγητής, με κλινική και ερευνητική εξειδίκευση στις διαταραχές ακοής, στις εμβοές και τη διαχείριση ιλίγγου. Είναι Συντονιστής από το 2014 αρχικά ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος και στη συνέχεια ως Επιμελητής ΕΣΥ του Νευροωτολογικού Ιατρείου και Εργαστηρίου στην Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική στο Γ.Ν. Ιπποκράτειο το οποίο διαθέτει επταμελή διεπιστημονική ομάδα. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, διαθέτει Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών στην  Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία, ολοκλήρωσε τόσο την ειδίκευση όσο και τη διατριβή  του στα ακουστικά νευρινώματα στην Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική. Έχει λάβει υποτροφία  από το ΙΚΥ κατόπιν διαγωνισμού, την πρώτη στην ειδικότητα της ΩΡΛ, για μεταδιδακτορική έρευνα στην κοχλιακή συναπτοπάθεια. Έχει συμμετάσχει σε 11 ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, εννέα εκ των οποίων Horizon, σε πέντε από αυτά ως co-Principal Investigator. Έχει συμβάλει στη δημιουργία, στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών, αίθουσας επαυξημένης και τεχνητής πραγματικότητας (augmented/virtual reality) για την αντιμετώπιση αστάθειας καθώς και τριών εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας για τις εμβοές και την ακοή. Έχει συνεργαστεί με πάνω από 40 ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρίες από την Ευρώπη. Είναι στην επταμελή συγγραφική ομάδα των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών για τις εμβοές. Έχει πάνω από 60 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά και έχει διδάξει σε πέντε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών καθώς και σε προπτυχιακό επίπεδο από το 2014.

dimitriskikidis@yahoo.gr

Γεώργιος-Φαίδων Κορρές, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο Γεωργιος Κορρές είναι ΩΡΛ με εξειδίκευση στον Τομέα της Νευρο-ωτολογίας, Επ.Καθηγητής της Β’Πανεπιστημιακής Κλινικής ΩΡΛ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν». Ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών με Bachelor στην Cell and Molecular Biology (Γενετική-Μοριακή Βιολογία) στην Μεγ. Βρετανία προτού ξεκινήσει και ολοκληρώσει την εκπαίδευση του στην Ιατρική του ΕΚΠΑ το 2006. Στην συνέχεια ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του ως Ωτορινολαρυγγολόγος στην Πανεπιστημικαή Κλινική ΩΡΛ του ΠΓΝ Αττικόν, με Διδακτορική Διατριβή στον Τομεά της Ακοολογίας-Ωτολογίας. Μετέβη ξανά στην Μεγ. Βρετανία, όπου εργάσθηκε σε έμμισθες θέσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Manchester (Manchester Royal Infirmary) με εξειδίκευση στον Τομεα της Ωτολογίας, στο Λονδίνο (Queen’s Hospital), ενώ αργότερα εργάσθηκε στο Εξειδικευμένο Κέντρο ΩΡΛ της Μεγ.Βρετανίας που ανήκει στο University College London, το Royal National Throat Nose and Ear Hospital με εξειδίκευση στον Τομέα της Νευρο-ωτολογίας αντιμετωπίζοντας επιπλεγμένα περιστατικά ασθενών από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη στον Τομέα της Νευρο-ωτολογίας (Ίλιγγος, Εμβοές, Βαρηκοϊα). Επίσης συμμετείχε ως διδάσκων και εξεταστής φοιτητών των Πανεπιστήμιων του Μάντσεστερ και του Λονδίνου. Κατά την διάρκεια της παραμονής του, ασχολήθηκε ερευνητικά με την Γενετική της Βαρηκοϊας και του Ιλίγγου μέσω του 100k Genome Project, που στόχευε στην ανακάλυψη νέων γονιδίων για τις παθήσεις του εσωτερικού ωτός. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Νευρο-Ωτολογικής Εταιρείας (Barany Society), μέλος της British Society of Neuro-otology, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Ακοολογίας-Ωτολογίας και Νευρο-ωτολογίας. Είναι μέλος του Editorial Board του περιοδικού Frontiers in Neuro-otology, ενώ έχει συνδράμει στην συγγραφή εργασιών (h-index 18) αλλά και Κεφαλαίων σε Ελληνικά και Διεθνή Βιβλία ΩΡΛ. Μετά την επιστροφή του από την Μεγ. Βρετανία, εργασθηκε ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ Ακοολογίας και Νευρο-ωτολογίας, βοηθώντας στην εκπαίδευση και εξέταση των Μεταπτυχιακών φοιτητών.  Τέλος, διατελεί ενεργός Εξεταστής των Πανευρωπαϊκών Εξετάσεων Ειδικότητας ΩΡΛ (E.B.E ORL-HNS), στον Τομέα της Ωτολογίας.

gfkorres@gmail.com

Βασιλική Μπιστόλα, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Δρ Βασιλική Μπιστόλα αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998. Το 2011 ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2009 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Καρδιολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ Αττικόν. Τα έτη 2011-2012 μετεκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στην Καρδιοθωρακική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων του Νοσοκομείου Royal Brompton και στο Τμήμα Ηχωκαρδιογραφίας και Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στο Νοσοκομείο Harefield στο Λονδίνο. Από το 2014-2025 εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, αρχικά ως Πανεπιστημιακή Υπότροφος και στη συνέχεια ως Επιμελήτρια Καρδιολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Το κύριο ερευνητικό και κλινικό της ενδιαφέρον είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η επείγουσα Καρδιολογία. Έχει διατελέσει μέλος του πυρήνα της Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είναι συγγραφέας σε περισσότερα από 70 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και σε περισσότερες από 170 περιλήψεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

vasobistola@yahoo.com

Λίνα Παλαιοδήμου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Λίνα Παλαιοδήμου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας – Αγγειακών Εγκεφαλικών Νοσημάτων στη Β’ Νευρολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Τμήμα Ιατρικής), ενώ ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Νευρολογίας στη Β΄Νευρολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Επιμελήτρια Νευρολόγος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτης στη Β’ Νευρολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Η κ. Παλαιοδήμου είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο τη γλυκαιμική μεταβλητότητα στην οξεία φάση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει μετεκπαίδευση στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Νοσήματα και τη Νευροϋπερηχογραφία στο Ruhr University Bochum (Γερμανία). Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σημαντική ερευνητική παραγωγή με άνω των 140 δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά (h-index 32) και πολλαπλές διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, την εφαρμογή βιοδεικτών, τη νευροαπεικόνιση, τα σπάνια νευρολογικά νοσήματα, καθώς και σε όλο το φάσμα της κλινικής νευρολογίας. Έχει ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και συνεργατικά ερευνητικά δίκτυα και έχει αναγνωριστεί διεθνώς με τον τίτλο ESO Emerging Stroke Leader από τον European Stroke Organisation.

lina_palaiodimou@yahoo.gr

Χρυσάνθη Σκαλιώτη, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

c_skalioti@yahoo.gr

Άρης Σπάθης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο Δρ. Άρης Σπάθης είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Διαθέτει ειδίκευση σε κυτταρομετρία ροής από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό (Certified Cytometry Operator, ESCCA) και από την American Society of Clinical Pathology [SCYM(ASCP)] από το 2016. Το 2005 ξεκίνησε την πορεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» ως υποψήφιος διδάκτορας και μετέπειτα ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Διαγνωστικής Κυτταρολογίας και του Β’ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, καθώς και της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Υπό την διεύθυνση αρχικά του αειμνήστου Καθηγητή Κυτταρολογίας Πέτρου Καρακίτσου και μετέπειτα του Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής κ. Ιωάννη Παναγιωτίδη συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία, εξοπλισμό και λειτουργία των υποομάδων Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας. Σήμερα διενεργούνται κατ’ έτος, υπό την επίβλεψή του, στο Β’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ, περισσότερες από 3.500 αναλύσεις δειγμάτων με κυτταρομετρία ροής για διάγνωση και παρακολούθηση αιματολογικών νοσημάτων και ανοσοανεπαρκειών, καθώς και περισσότερες από 1.700 μοριακές αναλύσεις για ανίχνευση γονιδιακών μεταλλαγών / παραλλαγών προς επιλογή στοχευμένης θεραπείας σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους. Επιπλέον, ο Δρ Σπάθης έχει συμβάλει σημαντικά στην επιτυχή συμμετοχή του Εργαστηρίου σε σχήματα ποιότητας και διακρίβωσης των εξετάσεών του (υπό την αιγίδα της European Society of Pathology) από το 2009 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει, σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και άλλους επιστήμονες, στη συγγραφή 83 εργασιών σε διεθνή περιοδικά με κριτές, με περισσότερες από 1.000 παραθέσεις αυτών στο Scopus. Έχει περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, 7 από τις οποίες έχουν βραβευθεί ως καλύτερες ανακοινώσεις. Είναι κριτής σε 8 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος της συντακτικής επιτροπής 4 διεθνών περιοδικών.

aspathis@med.uoa.gr

 

 

orkomosis 20250328 14.00

 

 

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο