Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ Ιατρικής [26/02/2025, ώρα 16.00]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ Ιατρικής [26/02/2025, ώρα 16.00]

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Νικόλαου Αρκαδόπουλου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π: Ανδριανή Χαρπίδου, Δημήτριος Δεληγιάννης, Δημήτριος Ζιώγας, Αναστάσιος Κυριαζόγλου, Ιωάννης Κωτσαντής, Ναπολέων Μουλαβασίλης, Παναγιώτα Οικονομοπούλου, Μάριος Σταυρόπουλος, Ροζέτα Σώκου.

Ανδριανή Χαρπίδου, νέος διορισμός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής

Η γιατρός Ανδριανή Χαρπίδου έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Πνευμονολογίας το 2002. Από νωρίς είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ογκολογία Θώρακα και τις Κλινικές Μελέτες. Ολοκλήρωσε το 2007 ειδική εκπαίδευση στην Κλινική Έρευνα στο Vienna School of Clinical Research και έκτοτε οργάνωσε και διευθύνει το Τμήμα Κλινικής Έρευνας της Γ’ Παθολογικής Κλινικής και Ομώνυμου Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ, με συμμετοχή σε 125 Διεθνείς κλινικές μελέτες ως CI. Το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με άριστα. Έχει διατελέσει Γραμματέας του Lung Cancer Group Assembly 11.1 της European Respiratory Society (ERS) και από 2024 είναι Πρόεδρος. Το διάστημα 2010-2014 ήταν συντονίστρια της ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). Έχει περισσότερες από 70 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει ως πρόεδρος ή προσκεκλημένη ομιλήτρια σε 150 Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ΕΠΕ και την ERS. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής και υπεύθυνη μαθήματος σε 2 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κλινική και μεταφραστική έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα.

dcharpidou@yahoo.gr, dcharpidou@med.uoa.gr

Δημήτριος Δεληγιάννης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

d.delijohn@yahoo.gr, ddelijohn@med.uoa.gr

Δημήτριος Ζιώγας,νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

ziogasdc@gmail.com

Αναστάσιος Κυριαζόγλου,νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

O Δρ Αναστάσιος Κυριαζόγλου σπούδασε Βιολογία στο ΕΚΠΑ και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιατρική σχολή Αθηνών που αποφοίτησε το 2010. Τόσο η διπλωματική του εργασία, όσο και η διδακτορική του διατριβή αφορούν στη γενετική ανάλυση των μεσεγχυματικών όγκων. Η ερευνητική του δραστηριότητα συνεχίστηκε με μεταδιδακτορική έρευνα στο Brigham and Women’s Hospital, Harvard University στο εργαστήριο του Καθηγητή Jonathan Fletcher. Πραγματοποίησε την ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας στη Θεραπευτική Κλινική ΓΝΑ Αλεξάνδρα. Τους τελευταίους 8 μήνες της ειδίκευσής του μετέβη στο Ογκολογικό τμήμα του UZ Leuven, Belgium, το οποίο αποτελεί ένα φημισμένο τεταρτοβάθμιο ακαδημαϊκό κέντρο αντιμετώπισης των σαρκωμάτων, και ολοκλήρωσε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Patrick Schoffski, στοχευμένη εκπαίδευση και κλινική έρευνα στα σαρκώματα των μαλακών μορίων και των οστών.
Από το 2019 είναι ειδικευμένος Παθολόγος Ογκολόγος, ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένος ειδικός γραμματέας της Ελληνική ομάδας σαρκωμάτων και σπανίων όγκων (ΕΟΣΣΟ). Επίσης ο Δρ Κυριαζόγλου είναι Πρόεδρος της Ομάδας νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) από το 2021. Υπηρετεί στη Β’ΠΠΚ από το 2020, αρχικά ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος, από το Φεβρουάριο του 2021 ως Επιμελητής και πλέον ως Επίκουορς Καθηγητής. Από το 2023 είναι υπεύθυνος του εξωτερικού ιατρείου μεσεγχυματικών νεοπλασιών που λειτουργεί στην Β’ΠΠΚ. Το κλινικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορούν πρωτίστως τα σαρκώματα και ακολούθως ο ουροποιητικός καρκίνος και ο καρκίνος του πνεύμονα.

tassoskyr@gmail.com

Ιωάννης Κωτσαντής,νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο ιατρός Κωτσαντής Ιωάννης, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2005. Το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και ακολούθως εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου. Από το 2009 έως το 2015 ειδικεύτηκε στα νοσοκομεία Αμαλία Φλέμινγκ, 251 ΓΝΑ και «Αττικόν» στην παθολογική ογκολογία και το Νοέμβριο του 2015, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας, έλαβε τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας της Παθολογικής Ογκολογίας. Το 2012 ολοκλήρωσε με επιτυχία μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) και το 2019 ορκίστηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Από το 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2025, εργάστηκε ως ειδικός Ογκολόγος στην Β΄ Π.Π.Κ. του νοσοκομείου «Αττικόν» και μετά από εξέλιξη στον κλάδο των Ιατρών Ε.Σ.Υ. του Παθολογικού Τομέα, από το 2022 υπηρέτησε ως Επιμελητής Α΄ Ε.Σ.Υ. Το 2021 έλαβε μετά από εξετάσεις τον Ευρωπαϊκό τίτλο ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO). Διαθέτει πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης κι έχει συμμετάσχει στη συγγραφή κεφαλαίων ιατρικών βιβλίων και κατευθυντήριων οδηγιών της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ/HeSMO). Έχει μεγάλο αριθμό παρουσιάσεων και ομιλιών σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια και συμμετέχει ως συνερευνητής σε κλινικές μελέτες και σε ερευνητικά προγράμματα του Ογκολογικού τμήματος της Β΄Π.Π.Κ. Διαθέτει επίσης μακροχρόνια εκπαιδευτική εμπειρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

ikotsantis@gmail.com

Ναπολέων Μουλαβασίλης,νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

napoleonmoulavasilis@outlook.com

Παναγιώτα Οικονομοπούλου,νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

H Γιώτα Οικονομοπούλου τελείωσε την Ιατρική Αθηνών με βαθμό «Λίαν Καλώς» το 2004.
Από το 2004 έως το 2009 ολοκλήρωσε τη διατριβή της υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Μ.Α. Δημόπουλου με τίτλο «Ανάλυση της έκφρασης των γονιδίων που σχετίζονται με τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA στα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα». Από το 2008-2016 άσκησε την ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας στο ΠΓΝ Αττικόν, Γ.Ν. Αεροπορίας και St Bartholomew’s Hospital (Λονδίνο, ΗΒ). Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας τον Μάρτιο του 2016. Το 2015 και το 2020 έλαβε τον Ευρωπαϊκό τίτλο της ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας. To 2013 έλαβε τον τίτλο MRCP Medical Oncology.Το 2011 έλαβε υποτροφία από την Εταιρεία Παθολόγων Ελλάδος για την παρακολούθηση προγράμματος Παθολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, Σικάγο, ΗΠΑ.
Από το 2016 αποτελεί μέρος του προσωπικού της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Αττικόν, αρχικά ως ακαδημαϊκός υπότροφος και στη συνέχεια ως επιμελήτρια ΕΣΥ. Τον Αύγουστο του 2024 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας. Στα καθήκοντα της συμπεριλαμβάνονται η παρακολούθηση ογκολογικών ασθενών, η διδασκαλία φοιτητών και ειδικευομένων ιατρών, η έρευνα και η συμμετοχή σε κλινικές μελέτες.
Έχει ιδιαίτερο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για τον καρκίνο κεφαλής τραχήλου και πνεύμονα. Συμμετέχει στην κλινική και μεταφραστική έρευνα και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πάνω από 100 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή αναγνωρισμένα περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης και κεφαλαίων βιβλίων. Αποτελεί μέλος των εταιρειών Παθολογικής Ογκολογίας σε Ευρώπη και Αμερική.

panagiota_oiko@hotmail.com

Μάριος Σταυρόπουλος,νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

 

stamarios@yahoo.gr

Ροζέτα Σώκου,νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Ροζέτα Σώκου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2000. Το 2008 έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στην Παιδιατρική και το 2011 απέκτησε τον τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατική Νοσηλεία Νεογνών.
Μετά την εξειδίκευσή της, η κ. Σώκου εργάστηκε ως Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ στο Νεογνολογικό Τμήμα – ΜΕΝ Νεογνών του Π.Γ.Ν. “Άγιος Παντελεήμων” και εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες μέχρι Διευθύντριας ΕΣΥ. Παράλληλα, από το 2015 υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης της Νεογνολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις κλινικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.
Η κ. Σώκου αναγορεύθηκε σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στις 18-12-2018, με θέμα της διδακτορικής της διατριβής η “Θρομβοελαστογραία: διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση στη νεογνολογία”. Κατά χρονικό διάστημα 2019-2021 ολοκλήρωσε τη Μεταδιδακτορική της έρευνα με θέμα “Η θρομβοελαστομετρία: ο ρόλος της στην ανάπτυξη και επικύρωση ενός πολλαπλών μεταβλητών μοντέλου πρόβλεψης κινδύνου αιμορραγίας σε πάσχοντα νεογνά.” Το 01/10/2021 ολοκλήρωσε με «Άριστα» το ΠΜΣ “Μεθοδολογία Βιοϊατρικής Έρευνας, Βιοστατιστική και Κλινική Βιοπληροφορική” του Εργαστηρίου Βιομαθηματικών, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η κ. Σώκου, ανέπτυξε σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο της αιμόστασης στο νεογνό, στο πλαίσιο της Διδακτορικής Διατριβής της αρχικά και του Μεταδιδακτορικού της στη συνέχεια, αποκτώντας εξαιρετικά εξειδικευμένη γνώση στο αντικείμενο αυτό, με την μελέτη σύγχρονων μεθόδων διερεύνησης της νεογνικής αιμόστασης σε διάφορες κλινικές καταστάσεις. Η έρευνα της επικεντρώθηκε στην μελέτη του νεογνικού αιμοστατικού συστήματος με τη χρήση των ιξωδοελαστικών μεθόδων όπως της θρομβοελαστογραφία/θρομβοελαστομετρία (TEG/ROΤΕΜ), όπου τα βιβλιογραφικά δεδομένα όσον αφορούσαν στο πεδίο αυτό ήταν περιορισμένα, και οδήγησε σε πολλές πρωτοποριακές δημοσιεύσεις. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 111 άρθρων, που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή αναγνωρισμένα περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης και κεφαλαίων βιβλίων. Επιπλέον, το ερευνητικό της έργο έχει διακριθεί με 11 βραβεία σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια.

 

 

sokourozeta@yahoo.gr

 

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο