Την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου και της Αντιπρυτάνεως Καθηγήτριας Σοφίας Παπαϊωάννου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Βασιλική Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιάννης, Μιχαήλ Μαριόρας, Σοφία Λιονάκη, Σοφία Βασιλοπούλου, Γρηγόριος Αναστασίου, Μαρία Χατζοπούλου, Δήμητρα Κονδυλάκη, Αθανάσιος Πολυμενέας – Λιοντήρης. Έγινε επίσης η ορκωμοσία του μέλους ΕΔΙΠ Κωνσταντίνου Φιλιππόπουλου.
Βασιλική Κανελλοπούλου, εξέλιξη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας
lcanel@psych.uoa.gr
Χρήστος Καραγιάννης, εξέλιξη, Καθηγητής Θεολογίας
ckaragiannis@yahoo.gr
Μιχαήλ Μαριόρας, εξέλιξη, Καθηγητής Θεολογίας
Ο Μιχάλης Μαριόρας γεννήθηκε στην Αθήνα (1974) και παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές στην Ιωνίδειο Πειραματική Σχολή. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ, στα Πανεπιστήμια Φριβούργου και Γενεύης Ελβετίας, Μαρβούργου Γερμανίας.Το 2008 εξελέγη Λέκτορας Ιστορίας Θρησκευμάτων στο Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ, το 2016 Επίκουρος Καθηγητής και το 2020 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2025 Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα, όπου και υπηρετεί έως σήμερα διδάσκοντας αυτόνομα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα. Επίσης έχει διδάξει: στο
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και σε άλλα Διαπανεπιστημιακά και Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών Αεροπορίας. Την περίοδο 2009-2011 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε θέματα της ειδικότητάς του. Το 2012 υπήρξε επίσημος προσκεκλημένος του United States Department of State στο International Visitor Leadership Program με θέμα «Integration of Migrant Muslim Youth for Greece: Challenges and Prospects». Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Το Ισλάμ από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη(;) Το ζητούμενο της ισλαμικής Ευρωπαϊκότητας, Ισλαμικός Ριζοσπαστισμός: Ιστορικές και θεολογικές προϋποθέσεις του Τζιχάντ, Ισλάμ: Αναζητώντας Τρόπους με τους Μουσουλμάνους, Οι Προϊσλαμικές Θρησκείες της Αραβικής Χερσονήσου: το Αναμενόμενο και το Απροσδόκητο, Ισλάμ. Αναζητώντας Τρόπους με τους Μουσουλμάνους, Ο Διάλογος Δυτικής και Μουσουλμανικής Ισλαμολογίας για τη Sharī‘a, τ.: Α΄, Β΄. Επίσης αρθρογραφεί στον ημερήσιο Τύπο.
mmarioras@yahoo.gr
Σοφία Λιονάκη, εξέλιξη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής
sofia.lionaki@gmail.cvom
Σοφία Βασιλοπούλου,εξέλιξη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής
svassilopoulou@gmail.com
Γρηγόριος Αναστασίου, νέος διορισμός, Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσικών Σπουδών
Ο Γρηγόριος Αναστασίου είναι πτυχιούχος Θεολογίας, και διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Τα Κρατήματα στην Ψαλτική Τέχνη» (έκδοση: Αθήνα 2005) και επιβλέποντα καθηγητή τον Γρηγόριο Στάθη. Είναι Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 2022, όπου -πρωτύτερα, από το 2000- διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης. Παράλληλα, δίδαξε και διδάσκει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόσφατα, διορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Ευκαιριακά έχει διδάξει σε πολλά ειδικά σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αλβανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ρουμανία, Τσεχία κ.α.). Συμμετέχει συχνότατα σε τοπικά και διεθνή μουσικολογικά συνέδρια ως ομιλητής ή και ως μέλος των επιστημονικών επιτροπών τους. Οι ανακοινώσεις του, τα δημοσιεύματά του, οι ομιλίες του και γενικότερα τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από θέματα Ιστορίας, Μορφολογίας και Ερμηνείας της Ψαλτικής Τέχνης.
Εκτός τούτων, μέλημά του σταθερό είναι η παράδοση και διδασκαλία της Ψαλτικής ως επιτελεστικής λειτουργικής Τέχνης. Με αυτόν τον σκοπό, διακονεί, από το 2005, ως Πρωτοψάλτης στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων και διευθύνει τις αναγνωρισμένες από το Κράτος Σχολές Βυζαντινής Μουσικής της Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ιερεύς Παύλος ο Σκοπελίτης». Για περισσότερα από 25 χρόνια αποτελεί τακτικό μέλος του περίφημου Χορού Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και από το 2008 διδάσκει και διευθύνει τον Χορό των «Ιλισιωτών Ψαλτών».
gr_anastasiou@yahoo.gr
Μαρία Χατζοπούλου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής
marhatz@nurs.uoa.gr
Δήμητρα Κονδυλάκη, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας
dimitrakondylak
Αθανάσιος Πολυμενέας – Λιοντήρης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Μουσικών Σπουδών
Ο Θάνος Πολυμενέας – Λιοντήρης (1981), είναι συνθέτης, και ερευνητής στον τομέα της μουσικής τεχνολογίας και τεχνολογίας του ήχου. Σπούδασε κοντραμπάσο και Ηλεκτροακουστική Σύνθεση στη μουσική Ακαδημία του Ρόττερνταμ. Έκανε μεταπτυχιακά σεμινάρια στην τεχνολογία του ήχου (προγραμματισμό με κώδικα, διαδραστιά συστήματα, αλγοριθμική σύνθεση κ.α.), στο Ινστιτούτο Σονολογίας της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης και στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας Ακουστικής και Μουσικής (IRCAM) στο Παρίσι. Είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών τίτλων: στις Καλές Τέχνες (στον τομέα της Τέχνης και Τεχνολογίας) Πολυτεχνίο Βαλένθια, Ισπανία και στα Παιδαγωγικά (Δημιουργική Εκπαίδευση) Πανεπιστήμιο Φάλμουθ, Η.Β. Οι δυο διατριβές του έχουν βραβευτεί́ με Άριστα και τιμητική́ διάκριση. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Sussex με υποτροφία από το Bρετανικό κράτος (Arts and Humanities Research Council). Το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής διακρίθηκε από το Ακαδημαϊκό περιοδικό Leonardo (MIT Press), ως ένα από τα σημαντικαότερα για το έτος 2020 στον τομέα της αισθητικής και τεχνολογίας. Από το 2011 έως σήμερα διδάσκει ανελλιπώς σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (Falmouth, Brighton, Sussex, Ιόνιο, ΕΚΠΑ). Το 2012 έγινε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (FHEA). Έχει υπάρξει μεταδιδακτορικός ερευνητής σε ερευνητικά Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ στην Ισλανδία, και στο ΕΚΠΑ με κύριο αντικείμενο τη χρήση μηχανικής μάθησης στη μουσική δημιουργία. Το καλλιτεχνικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς διοργανώσεις (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Ωνάση, Λυρική Σκηνή κ.α.).
athpoli@gmail.com
Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος, νέος διορισμός, ΕΔΙΠ φυσικής
kphilip@phys.uoa.gr