Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πανελλήνια διάκριση στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας “Trophy – Τροφή Challenge” για την ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ “Track4Value” υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ν. Θωμαΐδη

Τη μέγιστη επιχειρηματική βράβευση στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Trophy – Τροφή Challenge” απέσπασε η καινοτόμος πρόταση Track4Value των Αναστασία Σ. Κρητικού, Σοφία Κ. Δρακοπούλου και Ιωάννη Ελ. Δούκα, κατακτώντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των επιχειρηματικών ιδεών.

Βασικά μέλη της “Track4Value”αποτελούν, οι Χημικοί, Υποψήφιοι Διδάκτορες Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Σ. Κρητικού και Σοφία Κ. Δρακοπούλου, με ειδίκευση στην αυθεντικότητα τροφίμων και επιβλέποντα Καθηγητή τον κ. Ν. Σ. Θωμαΐδη, και ο Επίκουρος Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής στο ΕΚΠΑ, Ιωάννης Ελ. Δούκα. Κύριο πυλώνα στήριξης, του εν λόγω εγχειρήματος, θα αποτελέσει το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας (ΕΑΧ) με πολυετή εμπειρία στον τομέα της αυθεντικότητας τροφίμων καθώς και το νεοϊδρυθέν Κέντρο Αριστείας Αγροδιατροφής του ΕΚΠΑ το οποίο συντονίζει ο Καθηγητής Ν. Σ. Θωμαΐδης.

people

Η επιχειρηματική ιδέα «Τεκμηρίωση αυθεντικότητας μέσω ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης παραγωγής και διακίνησης πρώτων υλών και προϊόντων τροφίμων», Track4Value έχει ως στόχο την τεκμηρίωση αυθεντικότητας μέσω ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης παραγωγής και διακίνησης πρώτων υλών και προϊόντων τροφίμων. Το ΕΑΧ, με την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των μελών της ομάδας των επιστημόνων που το στελεχώνουν, μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ έρευνας και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα της Αγροδιατροφής. Έτσι, οι μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο ΕΚΠΑ θα αξιοποιηθούν για την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση αυθεντικότητας τροφίμων εθνικής προτεραιότητας, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία τόσο στην επιχειρηματική ιδέα όσο και στον τομέα της Αργοδιατροφής.

Το “Track4Value”φέρνει στο προσκήνιο την ιχνηλάτηση (tracking) τροφίμων και πρώτων υλών με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας του τελικού προϊόντος. Μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, ο καταναλωτής θα μπορεί να παρακολουθεί κάθε στάδιο παραγωγής ενός προϊόντος (παραγωγή, τυποποίηση, διάχυση στην αγορά), εξαλείφοντας έτσι κάθε πιθανότητα ‘εξαπάτησης’ του. Η επιχειρηματική ιδέα θα συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της συνολικής ανάδειξη του κλάδου των agrologistics καθώς και στην στήριξη των προϊόντων τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με υψηλή διατροφική και εμπορική αξία (όπως φέτα και ελαιόλαδο ΠΟΠ), αναδεικνύοντας έτσι την προστιθέμενη αξία τους και τον ίδιο τον παραγωγό. Ο παραγωγός, μέσω της πλατφόρμας θα έχει τη δυνατότητα ιχνηλάτησης σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, τεκμηριώνοντας έτσι την αυθεντικότητα του προϊόντος του. Η προσπάθεια αυτή, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική “Farm-to-Fork” και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, έρχεται να ενισχύσει τις δράσεις για ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο.

Ο διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge”, ο οποίος διεξήχθη για 3η φορά, αποτελεί το μεγαλύτερο διαγωνισμό καινοτομίας για ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρηματικές ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) από την Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά. Στην τελική φάση του διαγωνισμού, στις 22/10/2021, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ενθάρρυνε τόσο την εν λόγω προσπάθεια, όσο και τη σημασία τέτοιων δράσεων για την ανάδειξη του ελληνικού αγροδιατροφικού οικοσυστήματος, καθώς και την ανάγκη για εφαρμοσμένη έρευνα μέσω της σύμπραξης των Ερευνητικών ιδρυμάτων και του Ιδιωτικού Τομέα.

Βλ. επίσης: https://trophychallenge.gr/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN