Η ερευνητική ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Χημείας, ΕΚΠΑ, Χριστόφορου Κόκοτου, αποτελούμενη από τους μεταδιδάκτορες ερευνητές Δρ. Ιερασία Τριανταφυλλίδη και Δρ. Πέτρου Γκίζη και τους υποψήφιους διδάκτορες Νικόλαο Νικήτα και Νικολέτα Σπηλιοπούλου, δημοσίευσε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ChemSusChem (Impact factor 8.93) την εργασία με τίτλο: «Hexafluoroisopropanol-promoted or Brønsted Acid-mediated Photochemical [2+2] Cycloadditions of Alkynes with Maleimides».
Η εργασία αυτή εντάσσεται στο πεδίο της Οργανοκατάλυσης, πεδίο για το οποίο ο Καθηγητής D. W. C. MacMillan (Princeton University, όπου ο Αναπλ. Καθ. Χ. Κόκοτος είχε πραγματοποιήσει τις μεταδιδακτορικές του σπουδές) και ο Καθηγητής B. List έλαβαν το Nobel Χημείας 2021.
Στην Οργανοκατάλυση χρησιμοποιούνται μικρά οργανικά μόρια ως καταλύτες, αποτελώντας μια καινοτόμο προσέγγιση για Πράσινη και Αειφόρο Κατάλυση. Στην εργασία αναπτύσσεται ένας «πράσινος», φιλικός προς το περιβάλλον (χωρίς την χρήση μετάλλων) μετασχηματισμός με πηγή ενέργειας το φως που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις μεθόδους της «κλασσικής» Οργανικής Χημείας, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω Φωτοχημείας. Πρόκειται για πρωτοποριακή και καινοτόμο αντίδραση, όπου η θειοξανθόνη, το μικρό οργανικό μόριο, δρα ως φωτοκαταλύτης (είτε στη περιοχή του ορατού φωτός, είτε του υπεριώδους), για τη σύνθεση δομών που δεν είναι συνηθισμένες. Η συγκεκριμένη εργασία βοηθά στην κατανόηση του μηχανισμού που πραγματοποιούνται αυτού του είδους οι αντιδράσεις και συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών που μπορούν να εφαρμοστούν στη Χημική και Φαρμακευτική Βιομηχανία.
Το άρθρο βρίσκεται διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://chemistry-europe.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cssc.202102441?fbclid=IwAR0gSNpON8z4OzS0QaMJNjQ43bV2N7jMVoqcSaeRTQnrK65a0zU1cicr-bc