Η Κωνσταντίνα ΓΟΓΓΑΚΗ , Αν. Καθ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), συμμετέχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο διαδικτυακό προσυνέδριο του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ), “2024, 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΕ”, 24-25 Σεπτεμβρίου 2022.
Θέμα εισήγησης της Αν. Καθ. Κωνσταντίνας Γογγάκη είναι: “Ο εστιασμός της ιστορικού Ελένης E. Κούκκου στην σημαντική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια“, (Παρασκευή 23 Σεπτ. 2022, 17.00-17.20).
https://us06web.zoom.us/j/4778084377?pwd=eGRvZGx4NUhEL3J6RnA3MWFqbkRndz09
Περίληψη της εισήγησης
Η ιστορικός Ελένη Ε. Κούκκου, καθηγήτριά μου στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, είναι η βιογράφος της σημαντικής προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια (Κέρκυρα 1776 – Ναύπλιο 1831). Ο Καποδίστριας τον Ιανουάριο του 1828 ανέλαβε να συγκροτήσει Κράτος, σε μία χώρα που επί της ουσίας ήταν ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν διέθετε ούτε τα στοιχειώδη θεμέλια. Η Κούκκου, κατά τη διάρκεια της ζωής της, εστιάστηκε με ζήλο και προσήλωση στη μεγάλη μορφή του Κερκυραίου Κόμη, αναδεικνύοντας όχι μόνο την πολιτική και διπλωματική πλευρά του, αλλά και την ανθρώπινη. Η βιογράφος διείσδυσε α) σε άγνωστα στοιχεία που συνέλεξε η ίδια, έπειτα από μακρά έρευνα στα αρχεία της Πετρούπολης και της Μόσχας, β) σε εκτεταμένη έρευνα στο προσωπικό αρχείο (έγγραφα, επιστολές) του Καποδίστρια, καθώς και γ) σε πρωτότυπα αρχεία άλλων χωρών. Το βιβλίο της Ιωάννης Καποδίστριας. Ο άνθρωπος, ο Ευρωπαίος, ο Διπλωμάτης, είναι βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών το 1978, και φωτίζει πτυχές της ζωής και του έργου του πρώτου κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, ανατρέποντας πολλές θεωρίες που παρουσίασαν μια αρνητική εικόνα για την προσωπικότητα και τις πολιτικές-διπλωματικές επιλογές του. Η παρούσα εργασία βασίζεται κυρίως στην πλούσια εκδοτική παραγωγή της Κούκκου.