Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ στις εργασίες του 2ου Evia Film Project

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Evia Film Project (EFP) που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου 2023 στη Βόρεια Εύβοια, με προβολές ταινιών, εκπαιδευτικές δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses και μουσικά δρώμενα. Όπως και κατά την περσινή έκδοση του Φεστιβάλ έτσι και φέτος συνεχίστηκε η γόνιμη συνεργασία του φεστιβάλ με το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ με την συμμετοχή άνω των 40 φοιτητών/τριων και την παρουσια καθηγητών/τριών του Τμήματος στην πραγματοποίηση ειδικών εκδηλώσεων και ανοικτών συζητήσεων. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος του EFP με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, πραγματοποιήθηκαν στο εστιατόριο «Τα Κανατάκια» στην παραλία της Αγίας Άννας εκπαιδευτικά masterclasses κορυφαίων δημιουργών όπως του Ζαχαρία Μαυροειδή, του Λευτέρη Χαρίτου, του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, της Ελίνας Ψύκου και της Ολυμπίας Μυτιληναίου ως μέρος ενός εντατικού εργαστηρίου για τους φοιτητές/τριες του Τμήματος Ψηφιακών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ.

Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος Ζαχαρίας Μαυροειδής, δημιουργός των πολυβραβευμένων ταινιών Ο ξεναγός και Ο απόστρατος,  εισήγαγε τους φοιτητές/τριες του Τμήματος  στο πεδίο της αφηγηματολογίας αναλύοντας την έννοια και τις διάφορες μορφές του κινηματογραφικού κειμένου. Ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης της τηλεοπτικής επιτυχίας Άγριες μέλισσες και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μίλησε για την άνθιση και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα, ενώ ο πολυαγαπημένος δημιουργός του σύγχρονου ελληνικού σινεμά Γιώργος Τσεμπερόπουλος (Ξαφνικός Έρωτας, Άντε Γεια, Πίσω Πόρτα) μίλησε για την πλούσια καριέρα του και την απαιτούμενη καθημερινή πειθαρχία που απαιτείται από τους καλλιτέχνες του χώρου υπό την παρουσία του σκηνοθέτη και φίλου του Νίκου Περάκη. Η σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και παραγωγός Ελίνα Ψύκου  (Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, Ο γιος της Σοφίας)  στη διάρκεια του masterclass της ξεναγήσε το κοινό στα σύμβολα και στις εικόνες του ιδιαίτερου προσωπικού της «παραμυθένιου» κινηματογραφικού κόσμου. Τέλος η καταξιωμένη διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου, η οποία έχει συνεργαστεί με σπουδαίους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και οι Πάνος Χ. Κούτρας, Σταύρος Τσιώλης και Ταλάλ Ντερκί, εξήγησε στο κοινό όλες τις αθέατες και μαγικές όψεις της φωτογραφίας στον κινηματογράφο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έμφυλη διάσταση του επαγγέλματός της.

Στην πλατεία της τοπικής κοινότητας της Αγίας Άννας προβλήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουνίου το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες, μια χιουμοριστική ματιά στην προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά καλλιεργώντας βιολογικά έναν παλιό σπόρο ντομάτας και ακολούθησε συζήτηση με τη δημιουργό και τους συντελεστές της ταινίας.

Το Evia Film Project αποτελεί την πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς εγκαινιάστηκε πέρυσι με σκοπό να στηρίξει την Βόρεια Εύβοια ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2022. ΤΟ EFP έχει καθιερωθεί πλέον ως ο τρίτος πόλος δράσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιείται στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία Άννα.

ΣΕΛΙΔΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ FB: https://www.facebook.com/dcarts.ekpa

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN