Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίαςστο 9ο Συνέδριο για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference)

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων Διαχείρισης και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), συμμετείχε στο 9ο Συνέδριο για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου 2024.

Ο κύριος στόχος των Our Ocean Conferences είναι να προωθήσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση των ωκεανών και να φέρουν σε επαφή κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς, τον ιδιωτικό τομέα και ΜΚΟ που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την προστασία των ωκεανών και αναλαμβάνουν δράση για να υποστηρίξουν αυτό το όραμα.

Το Τμήμα συνδιοργάνωσε, από κοινού με την Έδρα UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία του Ε.Κ.Π.Α. και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), πάνελ με τίτλο “Navigating Waves: Essential Skills for the Youth to Thrive in Blue Economy”. Το Τμήμα εκπροσώπησε στο πάνελ ο διδάσκων και ερευνητής του Τμήματος, Δρ Γιώργος Δικαίος, με τίτλο ομιλίας “The contribution of higher education in blue skills’ interdisciplinarity” (Η συμβολή της ανώτατης εκπαίδευσης στη διεπιστημονικότητα των γαλάζιων δεξιοτήτων).

Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, η Cheryl Novak (Research Associate, ΕΛΙΑΜΕΠ), ο Σταύρος Τσομπανίδης (Founder & Managing Partner, PHEE), o Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (Operations and Circular Economy Manager, Enaleia) και η Ράνια Παπαδοπούλου (Συνεργάτιδα, Έδρα UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία). Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου (Head of Editorial, fyi.news).

dilin 2 1

Ο σκοπός του πάνελ ήταν η παρουσίαση πρακτικών εφαρμογών των γαλάζιων δεξιοτήτων πέραν των κλασικών που συνδέονται άμεσα με τον ναυτιλιακό και παραναυτιλιακό τομέα. Οι ομιλήτριες/ές τόνισαν

(α) τη πληθώρα επαγγελμάτων και ευκαιριών σε πεδία που συνδέονται άμεσα με θαλάσσιες δραστηριότητες ή που προκύπτουν από τη χρήση θαλασσίων πόρων,
(β) τον ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης, και όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, στην προώθηση των απαραίτητων γνώσεων για τις εργασιακές προοπτικές σε γαλάζια επαγγέλματα και τη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας των θαλασσών,
(γ) τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτές που αναπτύσσει, για την ενδυνάμωση των γαλάζιων δεξιοτήτων, που κρίνονται ως καίριας σημασίας για την ορθή διαχείριση του θαλασσίου χώρου και της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της χρήσης του,
(δ) τη σημασία της ανάδειξης της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας,
(ε) καλές πρακτικές από πρωτοβουλίες που συνδέονται με την χρήση των θαλασσίων πόρων και την προστασία τους,
(στ) τον ρόλο της επικοινωνίας και του ακτιβισμού ως απαραίτητα συστατικά για την ευαισθητοποίηση των πληθυσμών, και ιδίως των νέων, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος μέσω της προώθησης και του εκσυγχρονισμού των γαλάζιων δεξιοτήτων και επαγγελμάτων.

Η δυναμική συμμετοχή του κοινού και η ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε το πάνελ, ανέδειξε την επίκαιρη σημασία και τον κρίσιμο ρόλο των γαλάζιων δεξιοτήτων. Το κοινό αποτελούνταν τόσο από φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων, όσο και από εργαζόμενους στην ευρύτερη κυβέρνηση, μέλη ΜΚΟ σχετικών με θαλάσσιες δραστηριότητες και στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Δικαίος επελέγη και συμμετείχε και ως Young Ocean Leader στη διοργάνωση, συμβάλλοντας έμπρακτα στη διαμόρφωση των δεσμεύσεων για την προστασία και την καλύτερη διαχείριση των ωκεανών που προέκυψαν από το Youth Leadership Summit.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, αφοσιωμένο στην ακαδημαϊκή αριστεία, υποστηρίζει και προωθεί -τόσο εντός όσο και εκτός των τάξεων- σύγχρονη και δυναμική γνώση του ευρέος φάσματος των ναυτιλιακών σπουδών και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενσωματώνοντας όλες τις νεότερες εξελίξεις που επιχειρούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN