Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών στη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Διαστημικών Επιστημών COSPAR Scientific Assembly 2022 στην Αθήνα

Το 44ο συνέδριο της COSPAR – της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (Committee on Space Research) έλαβε χώρα στις 16-24 Ιουλίου 2022, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για μία εβδομάδα η Αθήνα ήταν ο τόπος συνάντησης των κορυφαίων επιστημόνων όλων των κατευθύνσεων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και στελεχών των σημαντικότερων διαστημικών υπηρεσιών (NASA,  ESA, JAXA, CNES, ASI, κα). Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 2700 σύνεδροι από όλο τον κόσμο, από τους οποίους οι 2100  με φυσική παρουσία.

cospar Picture1

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Κ. Πιερρακάκης. Στη φωτογραφία διακρίνονται επίσης ο Πρόεδρος της COSPAR κ. Lennard Fisk, ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Σταμάτιος Κριμιζής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής κ. Εμμανουήλ Γεωργούλης και ο Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου και Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Δαγκλής.

Με 30 παράλληλες συνεδρίες καθημερινά, το συνέδριο κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα πεδίων που εκτείνονταν από την δορυφορική παρατήρηση της επιφάνειας της Γης, τον διαστημικό καιρό και το ηλιακό σύστημα, μέχρι τους εξωπλανήτες, τις κοσμικές ακτίνες και την εξωγαλαξιακή αστροφυσική. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων επιστημόνων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν ως σύνεδροι, αλλά και ως οργανωτές (conveners) συνεδριών.

Ειδικότερα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε σημαντικό ενεργό ρόλο στη διοργάνωση από την πρώτη στιγμή, καθώς ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, κ. Ιωάννης Δαγκλής, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου (https://www.cosparathens2022.org/committees/scientific-committee/).

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη της διοργάνωσης από τους εθελοντές, που προέρχονταν από το ΕΚΠΑ (κυρίως από το Τμήμα Φυσικής και το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. To σώμα των εθελοντών αποτελούσαν προπτυχιακοί και  μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, καθώς και μεταδιδακτορικοί ερευνητές.

Οι συνολικά 140 εθελοντές και οι 14 συντονιστές τους υποστήριξαν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις ανάγκες του συνεδρίου, όπως τις εγγραφές, την παροχή πληροφοριών στους συνέδρους, την εποπτεία συνεδριακών χώρων και την τεχνική υποστήριξη των ομιλητών, και συνέβαλαν στην απόλυτα επιτυχημένη διεξαγωγή του.

Ο κ. Δαγκλής, στον ευχαριστήριο αποχαιρετισμό του προς τους εθελοντές την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, ανέφερε: «Όταν ξεκινήσαμε, μαζί με τους 14 συντονιστές, την προσπάθεια ανεύρεσης, προετοιμασίας και οργάνωσης των εθελοντών, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο μεγάλη ανταπόκριση θα είχαμε, πόσο αθρόα προσέλευση εθελοντών θα υπήρχε και πόσο αρμονική θα ήταν η συνεργασία μας. Ο ενθουσιασμός σας και η προσφορά σας ήταν καθοριστική και η συνεργασία μαζί σας μεγάλη μας τιμή και χαρά!»     

cospar Picture2
Αναμνηστική φωτογραφία των εθελοντών στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής

Η προσφορά των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας στο κορυφαίο αυτό διεθνές συνέδριο αποτελεί τιμή για το ίδρυμά μας. Ταυτόχρονα, η έκθεση των νέων επιστημόνων μας σε ποικίλα επιστημονικά πεδία μέσω ομιλιών και παρουσιάσεων από κορυφαίους επιστήμονες του χώρου, ήταν μια μοναδική ευκαιρία για αυτούς να έρθουν σε επαφή με την αιχμή της επιστημονικής έρευνας και να ζήσουν την επιστήμη τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο από αυτό των μαθημάτων και της καθημερινότητας στο Τμήμα τους. Οι παράλληλες ειδικές εκδηλώσεις για επιλεγμένες διαστημικές αποστολές, όπως για παράδειγμα το James Webb Space Telescope, λειτούργησαν επιπλέον ως πολλαπλασιαστές ενδιαφέροντος για πολλούς από τους φοιτητές, εμπνέοντας ενθουσιασμό για τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα υψηλού επιπέδου.

Μάλιστα η συμμετοχή αρκετών φοιτητών με ανακοινώσεις εργασιών τους στο συνέδριο, τούς έδωσε τη βαθιά ικανοποίηση της παρουσίασης της προσπάθειάς τους σε ένα διεθνές κοινό, καθώς και το σημαντικότατο όφελος της αλληλεπίδρασης με επιστήμονες άλλων χωρών.

Τέλος, η επιτυχημένη συμμετοχή τους σε ένα απαιτητικό διεθνές συνέδριο επιβεβαιώνει και πιστοποιεί την ποιότητα της εκπαίδευσης και της καθοδήγησης που τους παρέχεται από το διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων μας.

cospar Picture3
O Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ι. Δαγκλής με τους 14 συντονιστές των 140 εθελοντών φοιτητών που υποστήριξαν το συνέδριο COSPAR-2022.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN