Στις 29 Οκτωβρίου, στο κανάλι της Βουλής, στην εκπομπή «Διαβουλεύσεις», ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παυλόπουλος συζήτησε με την δημοσιογράφο Ματρώνη Δικαιάκου για την εκτεταμένη εικαστική δραστηριότητα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών στο έπος του 1940.
Αφορμή για τη συζήτηση αυτή αποτέλεσε η αναστατική επανέκδοση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία το 2016 του βιβλίου Έτσι πολεμούσαμε, 1940-41, με 80 σχέδια και με 22 ζωγραφικά έργα του Αλέξανδρου Δ. Αλεξανδράκη (1913-1968), τετράγλωσσου βιβλίου του 1968, το οποίο το είχε χρηματοδοτήσει ο αδελφός του Ευτύχιος (1919-2017), ο παλαιότερος έμπορος της οδού Ερμού.
Κάθε χρόνο, κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Ευτύχιος, τιμώντας τη μνήμη του Αλέξανδρου, έστηνε στη βιτρίνα του καταστήματός του πάνω σε καβαλέτο ζωγραφικό πίνακα του αδελφού του με θέμα του σκηνή από το ελληνοαλβανικό μέτωπο. Ο καθηγητής Δ. Παυλόπουλος έχει γράψει το εισαγωγικό σημείωμα στην επανέκδοση του βιβλίου. Τα σχέδια, που διασώζουν την ένταση των στιγμών, είχαν γίνει σε πρόχειρα χαρτιά από τα δέματα φαντάρων και διατηρήθηκαν από τον διοικητή του ζωγράφου, που του τα παρέδωσε μετά την Απελευθέρωση. Οι ζωγραφικοί πίνακες, επεξεργασμένοι και δραματοποιημένοι, φιλοτεχνήθηκαν μετά το 1945 και κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, λίγο πριν από τον θάνατο του ζωγράφου, ενώ κυκλοφορήθηκαν σε σχολεία και προβάλλονταν από την τηλεόραση. Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν ακόμα χρωμολιθόγραφες αφίσες, γελοιογραφίες από τη Συλλογή της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος και ζωγραφικά έργα από προηγούμενους πολέμους.