Νέα & Ανακοινώσεις

Πρωτοποριακές Ναυτιλιακές Σπουδές στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ

Πρωτοποριακές Ναυτιλιακές Σπουδές στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ

Επίσημος ιστοχώρος Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ: https://www.pms.uoa.gr/

image 41

Ο Διεθνής Κορυφαίος Ρόλος της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας

Η διεθνής εμπορική ναυτιλία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη μεταφορά του συνόλου των εμπορικών ροών σε πρώτες ύλες, βιομηχανικά, ενεργειακά και λοιπά προϊόντα. Ο ελληνόκτητος στόλος, ειδικότερα, κατέχει διαχρονικά την κορυφαία θέση σε μεταφορική χωρητικότητα (18% διεθνώς, 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και συμβάλλει περί το 7% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Παρά τις πρόσφατες διεθνείς κρίσεις και αρνητικές εξελίξεις, η ελληνική ναυτιλία επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα και αναπτυξιακή δυναμική και κατέκτησε την πρώτη θέση σε σημαντικές επενδύσεις το 2021, με 245 πλοία bulk carriers, 109 πλοία tankers και 28 πλοία containerships, ενώ προχώρησε σε παραγγελίας 95 νεότευκτων πλοίων, έναντι συνολικής αξίας 13,8 δισ. δολαρίων.

image 39
Πηγή: UNCTAD (2021).
image 40
Πηγή: VesselsValue (2022).

Οι Λιμένες ως Στρατηγικοί Κόμβοι Μεταφορικών Υπηρεσιών

Οι λιμένες αποτελούν κρίσιμους στρατηγικούς κόμβους (hubs) στη διεθνή ναυτιλία, εφοδιαστική αλυσίδα και τα συνδυασμένα μεταφορικά δίκτυα, αφού η αποτελεσματική λειτουργία τους συμβάλλει στην απρόσκοπτη διαχείριση των εμπορικών ροών και την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Στην ελληνική επικράτεια, λειτουργεί ένας σημαντικός αριθμός λιμένων διεθνούς δραστηριότητας (16 λιμένες), καθώς και εθνικής ή/και τοπικής σημασίας (άνω των 40 λιμένων). Ο λιμένας Πειραιώς κατατάσσεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως, με βάση τον αυξανόμενο όγκο των εμπορικών ροών που διαχειρίζεται (4η θέση στην Ευρώπη, 2020) και αναδεικνύεται σε σημαντικό διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Ο σχεδιασμός ευέλικτης λιμενικής πολιτικής και η υιοθέτηση αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης των παρόχων λιμενικών υπηρεσιών ενισχύουν τον αναγνωρισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ως κρίσιμου συνδετικού κρίκου στις εμπορικές ροές μεταξύ της Ευρώπης, της Εγγύς, Μέσης και Άπω Ανατολής και της Ανατολικής Αφρικής.

Η Σημασία του Ανθρώπινου Δυναμικού στη Ναυτιλία

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, στην ευρύτερη εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 15.500 ελληνικές και 1.600 αλλοδαπές ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές παρέχουν περί τις 165 χιλ. θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 140 χιλ. θέσεις αφορούν στην ποντοπόρο ναυτιλία. Συνδυαστικά, ο σημαντικός κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain & logistics) επιδεικνύει ισχυρή δυναμική στην εγχώρια και διεθνή αγορά, παρά την οικονομική κρίση, την πανδημία και την ύφεση. Η ανάπτυξη της ελληνόκτητης ναυτιλίας διαμορφώνει έντονη την ανάγκη του κλάδου για καταρτισμένους αποφοίτους ΑΕΙ με σύγχρονες και επικαιροποιημένες επιστημονικές γνώσεις στα πεδία της ναυτιλίας, των λιμένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο ως διοικητικά στελέχη σε ένα απαιτητικό διεθνοποιημένο περιβάλλον. Η ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα, η διαχείριση των λιμενικών υποδομών, οι συνδυασμένες μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν κρίσιμοι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό όσο και σε ευρύτερο εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας ΕΚΠΑ

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας (ΤΔΙΛΙΝ) ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΣΟΠΕ), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και αναπτύσσεται δυναμικά με ταχείς ρυθμούς. Αποστολή του Τμήματος είναι η παροχή υψηλής ποιότητας σύγχρονης διεπιστημονικής εκπαίδευσης, η παραγωγή και διάχυση καινοτόμων θεωρητικών και εφαρμοσμένων ερευνητικών ακαδημαϊκών γνώσεων και δεξιοτήτων και η δυναμική σύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες των ναυτιλιακών και λιμενικών επιχειρήσεων, της διεθνούς οικονομίας και της κοινωνίας.

Το Τμήμα επιλέγουν υποψήφιοι  από το  4ο Επιστημονικό Πεδίο. Το πρόγραμμα σπουδών  εστιάζει στη διοίκηση επιχειρήσεων (15 μαθήματα) και τα οικονομικά (10 μαθήματα), με εξειδίκευση στη ναυτιλία, τους λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα. Συνδυάζονται, επίσης, διεπιστημονικά γνωστικά αντικείμενα στη χρηματοοικονομική διοίκηση και λογιστική (9 μαθήματα), ποσοτική ανάλυση (5 μαθήματα), ναυτικό δίκαιο (5 μαθήματα) και διεθνείς σχέσεις (4 μαθήματα). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη πρωτοπόρων και υψηλής ζήτησης γνωστικών πεδίων στη ναυτιλία και τους λιμένες, όπως σύγχρονων εφαρμογών πληροφορικής και νέων τεχνολογιών (digitalization, programming, artificial intelligence, machine-learning, big data, cyber-security, forecasting, κ.α.) (6 μαθήματα), καθώς και της περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας, της γαλάζιας και πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης (6 μαθήματα). Η ευέλικτη σύνθεση του προγράμματος σπουδών, με τον συνδυασμό υποχρεωτικών και επιλογής μαθημάτων, παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα σύνθεσης ατομικού προγράμματος, με εστίαση στα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών σε πρόγραμμα ‘Πρακτικής Άσκησης’, όπου υλοποιείται η σύζευξη της θεωρητικής επιστημονικής γνώσης με την επαγγελματική πρακτική και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Αναπτύσσονται έτσι ισχυροί δίαυλοι επικοινωνίας, δικτύωσης και συνεργασίας με ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που συχνά αναδεικνύουν ευκαιρίες μόνιμης απασχόλησης. Με έδρα το  Συγκρότημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ, το Τμήμα προωθεί συστηματικά τη διασύνδεση και δημιουργία προστιθέμενης αξίας και συνεργειών με την ευρύτερη τοπική και περιφερειακή οικονομία και κοινωνία.

Το Τμήμα οργανώνει για το επόμενο έτος διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εστιάζοντας στο ‘Shipping and Port Management’, ενώ το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών δέχεται ήδη πτυχιούχους που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στην εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα.

Οι σπουδές στο Τμήμα υλοποιούνται από υψηλής ποιότητας διεπιστημονική ομάδα μελών ΔΕΠ, με διεθνείς ακαδημαϊκές, ερευνητικές και επαγγελματικές εμπειρίες και δράσεις, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Διεθνείς Συνεργασίες και Επιστημονική Εξωστρέφεια

Η ανάπτυξη επίκαιρης και πρωτοπόρου επιστημονικής έρευνας διεθνούς επιπέδου και η αξιοποίηση αντίστοιχων συνεργειών με άλλες ερευνητικές ομάδες και ιδρύματα είναι από τους κεντρικούς στόχους του Τμήματος. Είναι σε εξέλιξη συστηματικές εξωστρεφείς και διεθνοποιημένες δραστηριότητες συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα αναγνωρισμένου κύρους, για την προαγωγή ακαδημαϊκών και ερευνητικών συνεργασιών και την κινητικότητα του προσωπικού και των φοιτητών, όπως, ενδεικτικά, στη Βρετανία (University of Bath, Plymouth University Business School, Newcastle University), Γαλλία (Audencia Nantes Business School), Ολλανδία (Erasmus University Rotterdam), Βέλγιο (University of Brussels, University of Antwerp), Δανία (Copenhagen Business School), Κύπρο (Cyprus University of Technology), Σαουδική Αραβία (Qassim University Business School) και Κίνα (Shanghai Maritime University). Επίσης, το Τμήμα συμμετέχει στο δυναμικό πρόγραμμα του ευρωπαϊκού δικτύου πανεπιστημίων CIVIS (https://civis.eu), όπου το ΕΚΠΑ κατέχει ηγετικό ιδρυτικό ρόλο.

Οι διεθνείς συνεργασίες και τα έργα του Τμήματος υποστηρίζονται αποτελεσματικά από το πρόγραμμα σπουδών, τα ερευνητικά εργαστήρια, τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και τις κτιριακές υποδομές, με στόχο την:

– υποστήριξη διοικητικών αποφάσεων ναυτιλιακών και λιμενικών επιχειρήσεων

– ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών σε ναυτιλία και λιμένες

– ανάλυση ποσοτικών δεδομένων των διεθνών αγορών ναυτιλίας, ενέργειας και προϊόντων

– ενσωμάτωση καινοτομιών σε εφοδιαστική αλυσίδα και συνδυασμένες μεταφορές

– ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας, θαλάσσιου περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Για την ανάπτυξη των εφαρμοσμένων ερευνητικών του δράσεων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, το Τμήμα δραστηριοποιείται στην ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων και έργων που παρέχουν δυνατότητες χρηματοδότησης από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους. Το Τμήμα επίσης οργανώνει τακτικά σεμινάρια δια βίου μάθησης, καθώς και εξειδικευμένα συνέδρια, ημερίδες και συναφείς επιστημονικές δράσεις, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας.

Προοπτικές Αποφοίτων Τμήματος ΔΙΛΙΝ

Οι σπουδές στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ αποσκοπούν στον εφοδιασμό των φοιτητών και φοιτητριών με καινοτόμες διεπιστημονικές γνώσεις, ακαδημαϊκά προσόντα, πρακτικές ικανότητες και σύγχρονες δεξιότητες, απαραίτητες για την απρόσκοπτη ένταξή τους στο εργασιακό περιβάλλον των επιχειρήσεων και της οικονομίας, την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων θεμάτων και τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων σε έντονα ανταγωνιστικούς τομείς, όπως είναι η διεθνής ναυτιλία.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν ως στελέχη σε θέσεις διοίκησης επιχειρήσεων, οργανισμών και οικονομικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διεθνούς ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων, σε ναυτιλιακές εταιρίες, λιμενικούς  φορείς, ναυλώσεις, ναυτασφαλίσεις, ναυτιλιακή μεσιτεία και πρακτόρευση, ναυπηγικές μονάδες, παράκτια βιομηχανία, χρηματοοικονομική διοίκηση, χρηματοπιστωτικούς φορείς, εφοδιαστική αλυσίδα και lοgistics, συνδυασμένες μεταφορές, τεχνολογία, περιβάλλον, ενέργεια, συμβουλευτικές υπηρεσίες και λοιπούς εξειδικευμένους οργανισμούς.

Καθώς η χώρα κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή ναυτιλία, το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στηρίζει τη διαχρονική ναυτική παράδοση και, παράλληλα, εμπλουτίζει τις ακαδημαϊκές επιλογές των υποψηφίων με ένα πρωτοποριακό και διαφοροποιημένο πρόγραμμα ναυτιλιακών σπουδών.

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο