Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

του Λέκτορα Αστροφυσικής Κοσμά Γαζέα, Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ, kgaze@phys.uoa.gr

Το ‘Planets in Your Hand (www.planetsinyourhand.phys.uoa.gr) είναι ένα πρόγραμμα Επικοινωνίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Βραβεύτηκε και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Europlanet  Funding Scheme  2017 για την κατασκευή μίας διαδραστικής έκθεσης με μοντέλα πλανητικών επιφανειών. Πρόκειται για 8 πλαίσια που αναπαριστούν τις επιφάνειες των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές (θερμοκρασία, άνεμος, γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά κτλ.). Η έκθεση απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και γνωστικού υποβάθρου ενώ είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να μπορούν να ξεναγηθούν σε αυτή άτομα με περιορισμένη όραση και τυφλοί. Τα μοντέλα των πλανητών είναι φορητά επιτρέποντας τη μεταφορά της έκθεσης σε σχολεία, ιδιωτικά ιδρύματα, απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα νοητό ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα. Η ομάδα του Planets In Your Hand που αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΚΠΑ συνοδεύει την έκθεση, ξεναγώντας τους επισκέπτες στο Ηλιακό Σύστημα, συζητώντας μαζί τους και λύνοντάς τους όλες τις απορίες.

planet01
Σύγκριση των μοντέλων της διαδραστικής έκθεσης του Planets In Your Hand με πραγματικές εικόνες των πλανητών.

Η ομάδα του Planets In Your Hand παραμένει ιδιαίτερα δραστήρια από το 2017 μέχρι και σήμερα, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε πληθώρα εκδηλώσεων. Έχει φιλοξενήσει και ξεναγήσει χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες ενώ συμμετάσχει τακτικά σε εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας όπως το Athens Science Festival και η Βραδιά του Ερευνητή. Ακόμη και κατά την περίοδο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων διοργανώθηκαν εξ αποστάσεων δρώμενα όπως διαδικτυακές ομιλίες και  παιχνίδια ερωταπαντήσεων. Στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2021, που υλοποιήθηκε διαδικτυακά, σχεδιάστηκε η διαδραστική ιστοσελίδα Click-In Solar System ενώ η ομάδα συμμετείχε και σε δράσεις και πρωτοβουλίες του ΕΚΠΑ, όπως η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος (WSW) και η Παγκόσμια Ημέρα Παρατήρησης της Σελήνης (IONM).

planet0
Η παρουσίαση της έκθεσης Planets In Your Hand στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Ιουν. 2019).

Η ομάδα Planets In Your Hand έχει συμμετάσχει σε συνέδρια για την Επικοινωνία της Επιστήμης και την εκπαίδευση στις Θετικές Επιστήμες όπως το Global Hands-Οn Universe(GHOU 2021 – https://handsonuniverse.org/) όπου συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διδακτικής Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (http://synedrio2021.enephet.gr/) που διοργανώθηκε από την ΕΝΕΦΕΤ στο Μαράσλειο Διδασκαλείο παρουσιάστηκαν οι αντιδράσεις των επισκεπτών της έκθεσης ενώ οι σύνεδροι μπόρεσαν να περιηγηθούν νοητά στο Ηλιακό Σύστημα μέσω των μοντέλων των πλανητικών επιφανειών που μεταφέρθηκαν εκεί.

planet03
Πολυαισθητηριακή αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τις μακέτες της έκθεσης Planets In Your Hand στο Athens Science Festival (Απρ. 2019).

Πέρα από τη βράβευση και χρηματοδότηση της έκθεσης Planets in Your Hand από το Europlanet Funding Scheme 2017, η ομάδα έχει βραβευτεί με το βραβείο Outstanding Student Poster Award (OSPA), 2018 για τη καλύτερη φοιτητική αφίσα σο παγκόσμιο συνέδριο πλανητολογίας που διεξήχθη στο Βερολίνο, καθώς και με το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης ΕΠΙ2, 2019 στη κατηγορία Δράσεις και Καμπάνιες Ευαισθητοποίησης.

Εκδήλωση σταθμός για την έκθεση Planets in Your Hand αποτέλεσε το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων του Καστελόριζου όπου τα πλανητικά μοντέλα μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά εκτός Αττικής φτάνοντας στο ακριτικό νησί του Καστελόριζου. (Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου 2021: https://www.youtube.com/watch?v=h2_zEhbsDEY) Πέρα από την έκθεση, η ομάδα Planets in Your Hand ξενάγησε τους επισκέπτες στον έναστρο ουρανό πραγματοποιώντας ουρανογραφία και παρατήρηση με τηλεσκόπιο ενώ υλοποίησε και διαδραστικά παιχνίδια ερωταπαντήσεων σχετικών με το Ηλιακό Σύστημα.

planet04
Νεαροί επισκέπτες αγγίζουν την επιφάνεια της μακέτας του πλανήτη Γη στο 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου (Σεπτ. 2021).

Ακολουθήστε την ομάδα Planets In Your Hand στα κοινωνικά μέσα μαζικής δικτύωσης.

Facebook: Planets In Your Hand
Instagram: planets_in_your_hand
Website:  www.planetsinyourhand.phys.uoa.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN