Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ποικίλες δράσεις των Μουσείων του ΕΚΠΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, τα Μουσεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό, συμμετέχοντας ενεργά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και Κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή». Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή, με πλήθος επισκεπτών να συμμετέχουν στις ποικίλες δράσεις που διοργανώθηκαν, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημιακών μουσείων ως γέφυρες μεταξύ επιστήμης, πολιτισμού και κοινωνίας.

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Στην καρδιά της Πλάκας, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξένησε τη δράση «Η Πανεπιστημιακή Κληρονομιά σε διαρκή διάλογο με την Κοινωνία». Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο ιστορικό κτίριο του πρώτου Πανεπιστημίου του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια ρόλων, να βιώσουν εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας (VR), καθώς και να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις και ομιλίες που ανέδειξαν τη σύνδεση της πανεπιστημιακής κληρονομιάς με τη σύγχρονη κοινωνία.

εικόνα Viber 2025 05 19 16 25 42 900

Απογευματινή εκδήλωση στην Αίθουσα “Ηλία Κρίσπη” του Μουσείου Ιστορίας

Στις 19:30, στην Αίθουσα “Ηλία Κρίσπη” του Μουσείου Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση, με την παρουσία εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, απηύθυνε προσφώνηση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Η εισαγωγική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Νικόλαο Θωμαΐδη.

εικόνα Viber 2025 05 19 16 25 44 023

Θεματικές ομιλίες

Η εκδήλωση περιλάμβανε τρεις θεματικές ομιλίες:

  • Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Ο Δρ. Ευάγγελος Παπούλιας, Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων, παρουσίασε την ομιλία με τίτλο «Η άυλη πλευρά της πανεπιστημιακής κληρονομιάς», εστιάζοντας στη σημασία της διατήρησης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του πανεπιστημίου.
  • Δύναμη των Νέων: Ο καθηγητής Ευάγγελος Καραμανωλάκης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα «Διαβάζοντας την πολιτιστική κληρονομιά του ΕΚΠΑ με τα μάτια του μέλλοντος», υπογραμμίζοντας τον ρόλο των νέων στη διατήρηση και εξέλιξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Νέες Τεχνολογίες: Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Ρούσσου, Διευθύντρια του Μουσείου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, παρουσίασε την ομιλία «Η εμπειρία του Μουσείου στην ψηφιακή εποχή», αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία στον μουσειακό χώρο.

εικόνα Viber 2025 05 19 16 25 45 745

εικόνα Viber 2025 05 19 16 25 46 305

εικόνα Viber 2025 05 19 16 25 45 207

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία των πανεπιστημιακών μουσείων ως δυναμικών φορέων που συνδέουν την επιστήμη, την ιστορία και την κοινωνία, προσαρμοζόμενα στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες.

εικόνα Viber 2025 05 19 16 25 44 641

Μουσείο Ορυκτολογίας & Πετρολογίας

Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, το Μουσείο Ορυκτολογίας & Πετρολογίας προσέφερε στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία στον κόσμο των ορυκτών. Ξεναγήσεις πραγματοποιούνταν ανά μία ώρα, από τις 10:00 έως τις 14:00, χωρίς την ανάγκη προκράτησης, επιτρέποντας στους παρευρισκόμενους να ανακαλύψουν τη γεωλογική ποικιλομορφία και την επιστημονική σημασία των εκθεμάτων.

Μουσείο Παθολογικής Ανατομικής

Το Μουσείο Παθολογικής Ανατομικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο Γουδή, υποδέχθηκε το κοινό με μια ιδιαίτερη διάλεξη της Διευθύντριας του Μουσείου, καθ. Α. Κωνσταντινίδου, με τίτλο «Μουσείο Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ: Εκπαιδευτικές, Ιστορικές, Μυθολογικές και Πολιτισμικές Αναφορές». Η διάλεξη, που πραγματοποιήθηκε στις 13:00, προσέφερε στους παρευρισκόμενους μια εις βάθος ματιά στην ιστορία και τη σημασία του μουσείου, χωρίς την ανάγκη προκράτησης.

 Μουσείο Φυσικών Επιστημών & Τεχνολογίας

Το Μουσείο Φυσικών Επιστημών & Τεχνολογίας συμμετείχε στον εορτασμό με παρουσιάσεις στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Φυσικής, εστιάζοντας στην επανεγκατάσταση των εκθεμάτων του μουσείου. Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ενδεικτικές αίθουσες του μουσείου, όπου εκτίθενται παλαιές οργανοθήκες με επιστημονικά όργανα, αναδεικνύοντας την εξέλιξη των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας.

Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας & Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Παλαιοπεριβάλλοντος στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου παρέμεινε ανοιχτό από τις 10:00 έως τις 15:00. Οι επισκέπτες ταξίδεψαν στον γεωλογικό χρόνο μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα απολιθωμάτων και γεωλογικών σχηματισμών, γνωρίζοντας την εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Μουσείο Ζωολογίας

Μεταξύ 10:00 και 14:00, το Μουσείο Ζωολογίας του ΕΚΠΑ άνοιξε τις πόρτες του στους φίλους της βιοποικιλότητας. Μικροί και μεγάλοι θαύμασαν εντυπωσιακά εκθέματα από τον ζωικό κόσμο, γνωρίζοντας τη σημασία της πανίδας για την οικολογική ισορροπία και την έρευνα.

………

Η επιτυχία των δράσεων αυτών υπογραμμίζει τη δυναμική των πανεπιστημιακών μουσείων του ΕΚΠΑ ως φορείς πολιτιστικής διάδρασης και εκπαιδευτικής καινοτομίας, ενισχύοντας τη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με το ευρύτερο κοινό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείρων και τις εκδηλώσεις στα Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος δήλωσε: «Τα μουσεία στις μέρες μας δεν αποτελούν απλώς σημεία αναφοράς στο παρελθόν, αλλά κρίσιμους συνομιλητές του παρόντος και πολύτιμους συμμάχους του μέλλοντος. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι νέες μορφές γνώσης και συμμετοχής διαμορφώνουν ένα περιβάλλον στο οποίο τα μουσεία καλούνται να οραματιστούν νέους τρόπους για να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως ζωτικοί πυλώνες ανάπτυξης και φορείς αλλαγής στην κοινωνία.
Η ιστορία των Πανεπιστημιακών Μουσείων του ΕΚΠΑ είναι άρρηκτα δεμένη με την ίδια την πορεία του Πανεπιστημίου μας. Από την ίδρυσή του το 1837, το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνέλαβε τη σημασία της συγκρότησης συλλογών ως εργαλείο διδασκαλίας και επιστημονικής κατάρτισης.
Σήμερα, τα Μουσεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζουν το εκπαιδευτικό τους έργο προσφέροντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με συλλογές μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Η μοναδική διαδρομή κάθε πανεπιστημιακού μουσείου αντανακλά ταυτόχρονα την ιστορία και την εξέλιξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας».

 

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN