Νέα & Ανακοινώσεις

Έργο PolyCIVIS: Confronting the Polycrisis in Europe and Africa

Έργο PolyCIVIS: Confronting the Polycrisis in Europe and Africa
logo PolyCIVIS

Στο πλαίσιο του CIVIS το έργο PolyCIVIS: Confronting the Polycrisis in Europe and Africa εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση με άριστη βαθμολογία 85,5/100 τον Ιούνιο 2023 στο πλαίσιο της πρόσκλησης ERASMUS-JMO-2023-NETWORKS (Jean Monnet Policy Debate) Topic: ERASMUS-JMO-2023-NETWORKS-HEI-NON-EU-AFRICA, στο πλαίσιο της οποίας χρηματοδοτήθηκε μία και μόνο πρόταση. Πρόκειται για έργο με διάρκεια 36 μήνες (έναρξη 1/10/2023, ολοκλήρωση 30/9/2026), με συνολική χρηματοδότηση 1.112.044€ (χρηματοδότηση για το ΕΚΠΑ: 86.182€), επικεφαλής φορέα το Πανεπιστήμιο ULB / Βρυξέλλες, και το ΕΚΠΑ σε ρόλο συν-συντονιστή μαζί με το Université de Sfax / Τυνισία για το πακέτο εργασίας WP5 – Communication and Dissemination και συμμετέχοντα στα υπόλοιπα πακέτα εργασίας.

Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 21 ευρωπαϊκά και αφρικανικά πανεπιστήμια, τα οποία περιλαμβάνουν το σύνολο των 11 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων (Aix-Marseille Université, Universidad Autónoma de Madrid, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Paris Lodron University of Salzburg, Université Libre de Bruxelles, Stockholm University, University of Bucharest, Eberhard Karls Universität Tübingen, Sapienza University of Rome, Université de Lausanne, University of Glasgow) και 6 αφρικανικών πανεπιστημίων (Université Hassan II de Casablanca, Université de Sfax, Makerere University, Université Cheikh Anta Diop de Dakar, University Eduardo Mondlane, University of the Witwatersrand) μελών της συμμαχίας CIVIS, καθώς και 4 ακόμη πανεπιστήμια από την περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής (University of Cape Coast / Γκάνα, Université de Lubumbashi / Κογκό, Egerton University / Κένυα, Université Joseph Ki-Zerbo / Μπουρκίνα Φάσο). Ως εκ τούτου, η συμμετοχή του ΕΚΠΑ στο έργο, σε όλα τα πακέτα εργασίας και σε ρόλο συν-συντονιστή για το πακέτο εργασίας WP5, δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης διμερών και πολυμερών συνεργασιών με όλα τα παραπάνω ΑΕΙ, σε κατευθύνσεις θεματικής και γεωγραφικής συνέργειας.

Οι δράσεις του έργου PolyCIVIS επικεντρώνονται σε 4 παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητά μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την πολυκρίση, εννοούμενη ως τον συνδυασμό πολυάριθμων συντρεχουσών και αλληλοτροφοδούμενων μείζονων κοινωνιακών κρίσεων με τις οποίες βρισκόμαστε επί του παρόντος αντιμέτωποι, όπως η κρίση αυξανόμενης φτώχειας, η κρίση αυξανόμενων ανισοτήτων μεταξύ και εντός των κοινωνιών, οι υγειονομικές κρίσεις, η κλιματική αλλαγή. Οι κρίσεις αυτές δημιουργούν την αναγκαιότητα αφενός μεν Πανεπιστήμια να προωθήσουν την επιστημονική τεκμηρίωση και ανάλυση των αιτιών, των συνεπειών και των πιθανών διορθωτικών ενεργειών τους, αφετέρου δε οι Κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μετριάσουν το μέγεθος και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στους πληθυσμούς και στους φυσικούς πόρους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη λήψη δημοκρατικών αποφάσεων και τη διατήρηση του κράτους δικαίου.

PolyCIVIS map

Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις του έργου εστιάζουν στην ενεργή υπέρβαση 4 ορίων:

  • των ορίων μεταξύ διαφορετικών κρίσεων, με ολιστικό αναστοχασμό των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των κρίσεων αυτών
  • των ορίων μεταξύ διαφορετικών χρονικών παραθύρων θεώρησης, συνδυάζοντας την περισσότερο πρόσφατη επιστημονική πρόοδο με διαλανθάνοντα της προσοχής μας διδάγματα του παρελθόντος
  • των ορίων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πειθαρχιών, δοθέντος ότι η πολυπλοκότητα της πολυκρίσης αναγκαιεί πλήρως ολοκληρωμένες πολυπειθαρχικές αποκρίσεις
  • των ορίων μεταξύ περιοχών και γλωσσών, με απεύθυνση σε τοπική κλίμακα, εθνική κλίμακα, κλίμακα μείζονος περιοχής, κλίμακα ηπείρου και παγκόσμια κλίμακα, καθώς και με υπέρβαση γλωσσικών φραγμών.

Οι 4 αυτές προσεγγίσεις του έργου PolyCIVIS προορίζονται να εφαρμοστούν σε 3 θεμελιώδεις διαστάσεις: την έρευνα, τις πολιτικές, και τη διδασκαλία. Το δίκτυο εταίρων του έργου στοχεύει να καταρρίψει τα τείχη μεταξύ της θεώρησης διαφορετικών κρίσεων, μεταξύ των επιστημονικών πειθαρχιών που επιδιώκουν να τις κατανοήσουν, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών αποκρίσεων πολιτικής σε επίπεδο εθνών και ηπείρων. Το έργο φιλοδοξεί να θέσει την έννοια της πολυκρίσης έξω από τα διάφορα στεγανά που εμποδίζουν μια αδιάσειστη συστημική κατανόηση της συνολικής της πολυπλοκότητας, βοηθώντας στην εφαρμογή των επαρκέστερων δυνατών αποκρίσεων πολιτικής στην Ευρώπη και στην Αφρική.

Το έργο PolyCIVIS έχει σχεδιαστεί να ενσωματωθεί οργανικά στην Ευρω-Αφρικανική διαπεριοχική σχέση, τόσο σε τοπικό όσο και σε διαπεριφερειακό επίπεδο, και ως εκ τούτου να βρεθεί σε προνομιακή θέση προκειμένου να δημιουργήσει για την αντιμετώπιση της πολυκρίσης βιώσιμα εργαλεία με αειφορικό αντίκτυπο, πέρα από τα όρια τόσο της κοινοπραξίας εταίρων όσο και της χρονικής του διάρκειας. Προς τούτο, το έργο προβλέπει τη δημιουργία αποτελεσμάτων που θα συνδεθούν με τις δομές που αναπτύσσει η συμμαχία CIVIS. Ειδικότερα, οι δράσεις του έργου PolyCIVIS αποσκοπούν στη συλλογή, ανταλλαγή, επιστημονική πραγμάτευση και συγκρότηση ενός πλούσιου σώματος ερευνητικών πορισμάτων και γνώσεων, διδακτικού υλικού, πολιτικών και κυβερνητικών δράσεων, πρωτοβουλιών της κοινωνίας πολιτών και εμπειριών από πραγματικές περιπτώσεις μελέτης. Με τον τρόπο αυτόν, το έργο PolyCIVIS θα εισφέρει επιστημονικές, ερευνητικές και εκπαιδευτικές μεθόδους και εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση της πολυκρίσης, και την υποστήριξη των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των φορέων χάραξης πολιτικής στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την πολυκρίση.

Αξίζει να σημειωθεί, σε σχέση με τα παραπάνω, ότι η άριστη αξιολόγηση της πρότασης έργου PolyCIVIS προς χρηματοδότηση στηρίχθηκε, πέραν της ισχυρής συνάφειας προς τις προτεραιότητες της πρόσκλησης στην οποία υπεβλήθη και της καλής τεκμηρίωσης των μέτρων υλοποίησης και διάχυσης των αποτελεσμάτων, στην πολυπειθαρχική σύνθεση και τον πλούτο της επιστημονικής ομάδας, στην ευρύτητα, γεωγραφική ισορροπία και υφιστάμενη συνοχή της ακαδημαϊκής κοινοπραξίας, στην τήρηση της αρχής συν-συντονισμού των πακέτων εργασίας από ευρωπαϊκά και αφρικανικά πανεπιστήμια και στη σημαντική χρηματοδοτική πρόβλεψη για τα τελευταία, καθώς και στο προτεινόμενο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και διαμορφωτών πολιτικής.

Σε επίπεδο πακέτων εργασίας και παραδοτέων του έργου, τα πακέτα εργασίας WP2 – Researching the Polycrisis, WP3 – Polycrisis and policy και WP4 – Teaching about the Polycrisis, στο σύνολο των οποίων το ΕΚΠΑ συμβάλλει ως εταίρος, οδηγούν, αντίστοιχα, στην παραγωγή των παραδοτέων D2.1. Βάση δεδομένων για την πολυκρίση, D2.2 Συλλογικός τόμος Facing polycrises together: a Euro-African perspective, D3.1 Χαρτογράφηση δρώντων για πολιτικές, D3.2 Σειρά σημειωμάτων πολιτικής: περιοχικές πολιτικές, D3.3 Σειρά σημειωμάτων πολιτικής: πολιτικές ηπείρων, D3.4 Τελική κοινή διακήρυξη για την πολυκρίση, D4.1 Ευρω-Αφρικανικό παράθυρο στο CIVIS Digital Campus, D4.2 3+ πιστοποιημένα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα σύντομης διάρκειας και D4.3 Ολοκληρωμένος κοινός κύκλος σπουδών. Το πακέτο εργασίας WP5 – Communication and dissemination, υπό τον συν-συντονισμό του ΕΚΠΑ με υλοποίηση καθ’όλη τη διάρκεια του έργου, οδηγεί στην παραγωγή του παραδοτέου D5.1 Εγχειρίδιο της Πολυκρίσης. Πρόκειται για ένα ψηφιακό εγχειρίδιο ανοικτής πρόσβασης με σκοπό τη διευκόλυνση της κοινής εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της πολυκρίσης στην Ευρώπη και στην Αφρική, το οποίο θα αξιοποιεί πλούσια πολυμεσικά μορφότυπα και θα καλύπτει τα ουσιώδη στοιχεία ενός κοινού διεπιστημονικού κύκλου σπουδών με καταλόγους πηγών, κοινούς ορισμούς, εργαλεία συμμετοχικής διδασκαλίας και σχέδια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων απευθυνόμενα σε ποικίλα ακροατήρια.

Στην ομάδα του έργου PolyCIVIS συμμετέχουν εκ μέρους του ΕΚΠΑ οι Εμμανουέλα Δούση, Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ και κάτοχος UNESCO Chair on Climate Diplomacy, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ και μέλος του European Scientific Advisory Board for Climate Change, Εμμανουήλ Πικουλής, Καθηγητής και Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και κάτοχος European Jean Monnet Chair in Humanitarian Medicine and Response in Action, Δημήτρης Χαρίτος, Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Ασπασία Δανιά, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ, και Δημήτρης Γκούσκος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ ως συντονιστής. Όπως ωστόσο περιγράφεται και παραπάνω, ο κατ’ εξοχήν διεπιστημονικός χαρακτήρας του έργου και των προβλεπόμενων δράσεων δημιουργεί ουσιαστικό έδαφος συμβολής στο έργο PolyCIVIS ενδιαφερόμενων μελών ΔΕΠ από το εύρος των επιστημονικών πεδίων που θεραπεύει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία πλήρης εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences». Φοιτητές από πανεπιστήμια–μέλη του δικτύου CIVIS είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με πληθώρα drones και […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι μπορεί να μας διδάξει η Ευρώπη του 19ου αιώνα για τη σύγχρονη πολύγλωσση Ευρωπαϊκή Ένωση; Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην πρώτη διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS, αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που διοργανώνεται στις 2 Ιουνίου 2025 από το Κέντρο Γλωσσών του Paris Lodron Πανεπιστημίου του Salzburg, για να εξερευνήσετε πώς τα ιστορικά διδάγματα από την πολύγλωσση […]

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου 2025, από 09:30 έως 17:00 CET, στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις βιοεπιστήμες. Η εν λόγω εκδήλωση, η οποία φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, επιδιώκει να γεφυρώσει την επιστημονική αριστεία με την πολιτική δράση, […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι μπορεί να μας διδάξει η Ευρώπη του 19ου αιώνα για τη σύγχρονη πολύγλωσση Ευρωπαϊκή Ένωση; Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην πρώτη διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS, αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που διοργανώνεται στις 2 Ιουνίου 2025 από το Κέντρο Γλωσσών του Paris Lodron Πανεπιστημίου του Salzburg, για να εξερευνήσετε πώς τα ιστορικά διδάγματα από την πολύγλωσση […]

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου 2025, από 09:30 έως 17:00 CET, στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις βιοεπιστήμες. Η εν λόγω εκδήλωση, η οποία φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, επιδιώκει να γεφυρώσει την επιστημονική αριστεία με την πολιτική δράση, […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο