Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση για τα 25 χρόνια Εκπαίδευσης & Έρευνας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιομηχανική Φαρμακευτική» του ΕΚΠΑ

Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 17:00 στην Αίθουσα «Άλκης Αργυριάδης», η εκδήλωση που αφορά στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιομηχανική Φαρμακευτική» | 25 χρόνια Εκπαίδευσης & Έρευνας.

pharm 01

Την εκδήλωση «διοργάνωσε  η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος και τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης Καθηγητής κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, ακαδημαϊκοί, απόφοιτοι και φοιτητές του ΠΜΣ καθώς και εκπροσώποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Α.-Μ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, Καθηγητής Χρήστος Ρέππας, o Διευθυντής του Τομέα Φαρμ. Τεχνολογίας, Επίκ. Καθηγητής Παρασκευάς Δάλλας, o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ο Σπύρος Κίντζιος ως εκπρόσωπος της Γ.Γ του ΣΕΒ κ .Ιουλίας Τσέτη, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Σοφία Τράντζα και ο Αντώνης Αυγερινός ως εκπρόσωπος του ΣΑΦΕΕ.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια λειτουργίας και ουσιαστικής προσφοράς του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Βιομηχανική Φαρμακευτική».

[…]

Στα 25 χρόνια λειτουργίας του ΠΜΣ «Βιομηχανική Φαρμακευτική», οι φοιτητές/τριες που το επιλέγουν και γίνονται αποδεκτοί έχουν πτυχία Φαρμακευτικής, Χημείας, Χημικού Μηχανικού και Επιστήμης Υλικών. Η συστηματική προσέλκυση φοιτητών από συναφείς αλλά διαφορετικές Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ από όλη τη χώρα δείχνει τη διεπιστημονικότητα και τη δυναμική του προγράμματος σπουδών του ΠΜΣ της «Βιομηχανικής Φαρμακευτικής» στην εύρεση εργασίας στη Φαρμακευτική Βιομηχανία.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα για την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Τα εξόχως ενθαρρυντικά ευρήματα, ως προς την επαγγελματική απασχόληση των αποφοίτων της τελευταίας τετραετίας, έχουν συνοπτικά ως εξής:

  • Ποσοστό ~95%  εργάζονται ήδη σε τομείς συναφείς με τη Φαρμακευτική επιστήμη, το 75%  σε Φαρμακευτικές Βιομηχανίες και θεωρούν πως το ΠΜΣ της “Βιομηχανικής Φαρμακευτικής” τους βοήθησε σε πολύ σημαντικό  βαθμό στην πρόσληψή τους.
  • Οι θέσεις ευθύνης των αποφοίτων, που εργάζονται στη Φαρμακευτική Βιομηχανία, αφορούν κυρίως στους τομείς Έρευνας & Ανάπτυξης (~43%), Ελέγχου-Διασφάλισης της Ποιότητας (~36%) και στις Κανονιστικές Υποθέσεις (~20%). Ακολουθούν οι θέσεις στην     επιστημονική ενημέρωση κλπ.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του ΠΜΣ της «Βιομηχανικής Φαρμακευτικής» στην άμεση απασχόληση (ταχύτατη απορρόφηση) των αποφοίτων του στη Φαρμακευτική Βιομηχανία της χώρας μας, καθώς και τη συνάφεια των θέσεων εργασίας με το περιεχόμενο σπουδών του συγκεκριμένου προγράμματος

[…]

Πάγια επιδίωξή μας είναι ένα ποιοτικό και εξωστρεφές Δημόσιο Πανεπιστήμιο, μέσα στην Κοινωνία και τις ανάγκες της. Αυτή η επιδίωξη, όμως, για να μην είναι μόνο ένα ευχολόγιο ή μια διακήρυξη, υλοποιείται με σκληρή καθημερινή εργασία, με πρωτοβουλίες και ενέργειες, που όλα μαζί δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το Πανεπιστήμιο που θέλουμε, όχι με λόγια αλλά με έργα.

[…]

Η λειτουργία εδώ και 25 χρόνια  του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Βιομηχανική Φαρμακευτική» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποιότητας και της δυναμικής του Πανεπιστημίου μας.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών θα ήθελα θερμά να συγχαρώ τον Καθηγητή και Διευθυντή του ΠΜΣ «Βιομηχανική Φαρμακευτική» κ. Δημήτριο Μ. Ρέκκα, καθώς και όλα τα μέλη ΔΕΠ για το έργο τους και την προσφορά τους στην Επιστήμη γενικότερα και ειδικότερα για την προσφορά τους μέσω του άκρως επιτυχημένου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιομηχανική Φαρμακευτική.

Συγχαρητήρια.

Ακολούθησε η παρουσίαση του ΠΜΣ: «Βιομηχανική Φαρμακευτική» από τον Καθηγητή κ.  Δημήτριο Μ. Ρέκκα, Διευθυντή του ΠΜΣ και την Αναπλ. Καθηγήτρια κ.  Μαρία Βερτζώνη. Η κ. Βερτζώνη παρουσίασε στατιστικά στοιχεία της λειτουργίας του ΠΜΣ και της μελέτης απορρόφησης των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας.

«Η Επανίδρυση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιομηχανική Φαρμακευτική» έγινε το 2018 και ο στόχος του Προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στα επιστημονικά πεδία της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, της Βιοφαρμακευτικής,  της Φαρμακοκινητικής και της Διασφάλισης/Σχεδιασμού Ποιότητας. Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι των Τμημάτων  Φαρμακευτικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Επιστήμης Υλικών. Κάθε χρόνο λαμβάνονται περίπου 30 αιτήσεις και η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση προκαθορισμένο κριτήρια. Με βάση τον στόχο του Προγράμματος, στο πρώτο εξάμηνο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές διδάσκονται μαθήματα κορμού άμεσα συνδεδεμένα με το περιβάλλον εργασίας στη Φαρμακευτική Βιομηχανία.

image 15

Στο δεύτερο εξάμηνο, έχουν ενσωματωθεί νέα μαθήματα αλλά και εργαστηριακές ασκήσεις. Τα μάθημα «Επιχειρηματικότητα στη Φαρμακευτική» περιλαμβάνει διαλέξεις από τον Δρ Γεώργιο Βασιλόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Φαρμακοβιομηχανίας Galenica A.E. ενώ τα «Ειδικά μαθήματα στη Βιομηχανική Φαρμακευτική» περιλαμβάνουν διαλέξεις από εσωτερικούς και εξωτερικούς εισηγητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Φαρμακευτική Βιομηχανία, τον ΕΟΦ και σε Ερευνητικά Ιδρύματα. Στο τέλος του εξαμήνου, οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα στη Φαρμακευτική Βιομηχανία μέσω της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο του μαθήματος «Βιομηχανική Φαρμακευτική Πρακτική». Το μάθημα περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση σε επιλεγμένες Φαρμακευτικές Βιομηχανίες με στόχο την ενημέρωσή τους από στελέχη της βιομηχανίας σχετικά με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης, παραγωγής, συσκευασίας, διασφάλισης ποιότητας και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων ενώ παρακολουθούν και συμμετέχουν σε εργασίες που γίνονται σε διάφορες μονάδες και τμήματα της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης και συνεχούς βελτίωσης του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Βιομηχανική Φαρμακευτική», με βάση το ερωτηματολόγιο που απεστάλη σε όλους τους απόφοιτους του προγράμματος την τελευταία τριετία, ποσοστό μεγαλύτερο του 75% δήλωσαν ικανοποιημένοι εως πολύ ικανοποιημένοι από την Πρακτική Άσκηση στο πλαίσιο του ΠΜΣ στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για εύρεση εργασίας. Στο τρίτο εξάμηνο, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εκπονούν μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία το αντικείμενο της οποίας πρέπει να έχει ερευνητικό χαρακτήρα και να είναι πρωτότυπο. Είναι αξιοσημείωτο ότι αποτελέσματα των διπλωματικών εργασιών που ολοκληρώθηκαν την τελευταία τετραετία έχουν ενσωματωθεί σε 4 ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά μετά από κρίση και σε 8 ανακοινώσεις ερευνητικών εργασιών σε συνέδρια.

Αξίζει να υπογραμμιστεί η απορρόφηση των αποφοίτων του ΠΜΣ από την αγορά εργασίας και κυρίως από τη Φαρμακευτική Βιομηχανία (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75%). Από τους αποφοίτους που εργάζονται στη Φαρμακευτική Βιομηχανία, το 43% απασχολούνται στα Τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης, το 36% στα Τμήματα Ελέγχου και Διασφάλισης Ποιότητας και 21 % στο Τμήμα κανονιστικών Υποθέσεων ενώ οι απόφοιτοι της τελευταίες τριετίας δήλωσαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% ότι η απόκτηση του ΠΜΣ «Βιομηχανική Φαρμακευτική» τους βοήθησε στην εύρεση εργασίας

Έπειτα, έλαβε χώρα η διάλεξη του Επίτιμου Καθηγητή Paolo Colombo [Food and Drug Department, University of Parma, Italy and CEO Plumestars, S.R.L, Parma, Italy] με τίτλο «The lung inhalation as a possible delivery route for treating heart disease».

Ο Καθηγητής κ. Colombo ανέφερε τα εξής σχετικά με την εκδήλωση: «I was very impressed about the positioning of your Master in Industrial Pharmacy observing the attendance of so large number of representatives of pharmaceutical Greek companies and Association of professionals and students.Twenty five years of training activity signifies that the course you are managing is greatly appreciated by the students but in particular by the operators of the pharmaceutical industry that have to recruit the students. I have to consider that our collaboration that allowed us to organize several opportunities of high education to Industrial Pharmacy, done in Parma and in Athens, produced significant positive results for the attending participants.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Μιχάλης Κουππάρης για τη μακροχρόνια προσφορά του στο ΠΜΣ «Βιομηχανική Φαρμακευτική» σε διδακτικό και ερευνητικό επίπεδο.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, 15 απόφοιτοι του ΠΜΣ, οι οποίοι εργάζονται πλέον σε διάφορες θέσεις στη φαρμακευτική βιομηχανία, σε κανονιστικούς οργανισμούς αλλά και στον ακαδημαϊκό χώρο, μοιράστηκαν με τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης τη γνώση και την εμπειρία, που αποκόμισαν σε σχέση με τις απαιτήσεις της επαγγελματικής τους διαδρομής.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα των δηλώσεών τους :

«To μεταπτυχιακό μου στη «Βιομηχανική Φαρμακευτική» κατά την περίοδο 2002-2004 με έφερε σε γνωριμία με το μελλοντικό μου επάγγελμα και με βοήθησε να θέσω τις βάσεις πάνω στις οποίες χτίστηκε η επαγγελματική μου εμπειρία. Το τρέχον πρόγραμμα σπουδών που παρουσιάστηκε στην ημερίδα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και ακόμα πιο βελτιωμένο. Θα ήθελα πολύ να φοιτούσα άλλη μία φορά! Πολλά συγχαρητήρια!»

Χρύσα Ρήγου, Χημικός, MSc,Deputy CMC Manager, ANFARM

«Η φοίτηση μου στο ΜΔΕ «Βιομηχανική Φαρμακευτική» πριν 10 χρόνια μου έδωσε τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσω με επιτυχία την επαγγελματική μου πορεία στη φαρμακευτική βιομηχανία. Η ποιότητα των σπουδών, η σύνδεση με τις πραγματικές  ανάγκες της εργασίας στη φαρμακοβιομηχανία και η πρακτική εμπειρία σε εργαστηριακές συνθήκες και έρευνα που προσφέρει το καθιστούν ένα απο τα πιο ολοκληρωμένα μεταπτυχιακά που μπορεί να επιλέξει ένας νέος απόφοιτος Φαρμακευτικής σήμερα στην Ελλάδα»

Δέσποινα Μάσσια, Φαρμακοποιός, MSc, MBA, Amgen

«Πρόκειται για ένα ποιοτικό μεταπτυχιακό διασύνδεσης μεταξύ πανεπιστημίου και φαρμακευτικής βιομηχανίας που διευρύνει τους ορίζοντες σε σχέση με το αντικείμενο που θα κληθεί κάποιος να ασχοληθεί στον τομέα αυτό. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δυνατότητα φοίτησης σε υποψηφίους συναφών τμημάτων με τη φαρμακευτική και στόχος η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασύνδεση θεωρίας και σύγχρονης πρακτικής σε έναν νέο κόσμο απαιτήσεων και εξέλιξης.»

Σερέτης Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος Τμήματος Πενικιλινών, ΕΛΠΕΝ Α.Ε.

«Το ΠΜΣ «Βιομηχανική Φαρμακευτική» παρέχει τις βασικές και προχωρημένες γνώσεις σε διάφορα καινοτόμα πεδία που έχουν άμεση εφαρμογή στο χώρο της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας. Ως απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών του Πανεπιστημίου  Κρήτης, από το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό προγράμμα απέκτησα όλες τις απαραίτητες θεωρητικές βάσεις καθώς και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία ώστε να μπορέσω να ανταπεξέλθω σήμερα σε κάθε ερευνητική πρόκληση που σχετίζεται με την ανάπτυξη των από του στόματος χορηγούμενων φαρμακοτεχνικών μορφών.»

Αλέξανδρος Κούρεντας, MSc, PhD, Επικεφαλής της Ομάδας Διάλυσης και Βιοφαρμακευτικής, Αναλυτικό Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, Novartis, Βασιλεία

Τέλος απόφοιτοι έδειξαν φωτογραφίες από τα χρόνια της φοίτησής τους στο ΠΜΣ αναπολώντας το χρόνο που πέρασαν στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια!

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN