Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Ομότιμος Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Μεϊμάρης για την meta-εποχή στα social media

O Ομότιμος Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών του ΕΚΠΑ και Μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση της UNESCO (IITE), εξηγεί στον ΣΚΑΪ γιατί ο Zuckerberg προχώρησε σε αιφνιδιαστικές αλλαγές αλλά και ποιούς θα κληθεί αντιμετωπίσει προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτό το νέο εγχείρημα του, καθώς ήδη η Microsoft ανακοίνωσε ότι φέρνει το metaverse μέσα στο Teams, ενώ ο Elon Musk, προηγείται ξεκάθαρα στα δορυφορικά δίκτυα και την αποστολή δορυφόρων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Facebook για το metaverse, αυτό “αποτελεί μια νέα φάση διασυνδεδεμένων εικονικών εμπειριών, με στόχο να δημιουργηθούν διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις, πολύ πιο κοντά στην εμπειρία της προσωπικής επαφής”. Για την παραπάνω δήλωση, ο Καθηγητής Μεϊμάρης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Σημαίνει ότι μεταβαλλόμαστε σε “χρήστες”!!! Χρήστες εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που δημιουργούν, κατά τον Mark Zuckerberg, “καλύτερες ποιοτικά κοινωνικές εμπειρίες”. Με άλλα λόγια, για τη συνέντευξη αυτή, το avatar που έχω σήμερα επιλέξει να με “εκπροσωπεί”, βρίσκεται στον εικονικό κόσμο που προτείνει το skai.gr και συζητά με εσάς τον ίδιο ή το avatar σας. Έχουμε, δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, μια “εμβύθιση” στην εμπειρία.

Νομίζω ότι ο Mark Zuckerberg έλκεται από το παλαιό όνειρο της τηλεμεταφοράς και επιχειρεί να του δώσει μια ψευδαίσθηση λύσης, μια εικονική λύση.    

Στο πλαίσιο της συνέντευξης και σχετικά με την εικονική πραγματικότητα, τεχνολογία που χρησιμοποιεί αρκετά το metaverse, ο Καθηγητής ανέφερε τα εξής:

Στην περίπτωση του metaverse που συζητάμε, η εικονική πραγματικότητα, που τόσο χρησιμοποιεί, είναι ήδη μαζί μας πολλά χρόνια τώρα, αφού ακόμη και στην Ελλάδα το 1994 στο συνέδριο “Από τα Computer Graphics στη Virtual Reality”, που οργανώσαμε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αρχιμανδρίτης της Καρπάθου Καλλίνικος “αντάλλαξε” το καλυμμαύχι του με το κράνος της VR! Έπρεπε, όμως, να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι το κράνος αυτό να μετατραπεί σε εύχρηστα και ελαφριά γυαλιά και να δημιουργηθούν εφαρμογές που ακόμη και σήμερα, πριν από τη γενικευμένη χρήση που μέσω του metaverse προτείνει ο Zuckerberg, είναι περιορισμένες.

ekdilosi
Αυτή είναι η αφίσα της εκδήλωσης του 1994, όπου χρησιμοποιήθηκαν τα εικονικά γυαλιά

Όσον αφορά στη στιγμή της μετάβασης σε αυτή τη νέα φάση της ψηφιακής εποχής ο κ. Μεϊμάρης ανέφερε τα εξής:

Όσο για τη στιγμή που διάλεξε ο Mark Zuckerberg για την ανακοίνωση αυτή, μια πρώτη ανάγνωση μάς λέει ότι θέλει να πείσει τους απαραίτητους για το νέο του εγχείρημα επενδυτές, διώχνοντας από πάνω του την άσχημη φήμη που σκιάζει το facebook τους τελευταίους μήνες. 
Ένας δεύτερος λόγος είναι οπωσδήποτε η σχετική απομάκρυνση των νεανικών ηλικιών από το facebook. Γι’ αυτούς και ίσως και πολλούς άλλους λόγους, ο Mark Zuckerberg διαλέγει να πάει τις εταιρείες του παραπέρα, να γίνουν δηλαδή, όπως αυτό το διερμηνεύει, meta.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Καθηγητή Μεϊμάρη στον ΣΚΑΪ: https://www.skai.gr/news/technology/meimaris-gia-meta-facebook-%CE%BF-zuckerberg-dinei-pseydaisthisi-lysis-se-oneiro-tilemetaforas

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN