Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (Ο.Η.Ε.), ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Δ. Ν. Χρυσοχόου συνομίλησε διαδικτυακά με μαθήτριες/τές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

Ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Ν. Χρυσοχόου είχε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσει διαδικτυακά με μαθήτριες/τές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, κατόπιν της ευγενικής πρόσκλησης του Σχολάρχη κ. Δημητρίου Ζώτου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (Ο.Η.Ε.), τονίζοντας τη διαχρονική αξία του μηνύματος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου προς την 7η διαθρησκευτική συνάντηση G20 Interfaith Forum τον Οκτώβριο του 2020: «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχει χρώμα, φύλο, ηλικία, εθνότητα ή θρησκεία. Ο κάθε άνθρωπος έχει την ίδια αξία και επομένως ο σεβασμός και η ίση μεταχείριση προς κάθε άνθρωπο πρέπει να παρέχεται κάθε στιγμή και σε κάθε μέρος».

Αφίσα 2
Αφίσα

Εν συνεχεία, ο κ. Χρυσοχόου σημείωσε ότι οι φυλετικές διακρίσεις συνιστούν άρνηση της ίδιας της δημοκρατικής πολιτείας, καταλήγοντας ότι «με και μέσα από τους άλλους, σ’ ένα μοίρασμα μελημάτων, συναντιόμαστε. Όπως, σήμερα, εμείς». Ακολούθησαν εξαιρετικά εύστοχες ερωτήσεις από τις/τους μαθήτριες/τές για τα αίτια που γεννούν τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και τους τρόπους εξάλειψής τους. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτριος Ζώτος, αναφερόμενος στα οικουμενικά μηνύματα της Διεθνούς Ημέρας.

Φωτογραφία ΠΜΓΣ
Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή
Φωτογραφία Δ. Ν. Χρυσοχόου

Σύντομο βιογραφικό
Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Honorary University Fellow στο College of Social Sciences and International Studies του Πανεπιστημίου Έξετερ (2014-22), Επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Μάρτιο-Ιούλιο 2022) και Ανώτερος Εταίρος στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Μάρτιο-Δεκέμβριο 2022). Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια και στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and Trans-European Space Studies – A Jean Monnet Center of Excellence, και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSΕ, Κολούμπια, CHRIST (Deemed to be University), Γενεύης, Όσλο, Γιβάσκιλα, Νεάπολις Πάφου, Κρήτης, Αιγαίου και Πελοποννήσου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020). Στις 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN