Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίδοση τιμητικού τόμου στον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη

Η τελετή επίδοσης του τιμητικού τόμου με τίτλο «ΑΝΤΙΔΩΡΟ Liber Discipulorum in honorem Spyridon Flogaitis» στον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

JIM 3363
JIM 3375
JIM 3158

Στην τελετή απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος και ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου. Κατόπιν, εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής κ. Αντώνιο Παντελή, την Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής κ. Γλυκερία Σιούτη, τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής κ. Ιωάννη Γιαννίδη, τον Διευθυντή του Π.Μ.Σ. Δικαίου Περιβάλλοντος και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δελλή και την Διευθύντρια του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Ηλιάδου. Ακολούθησε αντιφώνηση του τιμωμένου Ομότιμου Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Ομότιμος Καθηγητής κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εκπρόσωπε τον Μακαριωτάτο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμο, ο πρώην Υπουργός και Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο βουλευτής κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο βουλευτής κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Κατά την προσφώνησή του, ο Πρύτανης Καθηγητής κ. Γ. Σιάσος ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη τιμή σας υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ, στην ιστορική Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου με τίτλο «ΑΝΤΙΔΩΡΟ» στον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη, μία προσωπικότητα της επιστήμης του Δικαίου, έναν ακαδημαϊκό παιδείας και ήθους, ο οποίος υπηρέτησε με αφοσίωση το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επί 37 έτη.

Ο καθηγητής Σπυρίδων Φλογαΐτης αποτελεί μια εξέχουσα φυσιογνωμία της Νομικής Επιστήμης διεθνώς, με εξόχως σημαντική προσφορά στο πεδίο του Διοικητικού Δικαίου.

Η ακαδημαϊκή του πορεία συνοδεύεται από την ανάληψη σημαντικών και εξαιρετικά τιμητικών ακαδημαϊκών και διοικητικών θέσεων. Ο τιμώμενος έχει αναγορευτεί επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία, στο Πανεπιστήμιο USPEE στη Μολδαβία και στο Πανεπιστήμιο του Καυκάσου στη Γεωργία. Έχει επίσης τον τίτλο του Honorary Fellow στο Wolfson College του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Academic Bencher του Inner Temple στο Λονδίνο.

Ο καθηγητής Φλογαΐτης έχει παράλληλα λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Ιππότη της Τάξεως της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Ανώτερου Αξιωματούχου του Τάγματος της Τιμής της Ουγγαρίας, και του Ανώτερου Αξιωματούχου του Τάγματος του Πρίγκιπα Ερρίκου  της Πορτογαλικής Δημοκρατίας.

Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο στα αντικείμενα της εξειδίκευσής του τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού σε ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο, αφού δεν καλύπτει μόνο θέματα Δημοσίου Δικαίου, που είναι το κατεξοχήν γνωστικό αντικείμενό του, αλλά καταλαμβάνει εξίσου και ζητήματα Ιστορίας.

Αυτό δεν είναι τυχαίο: Από πολύ νωρίς, ήδη κατά την περίοδο των διδακτορικών του σπουδών στο Παρίσι, ο Σπυρίδων Φλογαΐτης επέλεξε να μην περιοριστεί στη δογματική του Δικαίου, αλλά να εμπλουτίσει εις βάθος τις γνώσεις του και στον τομέα της Ιστορίας, εκπονώντας και μία δεύτερη διδακτορική διατριβή στον τομέα αυτόν. Συνδυάζει έτσι ο τιμώμενος επιτυχώς δύο επιστημονικούς κλάδους, κάτι το οποίο δεν είναι ούτε συνηθισμένο, ούτε αυτονόητο.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η προσφορά του Σπυρίδωνος Φλογαΐτη δεν περιορίζεται στο πλούσιο ακαδημαϊκό έργο του. Αντιθέτως, ο τιμώμενος υπηρέτησε επιτυχώς τη Χώρα, όποτε ανέκυψε σχετική ανάγκη, όπως για παράδειγμα ως Υπηρεσιακός Υπουργός διαφορετικών Κυβερνήσεων, και τίμησε την Ελλάδα και το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχοντας σε σημαντικότατες θέσεις ευθύνης πολλών Διεθνών Οργανισμών.

Το έργο και η προσφορά του Σπυρίδωνα Φλογαΐτη κορυφώνεται στην εργώδη προσπάθειά του για την επιτυχή σύσταση και λειτουργία του μοναδικού Διεθνούς Οργανισμού με έδρα την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, μέσω του οποίου αναδεικνύεται το έργο Ελλήνων επιστημόνων αλλά και μελών της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας, διασφαλίζονται συνθήκες ανάπτυξης επιστημονικού διαλόγου, διεθνούς συνεργασίας και φιλίας.

Οι διακεκριμένοι συνάδελφοι που θα ακολουθήσουν στο βήμα θα αναφερθούν εκτενέστερα στο πραγματικά πολύ σημαντικό έργο του Σπυρίδωνα Φλογαΐτη  και θα μας δώσουν εναργέστερη εικόνα για έναν διεθνώς καταξιωμένο επιστήμονα με πληθωρική παρουσία και πολυσχιδή συνεισφορά στη γνώση μας για το Δημόσιο Δίκαιο.

Κύριε Φλογαΐτη, σας ευχαριστούμε για όσα έχετε προσφέρει και προσφέρετε στη Νομική επιστήμη, στους θεσμούς της δημοκρατίας και στην παιδεία της πατρίδας μας, για τα οποία και σας τιμά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σας απευθύνουμε θερμές ευχές για  τη συνέχιση του έργου σας, ενός έργου που γνωρίζουμε ότι τυγχάνει διεθνούς απήχησης και καταξίωσης.

Συγχαρητήρια σε εσάς και στους εκλεκτούς συναδέλφους, οι οποίοι φρόντισαν για την έκδοση του ιδιαίτερα επιμελημένου τόμου προς τιμήν σας.»

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN