Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δημοσίευση με πρωτότυπη ανάλυση δεδομένων σχετικά με την πανδημία, με τη συμμετοχή του καθηγητή του ΕΚΠΑ I. Δημητρίου

Δημοσιεύθηκε η εφαρμογή ενός αλγόριθμου βελτιστοποίησης σχετικά με τις νέες λοιμώξεις και απώλειες (θανάτους) λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο για την περίοδο 31- 01-2020 έως 19-11-2021. Πλέον των αποτελεσμάτων, σημασία έχει ότι η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε αυτό που στοχεύει και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ανάλυση δεδομένων της πανδημίας. Η δημοσίευση είναι η εξής:

  • E. E. Vassiliou, I. N. Perdikas, D. E. Davos, I. C. Demetriou. Piecewise Monotonic Fitting for Covid-19 Data Analysis of the United Kingdom during 31-01-2020 to 19-11-2021. In «Transactions on Engineering Technologies – World Congress on Engineering 2021 (editors: Sio-long Ao, Len Gelman)», Lecture Notes in Electrical Engineering 919, Springer Nature, pp. 1-16, 2023. https://link.springer.com/book/10.1007/978-981-19-3579-4.

Περίληψη: Η μέθοδος ελάχιστων τετραγώνων για την κατά τμήματα μονότονη προσέγγιση δεδομένων εφαρμόζεται στα ημερήσια δεδομένα νέων κρουσμάτων και θανάτων Covid-19 του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 31-01-2020 έως 19-11-2021. Τα δεδομένα δείχνουν μεγάλη διακύμανση κατά περιοχές και εμφανείς κορυφές με την πάροδο του χρόνου. Μας ενδιαφέρει να εκτιμήσουμε τα ακρότατα σημεία των δεδομένων, καθώς η προσαρμογή είναι χρήσιμη για την ανάλυση της προόδου της πανδημίας. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός συνδυασμών ακροτάτων σημείων που πρέπει να εξεταστούν προκειμένου να βρεθεί ένας βέλτιστος συνδυασμός, το οποίο καθιστά αδύνατη την εξαντλητική διερεύνηση. Ωστόσο η μέθοδος παρέχει πολύ αποτελεσματικά την ολική λύση στο πρόβλημα του αυτόματου εντοπισμού βέλτιστων ακροτάτων, τα οποία είναι σημαντικά για τις αναλύσεις Covid-19. Θεωρούμε τα γεγονότα που επηρεάζουν την επιλογή του αριθμού των κορυφών και τα αποτελέσματα αναλύονται  σε συνδυασμό με διάφορες σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα της προόδου της πανδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανάλυση έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τα ακρότατα σημεία που ανίχνευσε η μέθοδος, οι οποίες μπορεί να είναι περαιτέρω χρήσιμες για τη διοίκηση, ως μέρος των πληροφοριών σχετικά με τις οποίες θα ληφθούν αποφάσεις. Στα συνημμένα γραφήματα βλέπομε τις κορυφές που έχει εκτιμήσει η μέθοδος για τα ως άνω δεδομένα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αποτελέσματα βρίσκονται σε αρμονία με την ανθρώπινη κρίση. Όλα τα πειράματα διεκπεραιώθηκαν με τον αλγόριθμο και το σχετικό λογισμικό που έχει αναπτύξει ο καθηγητής Ι. Δημητρίου.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN