Πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των φοιτητών του Αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ: “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece” (BAAG), την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε και διαδικτυακά:
Το προπτυχιακό πρόγραμμα “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece” (BAAG) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρθηκε σε αλλοδαπούς φοιτητές στην χώρα μας και αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά εισήλθε στον 4ο χρόνο εκπαιδευτικής λειτουργίας του, ακολουθώντας μια σαφώς ανοδική πορεία στην οργάνωση, την κατάκτηση της αναγνώρισης στον διεθνή χώρο, τη σύναψη διμερών συμφωνιών συνεργασίας με φημισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου, με προσέλκυση καταξιωμένων καθηγητών από ξένα Πανεπιστήμια κ.ά. Έως σήμερα έχει συγκεντρώσει φοιτητές από πολλές χώρες του κόσμου – όπως Αίγυπτο, Αλβανία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιράν, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Νότια Αφρική, Πορτογαλία, Φιλιππίνες – οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας για να σπουδάσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης, Καθηγητής κ. Αριστείδης Σάμιτας, και η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια κ. Σοφία Παπαϊωάννου.
Ο κ. Σάμιτας υποδεχόμενος τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “το ΕΚΠΑ έχει μακρά παράδοση ακαδημαϊκής αριστείας και για αυτό είμαστε αφοσιωμένοι να σας παρέχουμε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, καθώς ξεκινάτε αυτό το νέο σας εκπαιδευτικό ταξίδι, όπου θα έχετε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, μέλη του πανεπιστημίου μας με σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο του προγράμματος, καθώς και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που θα επεκτείνουν τους ορίζοντές σας“.
Η κ. Παπαϊωάννου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “το ΒΑΑG φέτος ολοκληρώνει τέσσερα χρόνια ζωής: το ερχόμενο καλοκαίρι θα γιορτάσουμε τους πρώτους αποφοίτους. Το BA in Ancient Greece είναι πλέον καταξιωμένο πρόγραμμα διεθνώς. Σήμερα φοιτούν σε αυτό φοιτητές και φοιτήτριες από 21 διαφορετικές χώρες του κόσμου, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνει σημαντικά χρόνο με τον χρόνο. Αποτελεί ίσως ένα από τα πληρέστερα και πιο ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών διεθνώς στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και των ποικίλων εκφράσεών του από τις απαρχές της ιστορίας μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα”.
Στην συνέχεια απηύθηνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος τόνισε τη συμβολή των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων στην εξωστρέφεια και διεθνή προβολή της χώρας μας. Καλωσορίζοντας τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και φοιτήτριες, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε και στην ποιότητα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις δυνατότητές της να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε ένα σύγχρονο, διεθνοποιημένο περιβάλλον. «Η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστη επιλογή στον χώρο της διεθνούς εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει κάθε εκπαιδευτική πρωτοβουλία που ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας μας και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού», τόνισε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του για την προβολή των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ.
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε αμέσως μετά και η Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Ελένη Καραμαλέγκου, πρώην Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece”, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι “αυτή είναι μια πολύ ξεχωριστή χρονιά για το πρόγραμμα και για όλους μας, καθώς καλωσορίζουμε τους νέους φοιτητές, οι οποίοι είναι εδώ για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, αλλά καλωσορίζουμε επίσης τους τεταρτοετείς φοιτητές μας για τελευταία φορά, καθώς ξεκινούν το τελευταίο έτος στο πτυχίο μας και σύντομα θα είναι οι πρώτοι πτυχιούχοι μας. Ελπίζω τα χρόνια που περάσατε στην Αθήνα να είναι παραγωγικά και γεμάτα νέες εμπειρίες. Ελπίζω επίσης ότι τουλάχιστον ένα μέρος των προσδοκιών σας έχει ικανοποιηθεί. Η επιθυμία μας είναι η ίδια για τους νέους μαθητές μας!”.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον Καθηγητή κ. Δημήτρη Πλάντζο, Αναπλ. Διευθυντή του Προγράμματος.
Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια στο πιάνο από τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: Θανάσης Μάντζαρης (πιάνο) και Ελένη Κατσούλη (τραγούδι). Στο τέλος προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στους φοιτητές.