Νέα & Ανακοινώσεις

Ομιλία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου στο Star Forum 2024 σχετικά με το brain drain

Ομιλία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου στο Star Forum 2024 σχετικά με το brain drain

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, έδωσε ομιλία σχετική με το brain drain στις 28 Μαρτίου 2024 στο 2ο Star Forum το οποίο διοργανώνεται από το STAR Κεντρικής Ελλάδας, το πενθήμερο 26 – 30 Μαρτίου, στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Ο Πρύτανης στην ομιλία του ανέφερε: «Η οικονομική κρίση στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια πυροδότησε ένα είδος σύγχρονης μετανάστευσης – πιο σωστά φυγής στο εξωτερικό. Μια μετανάστευση υψηλής ειδίκευσης που αφορά νέους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών.

Ιστορικά, τις δύσκολες δεκαετίες του ’60 και του ’70 η μετανάστευση λειτούργησε ευεργετικά για τη χώρα, αφού οι περισσότεροι νέοι που έφευγαν για σπουδές επέστρεφαν αργότερα στελεχώνοντας πανεπιστήμια, οργανισμούς και διοίκηση συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας.

Η μετανάστευση όμως στα χρόνια της πρόσφατης κρίσης δεν είχε τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτή τη φορά οι υψηλών προσόντων νέοι αναζητούσαν μονιμότερη εγκατάσταση στην αλλοδαπή χωρίς μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς επιστροφής.

Θα ξεκινήσω με κάτι που μπορεί να ακουστεί παράδοξο. Εάν κάτι δείχνει το φαινόμενο του brain drain, δηλαδή η μαζική μετανάστευση Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, είναι πρώτα από όλα ότι τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας, αυτά από τα οποία αποφοίτησαν οι νέοι που μετά μεταναστεύουν, έχουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

siasos2

Δηλαδή, αποδεικνύεται ότι τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία έχουν στοχοποιηθεί από ορισμένους, αναγνωρίζονται στο εξωτερικό ως ιδρύματα από όπου αποφοιτούν υψηλού επιπέδου επιστήμονες.

Κάτι που δείχνει ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα δημόσια πανεπιστήμια ανεβαίνουν διαρκώς στις διεθνείς κατατάξεις. Ούτε είναι τυχαίο ότι η ελληνική κοινωνία θεωρεί ότι έχουν υψηλό κύρος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αγώνα που κάνουν τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου έχω την τιμή και τη βαριά ευθύνη να είμαι πρύτανης.

Σε πρόσφατη πανελλήνια δημοσκόπηση οι πολίτες εμπιστεύονται, σε συντριπτικό ποσοστό, τα δημόσια πανεπιστήμια ενώ το Ε.Κ.Π.Α. επιλέγεται ως κορυφαίο πανεπιστήμιο για το κύρος του και την ποιότητα σπουδών του από σχεδόν το 80% της ελληνικής κοινωνίας. Είναι, άλλωστε, στις διεθνείς κατατάξεις κορυφαίο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, 16ο στην Ευρώπη και 89ο στον κόσμο.

Και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με μια εκρηκτική αντίφαση:

Από τη μια βλέπουμε ότι παρ’ όλα τα εμπόδια που βάζουν οι επιπτώσεις από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την επίμονη γραφειοκρατία, στη χώρα μας παράγεται διαρκώς επιστημονική γνώση, έρευνα και καταρτίζεται ένα επιστημονικό δυναμικό με σημαντικές ερευνητικές και τεχνολογικές δυνατότητες.

Από την άλλη, αυτή η χώρα αυτό το δυναμικό δεν το αξιοποιεί, παρότι όλες και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη θα ήταν η συνεισφορά του και στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικής ευημερίας και ασφάλειας.

Και ενώ πολλά από τα Πανεπιστημιακά τμήματά μας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως, χάρη στις ερευνητικές επιδόσεις τους, βάσει σχετικής μελέτης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, όπου ο δείκτης απήχησης των δημοσιεύσεων από ελληνικούς φορείς είναι πολύ μεγαλύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο και αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με το 83% αυτών να προέρχεται από τα δημόσια πανεπιστήμια, κάθε χρόνο χάνουμε χιλιάδες άξιους επιστήμονες οι οποίοι γίνονται ανάρπαστοι σε μεγάλα πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η χώρα εγκαταλείπεται από το δυναμικό που αντιπροσωπεύει το ίδιο της το μέλλον.

Και μπορεί να έχουν ανακοπεί, με βάση τα στοιχεία, οι ρυθμοί της μαζικής φυγής στο εξωτερικό, όμως δεν έχει σταματήσει το brain drain και εκτιμάται ότι 250.000 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι επιστήμονες, εξακολουθούν να είναι στο εξωτερικό. Άρα το πρόβλημα είναι ενεργό.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι μισοί επιθυμούν αυτή τη στιγμή να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι σκέφτονται να μείνουν μόνιμα. Ήδη το ένα τρίτο σκέφτεται τον επαναπατρισμό μόνο όταν πάρει σύνταξη.

Πολλοί λόγοι μάς οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Καταρχάς η μεγάλη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας διαμόρφωσε όντως μία συνθήκη όπου για τους νέους η μόνη επαγγελματική προοπτική ήταν να φύγουν στο εξωτερικό. Έπειτα, ακόμη και εάν έβρισκαν δουλειά στην Ελλάδα ανάλογη με τα υψηλά προσόντα τους, οι απολαβές ήταν συντριπτικά χαμηλότερες με αυτές που θα είχαν στο εξωτερικό. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι ο κατεξοχήν χώρος που θα μπορούσε να προσελκύσει και να απασχολήσει αυτούς τους υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες, δηλαδή ο χώρος της έρευνας, στην Ελλάδα δέχτηκε μεγάλα πλήγματα εκείνη την περίοδο. Αρκεί να σκεφτούμε το πάγωμα νέων προκηρύξεων θέσεων για χρόνια, αλλά και την καθυστέρηση ακόμη και των διορισμών όσων καθηγητών Πανεπιστημίου είχαν εκλεγεί.

Οι νέοι επιστήμονες αντιλαμβάνονται ότι οι προσπάθειες και η επένδυση στην εκπαίδευση και την υψηλή εξειδίκευση δεν ανταμείβονται, γιατί το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας δεν τους δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης.

Έτσι η σκιά του “brain drain” εξακολουθεί να βαραίνει την ελληνική πραγματικότητα, υποδεικνύοντας ότι η χώρα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει πλήρως τις δυσκολίες που προέκυψαν από την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων.

Ακόμη και σήμερα πολλοί από αυτούς τους νέους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στα ελληνικά δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, προσφέροντας τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους στις οικονομίες άλλων χωρών με ολέθριες επιπτώσεις για τη χώρα μας που επένδυσε στην εκπαίδευσή τους, αλλά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πολύτιμο ανθρώπινο- επιστημονικό της κεφάλαιο.

Η επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την επόμενα χρόνια, καθώς οι καλύτερες προοπτικές που εμφανίζει σήμερα η ελληνική οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία δημιουργούν τις συνθήκες περιορισμού του φαινομένου της διαρροής ανθρώπινου κεφαλαίου. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι το αναμενόμενο brain gain καθυστερεί. Κι όπως σημειώνουν με νόημα οι οικονομολόγοι, ο πραγματικός δείκτης οικονομικής ανάκαμψης για μια χώρα είναι η δημιουργία ρεύματος επιστροφής αυτών που έφυγαν.

Η ανακοπή αυτή της συνεχιζόμενης διαρροής επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αυτής της πραγματικής διανοητικής αιμορραγίας αποτελεί αυτή τη στιγμή μια εθνική προτεραιότητα. Δεν είναι απλώς ένα «κοινωνικό θέμα». Έχει να κάνει με το εάν θέλουμε ένα μέλλον γι’ αυτή τη χώρα που να στηρίζεται στην υψηλή τεχνολογία και την ανάπτυξη που να σχετίζεται με την ένταση γνώσης και έρευνας και όχι απλώς εργασίας.

Το ερώτημα λοιπόν πώς θα αναστρέψουμε το “brain drain” σε “brain gain” παραμένει.

Η λύση είναι σύνθετη αλλά σίγουρα θα εμπεριέχει την αντιμετώπιση δύο σημαντικών συνιστωσών: πρωτίστως την έλλειψη θέσεων στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα αλλά και τις χαμηλές αμοιβές. Και στις δύο αυτές συνιστώσες υπάρχουν αδιάψευστοι αριθμοί. Τα τελευταία 15 χρόνια τα Πανεπιστήμια έχουν χάσει το 30% των θέσεων τους (περίπου 2.500 θέσεις Πανεπιστημιακών) οι οποίες ουδέποτε αναπληρώθηκαν. Αν τα Πανεπιστήμια διέθεταν αυτές τις θέσεις σίγουρα χιλιάδες εξαιρετικοί απόφοιτοί μας θα είχαν παραμείνει ή θα είχαν επιστρέψει να υπηρετήσουν την επιστήμη στην Ελλάδα.

Ένα ακόμα αντικίνητρο για το «brain gain» είναι οι πολύ χαμηλές αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, οι οποίες τα τελευταία 20 έτη υπέστησαν σημαντικές οριζόντιες περικοπές που έφτασαν έως και 40%. Πράγματι, οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση πριν την Ουγγαρία, όπως καταδεικνύεται και από δημοσιευμένες μελέτες.

Χωρίς αξιοπρεπείς αποδοχές δεν μπορούν τα ιδρύματα να προσελκύσουν τους επιστήμονες που ήδη εργάζονται στο εξωτερικό με υψηλές αμοιβές και υπό εργασιακά καλύτερες συνθήκες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις του, δικαίωσε τους Πανεπιστημιακούς για τις χαμηλές αποδοχές τους και επιβάλλει την επαναφορά του μισθολογίου τους στα επίπεδα πριν από τις μειώσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στα αυξημένα προσόντα και στις απαιτήσεις του έργου που επιτελούν οι Καθηγητές Πανεπιστημίου.

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και η ίδρυση Ξενόγλωσσων Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ενίσχυσαν την αυτονομία και την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων. Όμως τα Πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη από «νέο αίμα». Το ότι χρειάστηκε προσπάθεια ακόμη και για να εξασφαλίσουμε πολύ πρόσφατα τη νομοθέτηση της άμεσης επαναπροκήρυξης των θέσεων όσων αφυπηρετούν είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Και εάν στέκομαι στα Πανεπιστήμια, είναι γιατί αυτός είναι ο χώρος στον οποίο εργάζομαι και τον οποίο υπηρετώ. Όμως, ανάλογα είναι τα πράγματα και στο σύνολο της ερευνητικής υποδομής της χώρας.

siasos1

Και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αποτελέσει διέξοδο και απάντηση αυτό που έχει ακουστεί, δηλαδή ότι τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που πρόσφατα θεσμοθετήθηκαν θα συμβάλουν στη αναστροφή του brain drain, γιατί πιστέψτε με, νέοι επιστήμονες με σημαντικές ακαδημαϊκές προοπτικές δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα τα Ιδρύματα υψηλού κύρους του εξωτερικού. Ωστόσο, η ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων που βρίσκονται πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις είναι σίγουρα μια ενδεδειγμένη λύση, κάτι που πλέον επιδιώκει η Πολιτεία.

Προφανώς και το brain gain δεν είναι υπόθεση μόνο των δημοσίων πανεπιστημίων και των δημόσιων ερευνητικών κέντρων. Όμως, επειδή τα δημόσια πανεπιστήμια και τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα είναι ο κορμός της έρευνας στη χώρα μας, είναι αυτά που θα δώσουν τον τόνο, που θα δείξουν ότι όντως θέλουμε αυτό το δυναμικό να δουλέψει και να συνεισφέρει εδώ. Γιατί με αυτόν τον τρόπο και ο ιδιωτικός τομέας θα λάβει το μήνυμα και η τάση θα αντιστραφεί πραγματικά.

Μπορώ, όμως, να αναφερθώ και σε έναν άλλο τομέα, τον οποίο επίσης γνωρίζω. Αυτόν της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, τα δημόσια πανεπιστημιακά νοσοκομεία και οι πανεπιστημιακές κλινικές είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας, την ώρα που μεγάλο μέρος του δυναμικού των επιστημόνων που είναι στο εξωτερικό είναι απόφοιτοι των δικών μας ιατρικών σχολών. Η επιστροφή ιατρών και νοσηλευτών θα σημάνει ταυτόχρονα και την σημαντική αναβάθμιση του προσφερόμενου έργου από το σύστημα υγείας και την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων. Αρκεί βεβαίως να έχουν το κίνητρο ότι θα δουλέψουν σε ένα σύστημα υγείας που θα αμείβει αξιοπρεπώς και θα προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Για τον λόγο αυτόν ήταν ιδιαίτερα σημαντική η κατανομή 270 θέσεων πανεπιστημιακών ιατρών για όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας, κάτι που δείχνει ότι η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και ήδη επιδιώκει τη λύση του.

Επιτρέψτε μου ολοκληρώνοντας να υπογραμμίσω κάτι: Στα Πανεπιστήμια δεν παραπονιόμαστε, ούτε γκρινιάζουμε. Δεν ήταν ποτέ, ούτε θα γίνει «άλλοθι» η έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουμε για να μην κάνουμε τη δουλειά μας. Εμείς επιτελούμε το έργο μας και τα αποτελέσματα τα βλέπετε στις διεθνείς κατατάξεις, στα ερευνητικά αποτελέσματα, στην εμπιστοσύνη των φοιτητών και της ελληνικής κοινωνίας. Όμως, αναρωτηθείτε πόσα πράγματα παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε εάν είχαμε αυτό το δυναμικό εδώ, στην πατρίδα του, να προσφέρει.

Και χωρίς να μπω σε «ανταγωνισμό» για το τι συνιστά τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, γνωρίζουμε όλοι ότι χωρίς επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας, μέλλον δεν υπάρχει.

Με νέες θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού, αξιοπρεπείς αποδοχές και αναβάθμιση των υποδομών θα μπορέσουν τα Πανεπιστήμια να απορροφήσουν το εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και να συμβάλλουν καθοριστικά στην πολυπόθητη αντιστροφή του Brain Drain.

Η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ή θα κερδίσει μία λαμπρή γενιά που θα στελεχώσει την Ελλάδα της προόδου και της πρωτοπορίας ή θα απολέσει ένα σημαντικό μέρος από την αναπτυξιακή αλλά και την ευρύτερη κοινωνική και εθνική δυναμική της.»

Συνεργασία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ–ΕΚΠΑ) με το Ίδρυμα Fulbright – Φιλοξενία και επιστημονική υποστήριξη ερευνητικού έργου για την επιστήμη των πολιτών και την υπαίθρια μάθηση

Συνεργασία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ–ΕΚΠΑ) με το Ίδρυμα Fulbright – Φιλοξενία και επιστημονική υποστήριξη ερευνητικού έργου για την επιστήμη των πολιτών και την υπαίθρια μάθηση

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φιλοξενεί και υποστηρίζει επιστημονικά το ερευνητικό project της κυρίας Alison Wood, καθηγήτριας θετικών επιστημών στο Duluth (Minnesota) και διακεκριμένης υποτρόφου του Ιδρύματος Fulbright στην εκπαιδευτική έρευνα. Το έργο της κυρίας Wood, που θα υλοποιηθεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Διευθύντριας του ΕργΠΕ, Καθηγήτριας Μαρίας Δασκολιά, […]

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου – Για το ραδιόφωνο, «αφιερωμένο εξαιρετικά»…

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου – Για το ραδιόφωνο, «αφιερωμένο εξαιρετικά»…

«Μικρό μου κουτί, που μου κρατούσες συντροφιά Στις αποδράσεις μου Κι εγώ σε φρόντιζα Μην πάθεις τίποτα Και σ’ έπαιρνα μαζί μου Απ’ το σπίτι στο καράβι Κι απ’ το καράβι στο τρένο … Θέλω να μου υποσχεθείς Πως δεν θα σωπάσεις ξαφνικά» BERTHOLD BRECHT «Η μπαλάντα του ραδιοφώνου» Εκατόν είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από […]

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου με τίτλο «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)»

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου με τίτλο «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)»

Την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026, στις 11πμ., στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)» Εκδ. Λειμών, Αθήνα 2025. Το βιβλίο παρουσίασαν η Ομότιμη Καθ. Γλωσσολογίας […]

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε ιδιαίτερα θερμό και συμβολικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της στρατηγικής ανάπτυξης του […]

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η ελληνική πολιτεία, ανταποκρινόμενη στο αίτημα για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα, μιας πρωτοβουλίας η οποία ξεκίνησε το 2014 από τη Νάπολη με έμπνευση του καθηγητή Ιωάννη Κορίνθιου  και τη θερμή στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας της Νάπολης και Καμπανίας, καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με την υπ’ αριθμ. ΑΣ17889 […]

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης IEDL και το ΚΕΠΕ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση της Ερευνητικής, Προοπτικής και Πολιτικής Ικανότητας στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης IEDL και το ΚΕΠΕ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση της Ερευνητικής, Προοπτικής και Πολιτικής Ικανότητας στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης (IEDL) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), εγκαινιάζοντας μια πολυετή περίοδο συνεργασίας με στόχο την εμβάθυνση της έρευνας, της διδασκαλίας, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της συμμετοχής του κοινού στους […]

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου – Για το ραδιόφωνο, «αφιερωμένο εξαιρετικά»…

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου – Για το ραδιόφωνο, «αφιερωμένο εξαιρετικά»…

«Μικρό μου κουτί, που μου κρατούσες συντροφιά Στις αποδράσεις μου Κι εγώ σε φρόντιζα Μην πάθεις τίποτα Και σ’ έπαιρνα μαζί μου Απ’ το σπίτι στο καράβι Κι απ’ το καράβι στο τρένο … Θέλω να μου υποσχεθείς Πως δεν θα σωπάσεις ξαφνικά» BERTHOLD BRECHT «Η μπαλάντα του ραδιοφώνου» Εκατόν είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από […]

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου με τίτλο «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)»

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου με τίτλο «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)»

Την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026, στις 11πμ., στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)» Εκδ. Λειμών, Αθήνα 2025. Το βιβλίο παρουσίασαν η Ομότιμη Καθ. Γλωσσολογίας […]

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε ιδιαίτερα θερμό και συμβολικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της στρατηγικής ανάπτυξης του […]

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η ελληνική πολιτεία, ανταποκρινόμενη στο αίτημα για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα, μιας πρωτοβουλίας η οποία ξεκίνησε το 2014 από τη Νάπολη με έμπνευση του καθηγητή Ιωάννη Κορίνθιου  και τη θερμή στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας της Νάπολης και Καμπανίας, καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με την υπ’ αριθμ. ΑΣ17889 […]

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης IEDL και το ΚΕΠΕ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση της Ερευνητικής, Προοπτικής και Πολιτικής Ικανότητας στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης IEDL και το ΚΕΠΕ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση της Ερευνητικής, Προοπτικής και Πολιτικής Ικανότητας στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης (IEDL) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), εγκαινιάζοντας μια πολυετή περίοδο συνεργασίας με στόχο την εμβάθυνση της έρευνας, της διδασκαλίας, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της συμμετοχής του κοινού στους […]

Συνάντηση του Αναπλ. Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητή Ν. Θωμαϊδη, με τον Υπουργό Υγείας και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Συνάντηση του Αναπλ. Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητή Ν. Θωμαϊδη, με τον Υπουργό Υγείας και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Νίκος Θωμαιδης, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους και στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Dr. Guadalupe Bedoya, Senior Economist (Development […]

Κοπή Βασιλόπιτας University of Athens MBA 2026

Κοπή Βασιλόπιτας University of Athens MBA 2026

Σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026 η ετήσια κοπή της βασιλόπιτας του University of Athens MBA. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο ιστορικό κτήριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, διδασκόντων και συνεργατών του προγράμματος. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου […]

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε κλίμα αισιοδοξίας στο κατάμεστο με κόσμο ανακαινισμένο εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς» πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμητόρων, Προέδρων Τμημάτων, μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικού προσωπικού και εκπροσώπων της φοιτητικής κοινότητας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Στην τελετή, την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς […]

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών

Σε θερμό και ξεχωριστό κλίμα, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου έτους, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την συμμετοχή των Πρυτανικών Αρχών, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής. Στον ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, […]

Ο αλγόριθμος του Θεού;

Ο αλγόριθμος του Θεού;

*Γράφει ο Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 6, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 01 Φεβρουαρίου 2026. Δεκέμβριος 2024. Στην Ιησουίτικη εκκλησία του Αγίου Πέτρου, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, οι πιστοί εξαγορεύονται τα αμαρτήματά τους όχι στο πετραχήλι του εξομολόγου κληρικού, αλλά στον… «AI Jesus», ένα ψηφιακό […]

Business Series: «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey»

Business Series: «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey»

Ομιλία με τίτλο «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 με προσκεκλημένη την κυρία Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος – Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού. Η ομιλία που διεξήχθη στο πλαίσιο των  δράσεων του University of Athens MBA Business Series διοργανώθηκε σε συνεργασία του ΔΠΜΣ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – University of […]

Κοπή Βασιλόπιτας University of Athens MBA 2026

Κοπή Βασιλόπιτας University of Athens MBA 2026

Σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026 η ετήσια κοπή της βασιλόπιτας του University of Athens MBA. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο ιστορικό κτήριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, διδασκόντων και συνεργατών του προγράμματος. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου […]

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε κλίμα αισιοδοξίας στο κατάμεστο με κόσμο ανακαινισμένο εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς» πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμητόρων, Προέδρων Τμημάτων, μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικού προσωπικού και εκπροσώπων της φοιτητικής κοινότητας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Στην τελετή, την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς […]

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών

Σε θερμό και ξεχωριστό κλίμα, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου έτους, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την συμμετοχή των Πρυτανικών Αρχών, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής. Στον ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, […]

Ο αλγόριθμος του Θεού;

Ο αλγόριθμος του Θεού;

*Γράφει ο Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 6, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 01 Φεβρουαρίου 2026. Δεκέμβριος 2024. Στην Ιησουίτικη εκκλησία του Αγίου Πέτρου, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, οι πιστοί εξαγορεύονται τα αμαρτήματά τους όχι στο πετραχήλι του εξομολόγου κληρικού, αλλά στον… «AI Jesus», ένα ψηφιακό […]

Business Series: «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey»

Business Series: «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey»

Ομιλία με τίτλο «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 με προσκεκλημένη την κυρία Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος – Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού. Η ομιλία που διεξήχθη στο πλαίσιο των  δράσεων του University of Athens MBA Business Series διοργανώθηκε σε συνεργασία του ΔΠΜΣ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – University of […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο