Έρευνα που αφορά στη νόσο COVID-19, από την ομάδα του Καθηγητή Βασίλη Γοργούλη του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναδεικνύει νέους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νόσο και στη μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την θεραπευτική αντιμετώπισή της
Η ομάδα του Καθηγητή κ. Βασίλη Γοργούλη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ δημοσίευσε πρόσφατα ερευνητική εργασία στο υψηλού κύρους διεθνές περιοδικό European Respiratory Journal.
Σχετικός σύνδεσμος:
https://erj.ersjournals.com/content/early/2022/01/20/13993003.02951-2021.long
Στη μελέτη αυτή ο Καθηγητής κος Γοργούλης, ως κύριος συντονιστής, και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν για πρώτη φορά σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19, ότι η μόλυνση πνευμονοκυττάρων τύπου δύο (ΠΚ2) από τον ιό SARS-CoV-2 επάγει κυτταρική γήρανση και οδηγεί στην απόκτηση φλεγμονώδους φαινοτύπου. Η διαμόλυνση κυτταρικών συστημάτων με τον ιό σε πειραματικές καλλιέργειες (δισδιάστατες και τρισδιάστατες), οδήγησε επίσης στην πρόκληση της κυτταρικής γήρανσης και στην υιοθέτηση φλεγμονώδους φαινοτύπου. Επιπρόσθετα όμως, βρέθηκε ότι στα μολυσμένα με τον ιό γηρασμένα κύτταρα προκύπτουν νέα στελέχη του ιού, λόγω υπερέκφρασης των ενζύμων APOBEC, με δράση απαμινάσης, αλλά και του παρατεταμένου χρόνου ζωής που χαρακτηρίζουν τα γηρασμένα κύτταρα. Επομένως, ο ιός SARS-CoV-2, στα πλαίσια της νόσου COVID-19, προκαλεί κυτταρική γήρανση, η οποία με τη σειρά της φαίνεται να συμβάλει στο φλεγμονώδες σύνδρομο που αναπτύσσουν οι ασθενείς, στη δυσμενή κλινική έκβαση και στην εμφάνιση νέων μεταλλαγμένων στελεχών. Τα ευρήματα αυτά φέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη στόχευσης των γηρασμένων κυττάρων, που προκύπτουν μετά τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2, με τη χρήση σενοθεραπευτικών σχημάτων σε ασθενείς με COVID-19.