Νέα & Ανακοινώσεις

Κίνδυνος μαζικής εξαφάνισης θαλάσσιων οργανισμών λόγω κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη του Science

Κίνδυνος μαζικής εξαφάνισης θαλάσσιων οργανισμών λόγω κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη του Science

Συγγραφή άρθρου:

Κλεοπάτρα Καλλωνιάτη MSc

Ιάσωνας Θεοδώρου  (υποψήφιος διδάκτορας)

Διονύσης Ραΐτσος (Επικ. Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας)

Ομάδα Ωκεανογραφίας & Παρατήρησης της Γης, Τομέας Ζωολογίας – Θαλάσσιας Βιολογίας, Tμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Άρθρο ανασκόπησης με αφορμή το άρθρο στο Science με τίτλο Avoiding ocean mass extinction from climate warming των Penn και Deutsch (2022).

Ο πλανήτης μας βρίσκεται στη κατεύθυνση μιας έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών. Επιστημονικά ευρήματα κάνουν λόγο για απειλή της ζωής στον ωκεανό, ανάλογη με εκείνη 65 εκ. χρόνια πριν. Τότε που ένας αστεροειδής χτύπησε τη Γη, οδηγώντας στην εξαφάνιση των ¾ των ειδών που κατοικούσαν στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των δεινοσαύρων.

Η ανθρώπινη υπερεκμετάλλευση των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με όλες τις μορφές ρύπανσης που προκύπτουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής (ατμοσφαιρική, χερσαία, θαλάσσια) έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό και την εξαφάνιση ειδών, μέσω της αλλοίωσης ή της απώλειας των οικοτόπων τους. Ταυτόχρονα, ο πλανήτης ήδη έχει θερμανθεί κατά μέσο όρο άνω του ενός βαθμού Κελσίου, από την προ-βιομηχανική εποχή. Την προηγούμενη χρονιά, οι ωκεανοί απορρόφησαν τα υψηλότερα ποσά θερμότητας που έχουν παρατηρηθεί μέσα στα τελευταία 60 χρόνια, ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως είναι γνωστό από το παλαιοντολογικό αρχείο, οι μαζικές εξαφανίσεις ειδών του παρελθόντος, συνέπιπταν πάντα με περιβαλλοντικές αλλαγές παγκόσμιας κλίμακας.

Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας γίνεται ολοένα και πιο περιοριστική για την επιβίωση των θαλάσσιων ειδών, ενώ η μείωση του διαλυτού οξυγόνου στο θαλάσσιο περιβάλλον οδηγεί πολλά από αυτά σε ασφυξία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science, αν δεν περιοριστεί η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των θαλάσσιων ζωικών οργανισμών κινδυνεύει από εξαφάνιση εντός των επόμενων 300 χρόνων.

Οι ερευνητές, της εν λόγω μελέτης, Deutsch και Penn από το πανεπιστήμιο του Princeton, χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα με στόχο να προσομοιώσουν τις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, σύμφωνα με δυο διαφορετικά σενάρια της εξέλιξης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Στα μοντέλα αυτά συμπεριέλαβαν προσομοιωμένους τύπους οργανισμών με συγκεκριμένα οικοφυσιολογικά χαρακτηριστικά, όπου προσδιορίζονται τα όρια ανοχής τους ως προς τη θερμοκρασία και την διαθεσιμότητα σε οξυγόνο. Έτσι, κατέστη δυνατή η πρόβλεψη του ποσοστού των θαλάσσιων ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, λόγω απώλειας του οικοτόπου τους, υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Για να εξετάσουν τη λειτουργία τους, οι Deutsch και Penn χρησιμοποίησαν τα μοντέλα αυτά για να προσομοιώσουν τη μαζική εξαφάνιση της περιόδου του Περμίου. Κατά το τέλος της περιόδου αυτής (~248 εκ. χρόνια πριν) συνέβησαν δραματικές περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων και η μείωση του διαλυτού οξυγόνου και του pH στους ωκεανούς. Οι αλλαγές αυτές, που σε παρόμοιο μοτίβο εξελίσσονται και στη σημερινή εποχή, οδήγησαν στην εξαφάνιση πάνω από το 60% των υδρόβιων οργανισμών. Καθώς η προσομοίωσή τους ήταν επιτυχής, σύμφωνα πάντα με τα παλαιοντολογικά στοιχεία, οι επιστήμονες ήταν αρκετά σίγουροι αναφορικά με τις προβλέψεις τους για το χρονικό διάστημα των επόμενων 300 ετών.

Βάσει των προβλέψεων αυτών, η απώλεια άνω του 50% των οικοτόπων των περισσότερων θαλάσσιων οργανισμών, θα έχει ως συνέπεια τα είδη αυτά να οδηγηθούν σταδιακά προς μια μη αναστρέψιμη εξάλειψη.

Κατά το – πιο αισιόδοξο – σενάριο της κάμψης του ρυθμού εκπομπών, οι εκπομπές ξεκινούν την κάμψη τους ήδη από το 2020 και μειώνονται σταδιακά. Σε αυτή τη περίπτωση, η παγκόσμια θερμοκρασία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος του αιώνα και στη συνέχεια θα καμφθεί, αποτρέποντας μια μαζική απώλεια της υδρόβιας ζωής.

Αντίθετα, με βάση το σενάριο όπου οι εκπομπές των βλαβερών αερίων συνεχίζονται σε βάθος χρόνου, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς.  Εάν συμβεί αυτό, οι απώλειες σε είδη θα ισοδυναμούν με τα πέντε σοβαρότερα γεγονότα μαζικών εξαφανίσεων στην ιστορία της Γης.

Τέτοια φαινόμενα είναι δυστυχώς ήδη υπαρκτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μαζικός αποχρωματισμός των κοραλλιών που συμβαίνει, συνήθως, παρουσία ενός θαλάσσιου καύσωνα. Όταν το θερμικό στρες επικρατήσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τα κοράλλια αδυνατούν να ανακάμψουν και ο αποχρωματισμός τους σηματοδοτεί τον επερχόμενο θάνατο. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας, έχει πληγεί από μαζικούς αποχρωματισμούς κοραλλιών ήδη 6 φορές από το 1998, με τον τελευταίο να λαμβάνει χώρα το Μάρτιο του 2022. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν hot-spots βιοποικιλότητας και υψηλής σημασίας οικοτόπους, για την θρέψη και την ανάπτυξη μιας πληθώρας θαλάσσιων οργανισμών. Η σταδιακή εξάλειψη των κοραλλιών μπορεί να διαταράξει σημαντικά την αφθονία και τη βιοποικιλότητα ολόκληρου του οικοσυστήματος που απαντάται σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο.

Ο κίνδυνος εκτοπισμού ενός είδους από το φυσικό του περιβάλλον εντείνεται σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν, ωθούν τους οργανισμούς κοντά στα όρια ανοχής τους. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι θερμές τροπικές περιοχές, όπως ο τροπικός Ινδο-Ειρηνικός ωκεανός, που φιλοξενεί οικοσυστήματα υψηλής παραγωγικότητας σε αλιευτικά είδη, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό της ανθρώπινης διατροφής. Η θέρμανση του επιφανειακού στρώματος του ωκεανού σε συνδυασμό με τους υψηλούς μεταβολικούς ρυθμούς των οργανισμών οδηγούν σε εξάλειψη του διαλυτού οξυγόνου, λόγω της εξάτμισης και της κατανάλωσής του, αντίστοιχα.

Ακόμη, η αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας προκαλεί τη λεγόμενη θερμική στρωματοποίηση του ωκεανού. Αυτή οδηγεί σε αδυναμία ανάμιξης του θερμότερου επιφανειακού με τα περισσότερο κρύα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, θαλάσσια στρώματα, που βρίσκονται βαθύτερα. Η απουσία θρεπτικών από τα επιφανειακά νερά αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των φωτοσυνθετικών θαλάσσιων οργανισμών, οι οποίοι δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, παράγουν οξυγόνο και αποτελούν τροφή για τους οργανισμούς που ανήκουν σε ανώτερα τροφικά επίπεδα.

Τα είδη που αναγκάζονται να εκτοπιστούν λόγω της εγκαθίδρυσης δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών, διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μαζικής εξαφάνισης όταν δεν καταφέρουν να αποικήσουν νέους οικοτόπους. Τέτοια είναι και η περίπτωση των πολικών ειδών. Ψυχρόφιλα πολικά είδη που εξαρτώνται από την ύπαρξη συγκεκριμένων παράκτιων περιοχών ή γεωλογικών υποθαλάσσιων σχηματισμών, πιθανότατα να μην επιβιώσουν σε θερμότερα κλίματα, με το προοδευτικό λιώσιμο των πάγων,.

Ο προβλεπόμενος αντίκτυπος της επιταχυνόμενης αλλαγής του κλίματος είναι σίγουρα σημαντικός και ο κίνδυνος εξαφάνισης της θαλάσσιας – και όχι μόνο – ζωής είναι μεγαλύτερος από ότι ήταν για τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια. Όμως, όπως επισημαίνουν και οι Penn & Deutsch, δεν είναι πολύ αργά για να θεσπιστούν οι απαραίτητες μειώσεις στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να αποφευχθεί ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό πως οι εκάστοτε τοπικές ανθρωπογενείς επιδράσεις που ασκούνται στο περιβάλλον δρουν συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή δυσχεραίνοντας το πρόβλημα. Η συνειδητοποίηση του domino-effect που θα έχει η σταδιακή εξαφάνιση όλο και περισσότερων ειδών στην τροφική αλυσίδα, μέρος της οποίας είναι και ο άνθρωπος, είναι απαραίτητη για να οδηγηθούμε στις κατάλληλες ενέργειες. Ενέργειες συνδεδεμένες με έναν κατάλληλο τρόπο ζωής, που θα προασπίσει τη λειτουργικότητα των οικοσυστημάτων αυτού του πλανήτη και την επιβίωση των γενεών που θα ακολουθήσουν.

Βιβλιογραφία

https://www.science.org/doi/10.1126/science.abe9039

https://earthobservatory.nasa.gov/images/149666/great-barrier-reef-mass-bleaching-event

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «MBA Strategic Management and Competitiveness / Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» που ξεκινά από το χειμερινό εξάμηνο […]

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «MBA Strategic Management and Competitiveness / Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» που ξεκινά από το χειμερινό εξάμηνο […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο