Η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Σοφία Ριζοπούλου, μετά από πρόσκληση του Γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Μ. Μαρμαρινού, συμμετέχει στο Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023” (https://2023eleusis.eu/).
Το πρόγραμμα αφορά κυρίως σε κατοίκους της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, και αναπτύσσεται γύρω από τις κρίσιμες θεματικές «Περιβάλλον & Υγεία» και «Πολιτιστική Πολιτική».
Σκοπός του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει την ελεύθερη σκέψη και να παρέχει επιστημονική γνώση υψηλού επιπέδου σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, και μορφωτικού επιπέδου, που νοιάζονται για την προσωπική τους εξέλιξη, μέσα από μια ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία σε δύο σημαντικούς τομείς για την Ελευσίνα, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Τα μαθήματα γίνονται άνοιξη και φθινόπωρο, τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο και Σεπτέμβριο – Νοέμβριο. Πολλά μαθήματα γίνονται In Situ, σε κατάλληλους για την κάθε μαθησιακή ενότητα χώρους της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, από όπου και προέρχεται το όνομα του Πανεπιστημίου.
Η έναρξη των μαθημάτων του δεύτερου εξαμήνου (διάρκεια 11.09.2023—29.11.2023) πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.), με την ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Σοφίας Ριζοπούλου με θέμα «Ρομαντικά τοπία: Περιήγηση σε τοπία επιθυμίας, έρωτα, ελέους και πεπρωμένου με αφορμή την “Υπνερωτομαχία”». Με αυτή την ομιλία θα εγκαινιαστεί η ενότητα «Περιβάλλον και Υγεία» στην οποία θα μιλήσουν οι Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Γεωργία Μανδηλαρά, Μιχαήλ Λεοτσινίδης, Απόστολος Βεΐζης, Παναγιώτης Δημόπουλος, Μαργαρίτα Αριανούτσου, Aναστασία Κουτσολιούτσου, Ιωάννα Βήχα, Αποστολος Βανταράκης, ενώ τα θέματα που θα αναλυθούν είναι τα εξής: «Τα ρέματα της Ελευσίνας-Ιχνηλατώντας τις πορείες του νερού στην Ελευσίνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», «Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων», «Χημικοί παράγοντες στο περιβάλλον και επιπτώσεις», «Ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Ανισότητες στο ρόλο του περιβάλλοντος στην υγεία», «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις», «Πυρκαγιές και αναγέννηση στο δασικό οικοσύστημα», «Περιβαλλοντική επιτήρηση λυμάτων», «Βιοηθική», «Τρόποι ζωής μετά τη νόσηση από καρκίνο».
Παράλληλα, θα εξελίσσεται και η ενότητα με θέμα «Πολιτισμός – Πολιτιστική Πολιτική» με ομιλητές τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Γιώργο Σκιάνη, Δηώ Καγγελάρη, Κέλλη Διαπούλη, Λεωνίδα Εμπειρίκο, Ίριδα Τζαχίλη, Ερατώ Κουτσουδάκη, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Χρίστο Παπαμιχαήλ, Νίκο Μπελαβίλα, Ιόλη Βιγγοπούλου, Σάββα Μιχαήλ, Γεώργιο Παυλόπουλο, Νικόλαο Καραχάλη.
Τα θέματα που αναμένεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου είναι τα εξής: «Ο ρόλος των φεστιβάλ και των mega events στην ανάπτυξη της πόλης», «Η παρουσία των Αρβανιτών στην Ελλάδα», «Το ένδυμα ως ίχνος/σημείο πολιτισμού και ιστορίας», «Η Ελευσίνα ως Ωμό Μουσείο», «Όταν οι Ευρωπαίοι περιηγητές ήρθαν στην Ελευσίνα», «Ένταξη – Προσβασιμότητα των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού στην πολιτιστική ζωή του τόπου», «Η Ελευσίνα και οι Μοντέρνοι – Φιλοσοφία, Ποίηση, Επανάσταση (Hegel,Holderlin, Marx)», «Ανασκόπηση της βιομηχανικής εξέλιξης της Ελευσίνας», «Η Ελευσίνα μέσα από τα ιστορικά της κτίρια», «Η αλληλεπίδραση τόπου, φύσης, τέχνης και ιστορίας μέσα στην πόλη».
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου αυτού εξαμήνου, θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση των εργασιών των φοιτητών του Πανεπιστημίου. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – InSitu έχει καλέσει επίσης μία σύνοδο γνωριμίας και συνεργασίας των Ελεύθερων Πανεπιστημίων της χώρας.
Τέλος, μπορείτε να ακούσετε και το Podcast της Lifo με τίτλο “LIFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ: Η θέσπιση και η λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Ελευσίνας IN SITU”, όπου ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Σοφία Ριζοπούλου, την Αθηνά Μαυρίδου και τον Απόστολο Βανταράκη: https://www.lifo.gr/podcasts/lifo-2023-eleysis/i-thespisi-kai-i-leitoyrgia-toy-eleytheroy-panepistimioy-eleysinas-situ
Περισσότερες πληροφορίες: https://2023eleusis.eu/