Νέα & Ανακοινώσεις

Γιατί οι Έλληνες θέλουν επιθετική στάση απέναντι στη Τουρκία – Η μεγάλη «παρεξήγηση» | Έρευνα των Καθητητών Ν. Σαμπάνη του Yale και Π. Τσάκωνα του ΕΚΠΑ

Γιατί οι Έλληνες θέλουν επιθετική στάση απέναντι στη Τουρκία – Η μεγάλη «παρεξήγηση» | Έρευνα των Καθητητών Ν. Σαμπάνη του Yale και Π. Τσάκωνα του ΕΚΠΑ

H επιτυχημένη επίσκεψη Ερντογάν και η υπογραφή Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η εθνικιστική και επιθετική προσέγγιση της Τουρκίας στην πολιτική έχει απήχηση και στο κοινό.

Την αιτιολογία της πεποίθησης αυτής έρχεται να διερευνήσει η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Yale και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο την εξέταση των αιτίων της επιθετικής έως πολεμικής (hawkish) ή αντίθετα της ειρηνιστικής-διπλωματικής (dovish) θέσης και στάσης που υιοθετούν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίων και πειραμάτων από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Απρίλιο 2023, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από υψηλή ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Tην έρευνα διεξήγαγαν ο Kαθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale και κύριος ερευνητής Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Νικόλας Σαμπάνης και ο Kαθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής του ΕΚΠΑ και επικεφαλής του Προγράμματος Εξωτερικής Πολιτικής & Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Παναγιώτης Τσάκωνας.

Τι πιστεύουν για την πλειοψηφία
Σχετικά με το εάν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες υποστηρίζουν μια επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία, οι καθηγητές Σαμπάνης και Τσάκωνας απαντούν ότι «αυτό εξαρτάται εν μέρει από την αντίληψή τους (ή ακόμα και βεβαιότητά τους) ότι μεγάλο μέρος των συμπολιτών τους υποστηρίζει μια επιθετική (hawkish) πολιτική.

Με άλλα λόγια, ένα μέρος της κοινής γνώμης υποστηρίζει την υιοθέτηση επιθετικής και δυναμικής στάσης απέναντι στην Τουρκία επειδή πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί και προκρίνει ως ενδεδειγμένη πολιτική την υιοθέτηση μιας επιθετικής, δυναμικής (hawkish) και «πολεμοχαρούς» (belligerent) στάσης απέναντι στην Τουρκία».

Οπως υπογραμμίζουν, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που φθάνει ακόμα και το 86% των ερωτηθέντων «υπερεκτιμά πόσο πολλοί είναι πραγματικά οι συμπολίτες τους που προτιμούν και προκρίνουν μια δυναμική απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας». Αυτή η λανθασμένη αντίληψη κάνει πολλούς να μην υποστηρίζουν τη διπλωματία παρά το γεγονός ότι αυτή θα προτιμούσαν, αλλά, αντίθετα, να επιλέγουν και να υποστηρίζουν επιθετικές θέσεις.

Βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις
Μέσω της μεθοδολογικά πρωτότυπης «πειραματικής» έρευνας καταδεικνύεται επίσης ότι οι λανθασμένες αντιλήψεις της κοινής γνώμης συνδέονται με βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που θεωρούν ότι για τους περισσότερους Ελληνες η επιθετική και δυναμική στάση συνιστά και την ενδεδειγμένη απάντηση σε οτιδήποτε απειλεί την εθνική τους ταυτότητα. Είναι μάλιστα αυτή η – υποτιθέμενη – σχέση μεταξύ «εθνικής ταυτότητας» και επιθετικότητας εκείνη που ασκεί πίεση ώστε «να συμμορφωθεί» ακόμα και εκείνο το μέρος της κοινής γνώμης που θα προτιμούσε και θα υποστήριζε τη διπλωματία ως απάντηση.

Σειρά μετρήσεων κατά τη διάρκεια της έρευνας κατέδειξε ότι οι ερωτηθέντες πιστεύουν πως περίπου το 70% των συμπολιτών τους θα υποστήριζε μια δυναμική/επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο και κυμαίνεται από μόλις 17% μέχρι 54% κατά τη διάρκεια της μελέτης, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να εμφανίζονται μετά τις απειλές του τούρκου προέδρου («θα έρθουμε νύχτα»).

Το ενδιαφέρον είναι – σημειώνουν οι Σαμπάνης και Τσάκωνας – ότι «όταν οι λανθασμένες αντιλήψεις της κοινής γνώμης διορθώνονται μέσω της παροχής ακριβούς και τεκμηριωμένης πληροφόρησης όσον αφορά το πραγματικό ποσοστό των Ελλήνων που υποστηρίζουν την υιοθέτηση επιθετικής στάσης απέναντι στην Τουρκία, τότε το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν την επιλογή της διπλωματίας αυξάνεται».

Προκειμένου να μετρήσει την επιρροή των αντιλήψεων της κοινής γνώμης στη διαμόρφωση των προσωπικών προτιμήσεων των πολιτών για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τουρκία, η έρευνα έθεσε ένα τυχαίο δείγμα των συμμετεχόντων σε «πειραματικές συνθήκες» όπου έλαβαν πληροφορίες που αποκλίνουν από τις προηγούμενες πεποιθήσεις τους – με μία συνθήκη να δείχνει ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει επιθετική πολιτική (hawkish) και άλλη να δείχνει ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της διπλωματίας (dovish), ενώ σε μία τρίτη συνθήκη (control group) οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν καμία πληροφορία σχετικά με το τι πιστεύει η κοινή γνώμη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον βαθμό υποστήριξης της πολεμικής αντιμετώπισης της Τουρκίας στον πληθυσμό είναι διάχυτες και, το σπουδαιότερο, ότι όταν αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις διορθώνονται, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αλλαγή στάσης προς την επιλογή της διπλωματίας.

Κατά συνέπεια, σημειώνουν οι δύο ερευνητές, «εάν δεν υπάρχουν λανθασμένες αντιλήψεις αναφορικά με την πραγματική προτίμηση της πλειοψηφίας προς τη διπλωματία αντί της δυναμικής και επιθετικής αντίδρασης, η τάση κονφορμισμού της κοινής γνώμης μπορεί ακόμα και σε περιόδους υψηλής έντασης να οδηγήσει την αντιπαράθεση σε αποκλιμάκωση».

Η «ντροπή» και η εκλογίκευση
Οσο για το τι εξηγεί αυτά τα αποτελέσματα, η πιο πιθανή εξήγηση είναι το ότι «ο κονφορμιστικός εθνικισμός βασίζεται στη λειτουργία ενός «μηχανισμού ντροπιασμού» (shaming mechanism) που έχει να κάνει με μια ψυχολογική ανάγκη κάθε έλληνα πολίτη να μη διαφοροποιείται από τη στάση που υποθέτει ότι προκρίνει το κοινωνικό σύνολο όσον αφορά την αντιμετώπιση εθνικών απειλών».

Οπως επισήμαναν οι καθηγητές στο «Βήμα», η έρευνά τους «αναδεικνύει επίσης τον κεντρικής σημασίας ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ στην εκλογίκευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω της παροχής ακριβούς και τεκμηριωμένης ενημέρωσης σχετικά με τα πραγματικά ποσοστά υποστήριξης της διπλωματίας διορθώνοντας αυτή τη λανθασμένη αντίληψη που οδηγεί πολλούς στο να μην τάσσονται υπέρ της διπλωματίας παρά το ότι αυτό θα προτιμούσαν, με αποτέλεσμα έναν «εθνικισμό από παρεξήγηση»».

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι Σαμπάνης και Τσάκωνας, «τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν επίσης στην παρούσα ελληνική κυβέρνηση αλλά και σε κάθε κυβέρνηση ότι ακόμα και σε περίοδο υψηλής έντασης με την Τουρκία μπορεί να επιλέξει μια πολιτική χαμηλών τόνων και διπλωματίας χωρίς να κινδυνεύει να «πληρώσει» την επιλογή της αυτή ως υποχωρητικότητα».

Ολόκληρη την έρευνα, μπορείτε να τη βρείτε στο: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4509924

Δείτε τη δημοσίευση στο “ΒΗΜΑ” : https://www.tovima.gr/print/diplomatia/epithetikoi-apo-pareksigisi/

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ «Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)», οι καθηγητές Δημήτρης Πλάντζος και Νικόλας Δημάκης πραγματοποίησαν στην Πάφο της Κύπρου δεκαήμερο εργαστήριο με τίτλο «Η κοινωνική αξία της ταφικής τέχνης». Το τριετές Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Getty των ΗΠΑ, διευθύνεται […]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

H επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον 1ο όροφο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Θεμιστοκλέους 6) με τις ακόλουθες δύο ομιλίες: 10.00-12.00 Άννα Μιλιώνη (Centre for Research in Ethics, Université de Montréal) «Citizenship beyond Sedentariness» 12.00-14.00 Γιάννης Δ. Ευρυγένης (Department of Government, Claremont McKenna College) «The Political Economy of Leviathan»

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. Φιλοσοφία και Διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, αποφάσισε την παράταση της περιόδου υποβολής αιτήσεων έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.            Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους (ανεξαρτήτως σχολής, κατεύθυνσης και ειδίκευσης), στον […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ «Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)», οι καθηγητές Δημήτρης Πλάντζος και Νικόλας Δημάκης πραγματοποίησαν στην Πάφο της Κύπρου δεκαήμερο εργαστήριο με τίτλο «Η κοινωνική αξία της ταφικής τέχνης». Το τριετές Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Getty των ΗΠΑ, διευθύνεται […]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

H επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον 1ο όροφο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Θεμιστοκλέους 6) με τις ακόλουθες δύο ομιλίες: 10.00-12.00 Άννα Μιλιώνη (Centre for Research in Ethics, Université de Montréal) «Citizenship beyond Sedentariness» 12.00-14.00 Γιάννης Δ. Ευρυγένης (Department of Government, Claremont McKenna College) «The Political Economy of Leviathan»

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Φιλοσοφία και Διοίκηση” έως 31 Αυγούστου 2025

Η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. Φιλοσοφία και Διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, αποφάσισε την παράταση της περιόδου υποβολής αιτήσεων έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.            Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους (ανεξαρτήτως σχολής, κατεύθυνσης και ειδίκευσης), στον […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο