COVID-19

Ο SARS-CoV-2 διεγείρει ένα επικίνδυνο «cocktail του σκοτεινού γονιδιώματος» βαθιά στον πνεύμονα των ασθενών με COVID-19

Ο SARS-CoV-2 διεγείρει ένα επικίνδυνο «cocktail του σκοτεινού γονιδιώματος» βαθιά στον πνεύμονα των ασθενών με COVID-19

Μία νέα ερευνητική μελέτη δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 διεγείρει έναν συνδυασμό δυνητικά παθογόνων ρετροστοιχείων στον πνεύμονα των ασθενών με COVID-19. Αυτά τα συγκεκριμένα ρετροστοιχεία είναι τα υπολείμματα λοιμώξεων που μόλυναν τους πολύ αρχαίους προγόνους του ανθρώπου πριν από εκατομμύρια χρόνια. Αρχικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα η επιστημονική κοινότητα δεν γνώριζε πολλά σχετικά με τις πιθανές λειτουργείες τους οπότε οι συγκεκριμένοι ρετροϊοί εχουν θεωρηθεί ως «DΝΑ-σκουπίδια» ή αλλιώς «σκοτεινό γονιδίωμα».

Οι συγκεκριμένοι ενεργοποιημένοι ρετροϊοί εμπλέκονται σε φλεγμονώδεις νόσους του ανθρώπου όπως είναι ο Λύκος και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας αλλά και ο Καρκίνος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μη φυσιολογική δραστηριότητα των ρετροϊών σε ασθενείς είναι πιθανόν να συνεισφέρει στην σοβαρή αλλά και στη μακροχρόνια νόσο COVID-19.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Microbiology Spectrum [DOI: https://doi.org/10.1128/Spectrum.01260-21] ανοίγει δρόμους στην περαιτέρω κατανόηση για το πως ένα ελάχιστα κατανοητό κομμάτι του ανθρώπινου γονιδιώματος μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό στην νόσο COVID-19.

Kitsou K, Kotanidou A, Paraskevis D, Karamitros T, Katzourakis A, Tedder R, Hurst T, Sapounas S, Kotsinas A, Gorgoulis V, Spoulou V, Tsiodras S, Lagiou P, Magiorkinis G. 2021. Upregulation of human endogenous retroviruses in bronchoalveolar lavage fluid of COVID-19 patients. Microbiol Spectr 9: e01260-21. https://doi.org/10.1128/Spectrum .01260-21.

Το DNA μας έχει αποικισθεί από χιλιάδες αντίγραφα ενδογενών ρετροϊών που είναι τα υπολείμματα αρχαίων λοιμώξεων. Πρόκειται για το αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 αρχαίων επιδημιών που μάστισαν τους πανάρχαιους προγόνους μας πριν από εκατομμύρια χρόνια, πριν ακόμα ο άνθρωπος περπατήσει στη γη. Αυτά τα λείψανα βρίσκονται φυσιολογικά σε «νάρκη», αλλά ξυπνάνε σε νόσους όπως είναι ο Καρκίνος, ο Λύκος και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Η διέγερσή τους συνεισφέρει στην παθολογική φλεγμονή που παρατηρείται σε αυτούς τους ασθενείς.

Γιατί έγινε αυτή η μελέτη;
Ο SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες και θάνατο, με την πρόκληση βαριάς και σοβαρής φλεγμονή. Όταν η φλεγμονώδης διαδικασία έχει προχωρήσει, δεν υπάρχουν πολλές Θεραπευτικές παρεμβάσεις που Θα μπορούσαν να τροποποιήσουν την έκβαση της νόσου. Ωστόσο η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από ένα εύρος διαδικασιών. Έτσι γνωρίζοντας καλύτερα για το είδος της φλεγμονής που προκαλείται στον πνεύμονα των ασθενών με COVID-19 Θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε θεραπευτικά σχήματα που θα στοχεύουν πιο αποτελεσμαικά στα όψιμα στάδια της COVID-19.

Η ερευνητική προσέγγιση
Μία διεθνής ομάδα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Birmingham City έψαξε εξονυχιστικά με υπολογιστικούς αλγόριθμους σε εκατομμύρια μόρια RΝΑ που παράγονται στο υγρό των πνευμόνων των ασθενών που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 για να ανακαλύψει αν και ποιοι ενδογενείς ρετροϊοί είχαν διεγερθεί. Οι ερευνητές επυκεντρώθηκαν σε 13 είδη αυτών των αρχαίων λείψανων για τα οποία προηγούμενες έρευνες έχουν ρίξει φως στους πιθανούς ρόλους τους στην υγεία και την ασθένεια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ευκαιριακά παθογόνοι ενδογενείς ρετροϊοί έχουν ξυπνήσει όπως έχουμε δει σε ασθενείς με σοβαρές φλεγμονώδεις νόσους. Η έκπληξη ήταν ότι οι 3 πιο έντονα διεγερμένοι ρετροϊοί είναι αυτοί για τους οποίους έχουμε και τις πιο ισχυρές αποδείξεις για τους ρόλους τους στην υγεία και την ασθένεια.

Ένα επικίνδυνο cocktail σκοτεινού γονιδιώματος

Ο συγχωνευτής των κυττάρων (HERV-W, Συγκυτίνη-1)

Το καταρχήν εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι οι Συγκυτίνες ήταν οι πιο ισχυρά διεγερμένοι ενδογενείς ρετροϊοί σε υγρό από πνεύμονες ασθενών με COVID-19. Οι Συγκυτίνες είναι «εξημερωμένοι» αρχαίοι ιοί, που η λειτουργία τους είναι σημαντική και για αυτό παράγονται φυσιολογικά στον πλακούντα. Η Συγκυτίνη-1 συνεισφέρει στον ανατομικό σχηματισμό του πλακούντα προκαλώντας σύντηξη των κυττάρων. Η μη φυσιολογική παραγωγή της στους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19 είναι πιθανόν να συνεισφέρει στην σοβαρότητα της νόσου προκαλώντας σύντηξη πνευμονικών κυττάρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχωνευμένα κύτταρα (συγκύτια) έχουν παρατηρηθεί σε μεταθανάτιες βιοψίες ασθενών με COVID-19 και θεωρούμε ότι έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην σοβαρή νόσο.

Η Συγκυτίνη-1 έχει επίσης βρεθεί όπ προκαλεί φλεγμονή όταν παράγεται μη φυσιολογικά, και έτσι θεωρείται ευκαιριακά παθογόνος. Έχει συνδεθεί με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας ενώ μία θεραπεία μονοκλωνικού αντισώματος ενάντια στην Συγκυτίνη-1 βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Η ανοσμία, η απώλεια της όσφρησης είναι ένα κοινό σύμπτωμα της COVID-19 και είναι ένδειξη σημαντικής νευρολογικής φλεγμονής ως αποτέλεσμα της ιϊκής δραστηριότητας. Μπορεί να εξηγηθεί από την διέγερση της Συγκυτίνης-1, του ενδογενούς ρετροϊού που εμπλέκεται στη νευρολογική φλεγμονή της Σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ομοίως η νευρολογική φλεγμονή μπορεί να εξηγήσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με μακροχρόνια νόσο COVIO-19.

Ο ανοσοκαταστολέας (HERV-FRD, Συγκυτίνη-2)

Η Συγκυτίνη-2 είναι γνωστή για τις ανοσοκατασταλτικές τις ιδιότητες, εκφράζεται επίσης στον πλακούντα και φυσιολογικά προστατεύει το έμβρυο από την ανοσολογική απόκριση της μητέρας. Η μη φυσιολογική διέγερση της Συγκυτίνης-2 στον πνεύμονα των ασθενών με COVID-19 είναι πιθανώς να προστστεύει τα μολυσμένα κύπαρα από τις ανοσολογικές αποκρίσεις και έτσι επιτρέπει στον SARS-CoV-2 να πολλαπλασιάζεται πιο αποτελεσματικά διαφεύγοντας την ανοσολογική επιτήρηση.

Ο χειριστής των βλαστικών κυττάρων (HERV-Η)

Ο δεύτερος πιο έντονα διεγερμένος ενδογενής ρετροΐός στους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19, ο HERV-Η, παίζει κεντρικό ρόλο στην ταυτότητα των βλαστικών κυττάρων στους ανθρώπους και είναι ο πιο πληθωρικός ενδογενής ρετροΐός στους ανθρώπους με χιλιάδες αντίγραφα ενσωματωμένα στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Ο αντίκτυπος της διέγερσης του HERV-Η στην οξεία COVID-19 παραμένει να διαλευκανθεί, ωστόσο είναι πιθανό ότι μπλοκάρει την διαδικασία της αναγέννησης στον πνεύμονα. Μπορεί επίσης να συνεισφέρει σε μακροχρόνια νόσο καθότι οι λειτουργίες των βλαστικών κυττάρων εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Γιατί έχει σημασία η ηλικία στην COVID-19;

Οι ερευνητές μελέτησαν εκατομμύρια μόρια RNA που παράγονται σε ένα τεχνητό σύστημα κυτταρικής γήρανσης του πνεύμονα. Βρήκαν ότι η γήρανση του πνεύμονα οδηγεί σε απορρύθμιση των ενδογενών ρετροϊών. Καθότι η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη σοβαρότητα της COVID-19, η αυξημένη ευαλωτότητα σε απορρύθμιση των ενδογενών ρετροϊών στους γηρασμένους πνεύμονες μπορεί να εξηγήσει την σοβαρότητα της νόσου στους γηραιότερους ασθενείς.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης που επέβλεψε την μελέτη σχολίασε: «Αυτοί οι 3 διεγερμένοι ενδογενείς ρετροϊοί είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά παθογόνοι και για αυτό επικίνδυνοι όταν παράγονται έκτοπα. Η έντονη διέγερσή τους στους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19 είναι η σφραγίδα μίας πολύ επικίνδυνης παθογόνου διαδικασίας.»

Μια πρωτότυπη μέθοδος προσέγγισης μονοκόρυφα εξελισσόμενων δεδομένων και η  εφαρμογή της σε μια έξαρση Covid-19

Μια πρωτότυπη μέθοδος προσέγγισης μονοκόρυφα εξελισσόμενων δεδομένων και η εφαρμογή της σε μια έξαρση Covid-19

Ο καθηγητής Ιωάννης Κ. Δημητρίου δημοσίευσε μια μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Optimization Methods & Software με τίτλο “Least Squares Monotonic Unimodal Approximations to Successively Updated Data and an Application to a Covid-19 Outbreak”. Η μελέτη αναπτύσσει έναν αλγόριθμο προσέγγισης δεδομένων εν εξελίξει, αλλοιωμένων από σφάλματα, ώστε να εκτιμήσει το σημείο στροφής (ακρότατο) μιας έξαρσης (outbreak). […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο