Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 05/09/2024 [ώρα 14:00]

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 05/09/2024 [ώρα 14:00]

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και του Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Ευστάθιου Ευσταθόπουλου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Διδώ Βασιλακοπούλου, Νικόλαος Κουτσιαράς, Βασίλειος Παπαϊωάννου, Μάριος Σαλμάς, Βασιλική Τσάκωνα, Δημήτριος Φωτεινός, Ελένη Καλλιμοπούλου, Βασιλική Λαλιώτη, Θεόδωρος Πανοσκάλτσης, Ελευθέριος-Μιχαήλ Πλάτων, Μαρία Σπυριδοπούλου και Χρήστος Τζάνης.

Διδώ Βασιλακοπούλου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας

Η Διδώ Βασιλακοπούλου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου απέκτησε το Διδακτορικό της Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της πόλης της Νέας Υόρκης. Πραγματοποίησε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στην Ιατρική Σχολή Icahn School of Medicine at Mount Sinai (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), μελετώντας τα κυτταροπλασματικά RNA του εγκεφάλου και τους βιοχημικούς μηχανισμούς της νόσου του Alzheimer. Η Ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1995 ως Λέκτορας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας και Νευροεπιστημών. Έχει επιβλέψει πολυάριθμες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές Διπλωματικές εργασίες και 11 Διδακτορικές διατριβές. Η έρευνα της επικεντρώνεται κυρίως στην Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία του ενζύμου L-Dopa αποκαρβοξυλάση (DDC), μελετώντας την κυτταρική τοπολογία, τη ρύθμιση, τις αλληλεπιδράσεις και τον βιοχημικό ρόλο του μορίου στον νευροεκφυλισμό , την απόπτωση, την οξειδωτική καταπόνηση, τις ιογενείς λοιμώξεις κ.α. Έχει δημοσιεύσει 51 επιστημονικά ερευνητικά άρθρα και έχει παρουσιάσει ερευνητικές εργασίες σε
πλήθος διεθνών και εθνικών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει συμβάλει στη μετάφραση και επιμέλεια Ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και έχει διατελέσει κριτής σε επιστημονικά περιοδικά Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας και Νευροεπιστημών. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε διοικητικούς ρόλους στο Τμήμα Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της θητείας της ως Διευθύντριας του Τομέα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.
[didovass@biol.uoa.gr]

Νικόλαος Κουτσιαράς, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Ο Νίκος Κουτσιαράς είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Απέκτησε τον τίτλο Master of Science στα Οικονομικά της Γεωργίας από το Wye College – Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τον τίτλο του διδάκτορος στις Πολιτικές Επιστήμες από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α.
Το 2006 εξελέγη στην βαθμίδα του λέκτορα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, το 2013 έγινε επίκουρος καθηγητής, το 2018 αναπληρωτής καθηγητής και το 2024 καθηγητής στο ίδιο Τμήμα (γνωστικό αντικείμενο: Πολιτική Οικονομία – Ευρωπαϊκές Δημόσιες Πολιτικές).
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εντοπίζονται στην πολιτική οικονομία, στην μακροοικονομική θεωρία και την ιστορία των μακροοικονομικών θεωριών, στο κράτος ευημερίας και στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, δύο βιβλία/θεματικές συλλογές εκτενών κειμένων του, ένα βιβλίο βασισμένο στις διαλέξεις του στο μάθημα Οικονομική και Νομισματική Ένωση (στα αγγλικά), ένα οικονομικό κόμιξ, άρθρα σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και κείμενα σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.
Επίσης, έχει δημιουργήσει την ακαδημαϊκή ιστοσελίδα http://www.poleconomix.gr.
[nkoutsiar@pspa.uoa.gr]

Βασίλειος Παπαϊωάννου, εξέλιξη σε Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής

Ο Βασίλειος (William) Παπαϊωάννου (D.D.S., M.Sc.D., Ph.D.) αποφοίτησε το 1992 από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Είναι εξειδικευμένος περιοδοντολόγος που εκπαιδεύτηκε στο KU Leuven (Βέλγιο), όπου επίσης ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Οδοντιατρικές Επιστήμες (M.Sc.D.) και το διδακτορικό (Ph.D.). Ήταν μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε μια σειρά κλινικών και μικροβιολογικών μελετών σχετικά με μια νέα στρατηγική για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου. Αυτό το νέο πρωτόκολλο είναι γνωστό ως «Συνολική αντιμετώπιση του μικροβιακού φορτίου» στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει, σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, την προληπτική οδοντιατρική όσο και την περιοδοντολογία. Είναι πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κοινωνικής Οδοντιατρικής, Πρόληψης και Στοματικής Υγείας», προωθώντας τόσο τους μεταπτυχιακούς όσο και τους διδακτορικούς φοιτητές στις σπουδές και τις ερευνητικές τους εργασίες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόληψη των στοματικών νόσων, τη διάγνωση, τη μικροβιολογία και τη θεραπεία και αντιμετώπιση των περιοδοντικών νόσων και της κακοσμίας του στόματος. Έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μικροβιολογία των ορθοδοντικών ασθενών, δημοσιεύοντας σειρά μελετών σχετικά με τις αλλαγές στο στοματικό μικροβίωμα κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, καθώς και συν-συγγραφέας 3 κεφαλαίων βιβλίου για το θέμα αυτό Επιπλέον, είναι ο αποδέκτης του Διεθνούς Βραβείου Έρευνας Align από την Align Technology, Inc. το 2018, για τη μελέτη «Salivary levels of periodontopathic and cariogenic bacteria during orthodontic treatment with lingual appliances or Invisalign». Συνολικά, έχει συγγράψει πάνω από 90 ελληνικές και διεθνείς δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Periodontology, Clinical Oral Implants Research, International Dental Journal και πολλά άλλα. Αυτές οι δημοσιεύσεις έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 5204 και 2341 αναφορές και h-index 30 και 22 (σύμφωνα με το Google Scholar και το Scopus, αντίστοιχα) στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Έχει παρουσιάσει προσκεκλημένες εισηγήσεις σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια. Οργάνωσε και το επιτυχημένο Συνέδριο Οδοντιατρικής Έρευνας CED-IADR/NOF στη Ρόδο τον Σεπτέμβριο του 2023, ως τότε Πρόεδρος της CED-IADR. Τέλος, είναι ο τωρινός Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας και Οδοντικών Εμφυτευμάτων.
[vpapaio@dent.uoa.gr]

Μάριος Σαλμάς, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

[msalmas@med.uoa.gr]

Βασιλική Τσάκωνα, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Η Βασιλική (Βίλλυ) Τσάκωνα είναι Καθηγήτρια Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Προσεγγίσεων της Γλώσσας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Γλωσσολογίας, 1996), από όπου έλαβε επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, 2000) και Διδακτορικό Δίπλωμα (2004). Έκτοτε έχει διδάξει διαφορετικά γλωσσολογικά μαθήματα στα πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Πατρών, Αιγαίου και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την ανάλυση χιουμοριστικού λόγου, αφηγηματικών ειδών, πολιτικού λόγου και του λόγου των ΜΜΕ, σε συνδυασμό με διδακτικές εφαρμογές στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εγχώρια ερευνητικά προγράμματα με συναφή θεματολογία. Έχει συγγράψει πέντε μονογραφίες (πιο πρόσφατη: Exploring the Sociopragmatics of Online Humor, 2024, John Benjamins), έχει επιμεληθεί δέκα συλλογικά έργα (πιο πρόσφατο: Exploring the Ambivalence of Liquid Racism: In between Antiracist and Racist Discourse, 2024, John Benjamins – σε συνεργασία με τον Αργύρη Αρχάκη), ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ άλλων Humor: International Journal of Humor Research, Text and Talk, Journal of Pragmatics, Pragmatics, Pragmatics & Society, Metaphor and the Social World, Journal of Language and Politics, Journal of Modern Greek Studies, Internet Pragmatics, Journal of Language Aggression and Conflict, Journal of Politeness Research). Είναι συν-εκδότρια του περιοδικού European Journal of Humor Research, καθώς και μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Humor: International Journal of Humor Research, Journal of Pragmatics, Journal of Language Aggression and Conflict και Γλωσσολογία, μεταξύ άλλων. Προσωπική ιστοσελίδα: https://www.concept-pl.us/villy.tsakona.
[villytsa@otenet.gr]

Δημήτριος Φωτεινός, εξέλιξη σε Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

[dfoteinos@eds.uoa.gr]

Ελένη Καλλιμοπούλου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Η Ελένη Καλλιμοπούλου (PhD, MMus SOAS, University of London) είναι εθνομουσικολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μελετά την ελληνική λαϊκή/παραδοσιακή μουσική με τα εργαλεία της εθνογραφικής και ιστορικής έρευνας. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε ζητήματα μουσικής επιτέλεσης, ταυτότητας, πολιτικών του πολιτισμού, ακουστικής κουλτούρας και αστικού χώρου, επιστημολογίας και κριτικής παιδαγωγικής της εθνομουσικολογίας. Στα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσεται η καλλιτεχνική εργασία των μουσικών/τραγουδιστών της δημοφιλούς μουσικής σε νυχτερινά κέντρα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Paradosiaká: Music, Meaning and Identity in Modern Greece (Routledge, 2009), και συνεπιμελήτρια των βιβλίων Αντι-αρχεία: επανεξετάζοντας την ιστορία από τα κάτω (με τους Ρ. Β. Μπούσχοτεν και Β. Δαλκαβούκη, Ένωση Προφορικής Ιστορίας, 2021), Μουσικές κοινότητες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Εθνογραφικές ματιές και ακροάσεις (με την Α. Θεοδοσίου, Πεδίο, 2020), και Εισαγωγή στην Εθνομουσικολογία (με την Α. Μπαλάντινα, Ασίνη, 2014).
[elkallim@music.uoa.gr]

Βασιλική Λαλιώτη, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

[vlalioti@music.uoa.gr]

Θεόδωρος Πανοσκάλτσης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Θεόδωρος Πανοσκάλτσης είναι Γυναικολόγος Ογκολόγος και υπηρετεί στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική Μ-Γ της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, όπου εκλέχθηκε Λέκτορας το 2013, Επίκουρος Καθηγητής το 2016, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής το 2020 και Αναπληρωτής Καθηγητής το 2024. Είναι Υπεύθυνος του Τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας, του Αρχείου της Κλινικής, καθώς και Μέλος Επιτροπής Προμηθειών. Είναι εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας και Μέλος (τέως Γενικός Γραμματέας) της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου.
Αφού αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του στο Διδυμότειχο Έβρου και μετά ειδικεύτηκε στη Μαιευτική – Γυναικολογία εξ ολοκλήρου στη Μεγάλη Βρετανία (CCST, West London Deanery, UK). Κατόπιν εξετάσεων, είναι ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου της Βρετανίας (MRCOG και FRCOG). Εργάστηκε για 5 έτη στο Imperial College Λονδίνου (Hammersmith και Queen Charlotte Hospital), όπου εξειδικεύτηκε στη Γυναικολογική Ογκολογία. Έχει πιστοποίηση στη Γυναικολoγική Ογκολογία (European Society of Gynaecological Oncology), την Κολποσκόπηση και Παθολογία Τραχήλου (Βρετανία, Ελλάδα), στη Χειρουργική Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης (2ετής fellowship, European Society of Surgical Oncology και European Society of Peritoneal Surface Malignancy), στη Γυναικολογική Ενδοσκοπική Χειρουργική (Université d’Auvergne) και, 4 φορές, έχει εκπαιδευτεί ως υπότροφος σε κέντρα του εξωτερικού (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία).
Ο κ. Πανοσκάλτσης διδάσκει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α., του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Imperial College, London και έχει επιβλέψει 31 Διδακτορικές Διατριβές και Διπλωματικές Εργασίες. Έχει συμμετάσχει σε 14 διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε 280 ελληνικά και διεθνή συνέδρια, έχει προεδρεύσει σε 73 συνεδρίες συνεδρίων, έχει διοργανώσει 107 διεθνή και ελληνικά συνέδρια και σεμινάρια, και έχει λάβει 3 βραβεία παρουσίασης εργασιών. Έχει συγγράψει 7 κεφάλαια σε ελληνικές Ιατρικές Εκδόσεις και έχει επιμεληθεί τη μετάφραση 4 κεφαλαίων στην ελληνική μετάφραση Ιατρικής Έκδοσης. Ήταν Εθελοντής Γυναικολόγος των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνας, 2004 και έχει προκληθεί ως ομιλητής σε 12 εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού.
[panoskaltsistheo@gmail.com]

Ελευθέριος-Μιχαήλ Πλάτων, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Ο Ελευθέριος-Μιχαήλ Ν. Πλάτων γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1988 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Bristol της Αγγλίας, με θέμα τους «μινωικούς χώρους εργασίας». Κατά το διάστημα 1994-2002 δίδαξε προϊστορική αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου και εργάσθηκε  στην ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από το 2002 μέχρι σήμερα (2024), προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τώρα από τη βαθμίδα του Καθηγητή. Διατέλεσε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (2015-2019), ενώ από το 2018 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.
 Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, όπως και μονογραφίες, που αποτελούν, κατά κύριο λόγο, πλήρεις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων ανασκαφών. Πιο συγκεκριμενα, μεγάλο τμήμα του έργου του αφορά στη μελέτη και δημοσίευση υλικού των ανασκαφών του Ν. Πλάτωνος σε μινωικές θέσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται εκείνες των περιοχών Χόνδρου Βιάννου και Σητείας.   Έχει, επίσης, λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια επάνω σε ειδικά θέματα της Προϊστορίας του Αιγαίου.
Από το 1992 και έπειτα διευθύνει, για λογαριασμό της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, το Έργο Συντήρησης και Δημοσίευσης των Ευρημάτων Ανασκαφών Ζάκρου, το οποίο στοχεύει στην πλήρη επιστημονική παρουσίαση των πορισμάτων από την έρευνα του ανακτόρου και του μινωικού οικισμού στην εν λόγω θέση.
 Ιστοσελίδες: http://www.arch.uoa.gr/fileadmin/arch.uoa.gr/uploads/cvs/platon_gr.pdf
http://independent.academia.edu/EleftheriosPlaton
[eplaton@arch.uoa.gr]

Μαρία Σπυριδοπούλου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

[spiridop@gmail.com]

Χρήστος Τζάνης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής

Ο Χρήστος Γ. Τζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής και Δυναμικής του Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Φυσικής. Έχει εκτεταμένη διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Ομάδας Κλίματος και Κλιματικής Αλλαγής στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που αποτελείται από μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ενδεικτικά τρέχοντα ερευνητικά αντικείμενα είναι η κλιματική αλλαγή και μεταβλητότητα, οι μη γραμμικές διεργασίες του κλιματικού συστήματος, οι φυσικές και φυσικοχημικές διεργασίες που καθορίζουν το κλιματικό σύστημα, καθώς και η μοντελοποίηση με μεθοδολογίες μηχανικής μάθησης και χρήση τεχνητών νευρωνικών δικτύων. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια σε βιβλία, με περισσότερες από 1900 αναφορές (εξαιρουμένων των αυτοαναφορών) και h-index 29. Είναι Associate Editor ή μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κριτής σε περισσότερα από 55 διεθνή επιστημονικά περιοδικά στον τομέα του κλίματος και της ατμοσφαιρικής φυσικής.

[chtzanis@phys.uoa.gr]

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΔΝΕΓ-Π.Κ.) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα του Πανεπιστημίου, η οποία έχει μακρά και πλούσια παράδοση προσφοράς στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη νέα ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο