Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025, από τις 11.00 έως τις 12.30, στο Αμφιθέατρο του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας «Παναγιώτης Κοντός», πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη  επιτυχία η πρώτη ομιλία του κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Και μετά τη Φιλολογία…;».

DSC04643

Ο κύκλος ομιλιών διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας με σκοπό να εμπνεύσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του να εξερευνήσουν νέα μονοπάτια στην επαγγελματική τους πορεία, ανοίγοντας δρόμους για καινοτόμες προοπτικές εξέλιξης. Οι απόφοιτοι των τμημάτων φιλολογίας σήμερα αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, καθώς οι παραδοσιακές κατευθύνσεις του κλάδου, όπως η εκπαίδευση, δεν προσφέρουν πάντα αρκετές ευκαιρίες εργασίας ή επαγγελματική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι φιλολογικές σπουδές προσφέρουν μια ισχυρή βάση απαραίτητη σε ποικίλα επαγγελματικά πεδία. Για παράδειγμα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι απόφοιτοι φιλολογίας μπορούν να συνεισφέρουν στον τομέα της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της ανάπτυξης και βελτίωσης των γλωσσικών μοντέλων, καθώς και στη διαχείριση και ανάλυση περιεχομένου. Μέσω της συζήτησης με παλαιούς  και παλαιές αποφοίτους που ανακάλυψαν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες, στόχος των ομιλιών είναι να αντιληφθούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Φιλολογίας  τη σημασία των φιλολογικών σπουδών σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών πεδίων, από τη συγγραφή και την εκπαίδευση μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη, την υγεία, τη διαφήμιση, τα ΜΜΕ, τις τέχνες και την επιχειρηματικότητα.

image00001

Στην πρώτη ομιλία της σειράς, με τίτλο «Όταν η Φιλολογία συναντά το gaming και την τεχνητή νοημοσύνη: εκπαίδευση σε νέα… πίστα!», δύο παλαιοί απόφοιτοι του Τμήματος Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, η Μαρία Παυλοπούλου και ο Στέφανος Αλιφιεράκης, μοιράστηκαν με το ακροατήριο το δικό τους ταξίδι από τις σπουδές στη Φιλολογία μέχρι την εκπαίδευση, την έρευνα και τη συγγραφή. Μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές πλέον, στα πανεπιστήμια του Leeds και του Εδιμβούργου αντίστοιχα, και συγγραφείς εκπαιδευτικών βιβλίων, η Μαρία και ο Στέφανος ασχολούνται ενεργά με την ψηφιακή εκπαίδευση και, πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση των ψηφιακών παιχνιδιών και της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στα φιλολογικά μαθήματα. Έχοντας μάλιστα δημιουργήσει τις ψηφιακές πλατφόρμες @heromathesis και GlossaplAI, φέρνουν την καινοτομία στον κλάδο της Φιλολογίας, αποδεικνύοντας πως αυτός συνεχώς εξελίσσεται και δίνει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τα εφόδια για να «ξεκλειδώσουν» νέες πίστες!

post social ΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΚΠΑ (1)

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN