Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ υποδέχεται την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 20222023 με σειρά εκδηλώσεων για τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους φίλους της πόλης της Αθήνας και όσους γενικά επιθυμούν να ανακαλύψουν πως το Ιστορικό Αρχείο συμβάλλει στην αφύπνιση της ιστορικής μνήμης: τιμά τον Αργύρη Σφουντούρη, εστιάζει στη συζήτηση για το τι είναι το σύγχρονο Πανεπιστήμιο και πως αυτό εξελίσσεται μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Ανδριάκαινας «Καναρίνι σε Ανθρακωρυχείο», ενώ παράλληλα ακολουθεί τις Αθηναϊκές Διαδρομές του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων για να προσφέρει ένα ιδιαίτερο περίπατο στα ιστορικά κτήρια του ΕΚΠΑ στο κέντρο της πόλης. Οι εκδηλώσεις του Ι.Α ΕΚΠΑ θα πραγματοποιηθούν:

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00

 «Απόδοση τιμής στον Αργύρη Σφουντούρη» με αφορμή τη δωρεά του προσωπικού του αρχείου στο Ι.Α. ΕΚΠΑ.

Ο Αργύρης Σφουντούρης είναι ένας από τους επιζώντες της σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου του 1944, ένα παιδί που η εικόνα του έγινε σύμβολο της φρίκης του ναζισμού. Το προσωπικό αρχείο του επικεντρώνεται στον αγώνα του για τις πολεμικές αποζημιώσεις στα θύματα της μέσα από έγγραφα που αφορούν τις σχετικές δίκες που έγιναν στην Ελλάδα και στη Γερμανία, ενώ περιλαμβάνει ακόμη τεκμήρια από τον αγώνα του ενάντια στη χούντα, αλλά και από τα ταξίδια του και το μεταφραστικό ποιητικό του έργο.

Συμμετέχουν: Δημήτριος Καραδήμας Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Γιώργος Κόκκινος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χάγκεν Φλάισερ, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ, Ζέτα Παπανδρέου, δρ. Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, αν. καθηγητής ΕΚΠΑ

Χώρος διεξαγωγής: Ι.Α ΕΚΠΑ (Σκουφά 45, Κολωνάκι).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:30

Διαβάζοντας για το Πανεπιστήμιο

Ελένη Ανδριάκαινα: «Καναρίνι σε ανθρακωρυχείο – Ιστορίες για αποτυχημένες νεοτερικότητες και τον σκοπό του Πανεπιστημίου». Το βιβλίο παρουσιάζει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα βρετανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία  του ΄80 και οι οποίες λειτούργησαν ως πρότυπο για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Για το βιβλίο συζητούν οι: Κώστας Γαβρόγλου, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ, πρώην υπουργός, Στέφανος Δημητρίου, αν. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και η Αθηνά Συριάτου, επ. καθηγήτρια Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Χώρος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30).

 -Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11.00

Περίπατος στα ιστορικά κτήρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η δράση εντάσσεται στις Αθηναϊκές διαδρομές που διοργανώνει το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων με οικοδεσπότες τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη, αν. καθηγητή ΕΚΠΑ, την Χάιδω Μπάρκουλα, ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ, τον Δημήτρη Παυλόπουλο, καθηγητή ΕΚΠΑ σ΄ έναν ξεχωριστό περίπατο στα ιστορικά κτήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κέντρο της πόλης.

Ξεκινώντας από το εμβληματικό κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών – Τα Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30) – οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν τόσο στον εσωτερικό όσο και στον προαύλιο μνημειακό χώρο, ο περίπατος θα συνεχιστεί με μία δεύτερη στάση στο εντυπωσιακό κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ακαδημίας & Ιπποκράτους). Ένα ιστορικό κτήριο που μπορεί να μας διηγηθεί πολλές και διαφορετικές περιπέτειες της ζωής των φοιτητών και φοιτητριών αλλά και του φοιτητικού κινήματος. Η περιδιάβαση θα συνεχιστεί με μια τρίτη στάση σε ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, το Παλιό Χημείο (Σόλωνος 104), έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Ernst Ziller, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Friedrich Zastrau, αρχιτέκτονα του Βερολίνειου Χημείου. Σήμερα αποτελεί βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής. Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ (Σκουφά 45). Ένα μεσοπολεμικό κτήριο που στεγάζει την ιστορία του ΕΚΠΑ από το 1837 έως σήμερα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, μέσα από μια μικρή έκθεση τεκμηρίων, στις σπουδαίες και σημαντικές αρχειακές συλλογές. Ταυτόχρονα, με αφορμή τη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα παρουσιαστεί μια σειρά τεκμηρίων που θα αφορούν την εγγραφή φοιτητών/τριών και την περίθαλψη προσφύγων αμέσως μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1922.

Τόπος Συγκέντρωσης: Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση απαιτείται δήλωση κράτησης στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.eventora.com/el/Events/a8hnaikes-diadromes-sta-istorika-ktiria-tou-EKPA

Scheduled Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN