Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΕΚΠΑ με θέμα «Φύλο και Ψυχική Υγεία στην εποχή της πανδημίας»

Εκδήλωση με θέμα «Φύλο και Ψυχική Υγεία στην εποχή της πανδημίας» διοργάνωσε διαδικτυακά την Δευτέρα 4 Απριλίου 202, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΕΚΠΑ. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο επιστημονικών μελετών και κατευθυντήριων οδηγιών, όσο και στην ψυχολογική υποστήριξη του πληθυσμού μέσα από την λειτουργία εθελοντικών ομάδων υποστήριξης και της γραμμής για την Ψυχιατρική και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη. Η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης λειτούργησε άμεσα μετά την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ παρέχοντας υπηρεσίες 7 ημέρες την εβδομάδα και ακολούθως μετεξελίχθηκε στη γραμμή εθνικής εμβέλειας 10306.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στις έμφυλες ανισότητες που εντάθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και στο γεγονός ότι η πανδημία φαίνεται ότι αποκάλυψε την ιστορικά χαμηλή επένδυση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Τονίστηκε η ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών φροντίδας με άξονα την συμπερίληψη και την έμφυλη διάστασή της.

Ο παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής (SPF, IWA) και ποιητής Θανάσης Χατζόπουλος, μίλησε με θέμα «H έκλειψη του κοινωνικού (στην πανδημία) και οι σημασίες του». Μέσα από κλινικά παραδείγματα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έθεσε στον ψυχισμό, η πανδημία αλλά και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή της, όπως η κοινωνική απομόνωση, η παύση της λειτουργίας των σχολείων και η εργασία από το σπίτι με την σύγχυση που δημιούργησε μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Τα μέτρα αυτά επέβαλαν μια βίαιη αλλαγή στη ζωή δημιουργώντας συνθήκες που ευνόησαν ποικίλες αμυντικές και παλινδρομικές κινήσεις του ψυχισμού. Οι συνθήκες της πανδημίας οδήγησαν σε μια απουσία της πραγματικής και σωματικής παρουσίας των άλλων και σε συρρίκνωση του κοινωνικού. Η απουσία του σώματος στην κοινωνική συνάντηση ισοδυναμεί με την ίδια την έκλειψη του κοινωνικού, επεσήμανε ο κ. Χατζόπουλος.

Ακολούθως η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και επιστημονική συνεργάτιδα του Ιατρείου Ψυχικής Υγείας Γυναικών της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ παρουσίασε τις επιπτώσεις της πανδημίας CΟVID-19 στην ψυχική υγεία των εγκύων και των νέων μητέρων, εστιάζοντας στα ευρήματα από τη διεθνή μελέτη Riseup-PPD, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας Riseup-PPD για τον Ελληνικό πληθυσμό δείχνουν επιδείνωση της ψυχικής υγείας, με αύξηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης περιγεννητικά.

Η ερευνήτρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου και Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μίλησε με θέμα «Φύλο, φροντίδα, εργασία στην περίοδο της πανδημίας: ευρήματα από το ερευνητικό πρόγραμμα ProGender». Το ερευνητικό πρόγραμμα ProGender έχει ως στόχο τη διερεύνηση  των πολλαπλών έμφυλων προκλήσεων που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία και να προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις έμφυλες επιπτώσεις της. Η πανδημία οδήγησε σε αλλαγές στους ρυθμούς και την ποιότητα της καθημερινής ζωής, αυξάνοντας τις ώρες που απαιτούνταν για τη φροντίδα τόσο των παιδιών, όσο και των ασθενέστερων μελών της οικογένειας με μια δυσανάλογη επιβάρυνση των γυναικών.

Ακολούθησε συζήτηση και σχολιασμός από τους ομιλητές και τις ομιλήτριες, με την συμμετοχή της προέδρου της ΕΙΦ, Μαίρης Λεοντσίνη και της αναπληρώτριας προέδρου Χριστίνας Δάλλα. Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε σημαντικά ζητήματα σχετικά με τους έμφυλους κοινωνικούς ρόλους καθώς και θέματα που αφορούν τη βαθύτερη δόμηση του ψυχισμού. Ενώ η πανδημία είναι ακόμη σε εξέλιξη, τα ζητήματα ψυχικής υγείας αναμένεται να μας απασχολήσουν ακόμη πιο έντονα μετά τη λήξη του συναγερμού που σήμανε η πανδημία Covid-19.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αρετή Σπυροπούλου, μέλος της ΕΙΦ του ΕΚΠΑ, ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια, Α΄ Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική ΕΚΠΑ, ΕΔΙΠ της Ιατρικής Σχολής και μέλος της ΕΙΦ του ΕΚΠΑ.

Μπορείτει να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στον κάτωθι σύνδεσμο:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN