Τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Αγιωτάτου Καθολικού Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α΄ πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, στις 14 Μαρτίου 2023, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Καθηγητή, και του Κοσμήτορα της Σχολής, Αν. Καθηγητή κ. Χρήστου Καραγιάννη.
Στην εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν και μέλη ΔΕΠ των δύο Τμημάτων της Σχολής.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής κ. Δημήτριος Μόσχος, ενώ στο έργο του τιμώμενου Πατριάρχη αναφέρθηκε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Με ιδιαίτερη τιμή υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ, στην Μεγάλη Αίθουσα, μια διακεκριμένη προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς, την Αυτού Αγιότητα τον Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ του Α΄, Επίτιμο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ ήδη από το 2014.
Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ ο Α΄ είναι μιαηγετική φυσιογνωμία του χριστιανισμού στην Μέση Ανατολή και ευρύτερα, όπως και στην Οικουμενική Κίνηση, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και τον διαχριστιανικό διάλογο.
Ο Μακαριώτατος Αράμ έχει με το έργο του δράσει κατά του φανατισμού, του φονταμενταλισμού, του σωβινισμού και του ρατσισμού, από όπου κι αν προέρχονται και οπουδήποτε κι αν εμφανίζονται.
Για αυτό και εκτιμούμε και πάλι την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιό μας.
Στην αντιφώνησή του, μάλιστα, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορά του ΕΚΠΑ, ο Μακαριώτατος Αράμ κατέληγε στην ομιλία του και κρατούμε αυτήν την κατακλείδα ως πολύτιμη παρακαταθήκη:
«Χωρίς τους χριστιανούς, η Μέση Ανατολή θα χάσει το μοναδικό χαρακτήρα της ως τόπος συμβίωσης θρησκειών, παραδόσεων και πολιτισμών. Το μέλλον του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή διασφαλίζεται όταν τα κράτη και οι κοινωνίες της περιοχής οικοδομούνται στη βάση του πλουραλισμού, της ισότητας και της ελευθερίας, και όταν η συνύπαρξη των θρησκευτικών, ομολογιακών, εθνοτικών και πολιτιστικών διαφοροποιήσεων μετασχηματίζεται σε κοινωνίες στις οποίες αυτές οι διαφοροποιήσεις ενσωματώνονται στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, του σεβασμού και της ανεκτικότητας».
Μακαριώτατε, Σας Ευχαριστούμε πολύ.
Στην εκτενή ομιλία του ο Αγιώτατος Καθολικός Πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α΄ αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Εκκλησίας της Αρμενίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και στον διεξαγόμενο διαχριστιανικό διάλογο που λαμβάνει χώρα με σκοπό την ενότητα των Εκκλησιών.