Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ολοκληρώθηκε το διήμερο διεθνές συνέδριο του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του Erasmus+ προγράμματος STEP UP-DC

Ολοκληρώθηκε το διήμερο διεθνές συνέδριο (14-15 Οκτωβρίου) του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του Erasmus+ προγράμματος STEP UP-DC με θέμα «Πρακτικές μελλοντικών δασκάλων για τον δημοκρατικό πολιτισμό (STEP UP-DC): Εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη της δημοκρατικής κουλτούρας». Περισσότεροι από 130 σύνεδροι από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας συνεδρίασαν στο Κέντρο Διδασκαλίας Νεοελληνικής Γλώσσας στην Πανεπιστημιούπολη, για τις νέες προοπτικές στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και μίλησαν ειδικοί από Ελλάδα, Κύπρο, Δανία, Νορβηγία και Βοσνία.

Εικόνα11

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου STEP UP-DC, Erasmus+ ΚΑ2 [2019-1-EL01-KA203-062449], το οποίο από το 2019 έχει παράγει α) Πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα κατάρτισης στην διδακτική και την ανάπτυξη των ικανοτήτων για δημοκρατικό πολιτισμό (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2018), β) Ανοιχτά καινοτόμα εκπαιδευτικά υλικά, γ) Έκθεση αξιολόγησης και διαδικασίας διασφάλισης ποιότητας και δ) Διαδικασία πιστοποίησης της διδακτικής προσέγγισης των ικανοτήτων για δημοκρατικό πολιτισμό. Στην ιστοσελίδα (https://www.stepup-dc.eu/el/) και την πλατφόρμα επιμόρφωσης (https://training.stepup-dc.eu/ του έργου μπορεί κανείς να αναζητήσει ελεύθερα όλο το υλικό και τα αποτελέσματα του έργου.

Από τις εργασίες του συνεδρίου προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Υπάρχει ανάγκη εφαρμογής του «Πλαισίου Αναφοράς Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εκπαίδευση των φοιτητών-εκπαιδευτικών, αλλά και των νέων εκπαιδευτικών στις χώρες που συμμετείχαν, και το STEP UP-DC, με τα πνευματικά του προϊόντα, μπορεί να συμβάλλει σε αυτό σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
  2. Είναι μεγάλη η εκπαιδευτική αξία του μοντέλου σχεδιασμού και εφαρμογής διδασκαλίας που προτείνει το STEP UP-DC, με στοιχεία αποτελεσματικότητας από τις σχολικές μονάδες και χρειάζεται, εφόσον είναι ελεύθερα προσβάσιμο, να διαδοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  3. Παρουσιάζεται επιτακτική η ανάγκη η πρακτική των φοιτητών/τριών και των μελλοντικών εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες να περιλαμβάνει το μοντέλο εκπαίδευσης του STEP UP-DC καθώς οι ικανότητες για δημοκρατικό πολιτισμό αποτελούν ένα πολύ ευρύ πλαίσιο δεξιοτήτων που δίνουν τη δυνατότητα προσωπικής ευημερίας και επαγγελματικής επιτυχίας.
  4. Επιβάλλεται η κοινότητα μάθησης και δράσης που δημιουργήθηκε με το STEP UP-DC να αναπτυχθεί περαιτέρω με σκοπό τη διάδοση του μοντέλου σχεδιασμού και εφαρμογής, με βάση τις ΙΔΠ.

Το πρόγραμμα STEP UP-DC συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συντονίσθηκε από το ΕΚΠΑ και υλοποιήθηκε από το ΕΚΠΑ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα), Leeds Beckett University (Ην. Βασίλειο), Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Κύπρος), European Wergeland Centre (Νορβηγία) και AGORA (Δανία).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα.

image 45

image 46

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN