Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας Ε.Κ.Π.Α. με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας (ΤΔΙΛΙΝ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπέγραψε Στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ Χρήστος Καραγιάννης, Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης.

Στην πανηγυρική εκδήλωση για την δια ζώσης υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΕΛΙΜΕ συμμετείχε ο Καθηγητής κ. Θεόδωρος Συριόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, εκπροσωπώντας το Τμήμα ΔΙΛΙΝ και το Ε.Κ.Π.Α.

Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας Ε.Κ.Π.Α. – ΤΔΙΛΙΝ – ΕΛΙΜΕ είναι ο προσδιορισμός του πλαισίου αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και της ΕΛΙΜΕ, με σκοπό την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των στόχων της ΕΛΙΜΕ, μέσω σχετικών ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων του Ε.Κ.Π.Α., με Επιστημονικό Υπεύθυνο το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας.

Προς τον σκοπό εκπλήρωσης του αντικειμένου του Μνημονίου Συνεργασίας, αναφέρονται, ενδεικτικά, οι παρακάτω δράσεις:
1.Συνεργασία στην εκπόνηση μελετών και ερευνών και στην υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση από διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές.
2.Συνεργασία στην διοργάνωση συνεδρίων (εθνικών και διεθνών) και ημερίδων ενημέρωσης και διαλόγου, στις οποίες θα συζητούνται θέματα που αφορούν τους λιμένες, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις θαλάσσιες εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές.
3.Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων με στόχο την εκπαίδευση και περαιτέρω εξειδίκευση των εργαζομένων των ελληνικών λιμένων, με βάση τις διεθνείς απαιτήσεις του σύγχρονου ανταγωνιστικού λιμενικού περιβάλλοντος.

elime

Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με στόχο τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των μελών της και σκοπό την ανάπτυξη λιμενικής πολιτικής, τη συμμέτοχη των λιμένων στην περιφερειακή ανάπτυξη και την δημιουργία εύρωστων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων παροχής λιμενικών υπηρεσιών. Μέλη της ΕΛΙΜΕ είναι 13 Ελληνικοί Οργανισμοί Λιμένων Ελλάδας που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) και 13 Λιμενικά Ταμεία (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου). Αντικείμενο της ΕΛΙΜΕ είναι η αντιμετώπιση και προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν στους λιμένες μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας. Σκοπός της είναι η δημιουργία θέσεων για την ανάπτυξη όλων των Οργανισμών Λιμένων Ελλάδας, της λιμενικής βιομηχανίας και των μεταφορών.

pms.uoa .gr

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Ε.Κ.Π.Α. (www.pms.uoa.gr, email: secr@pms.uoa.gr, τηλ: 22280-21860) παρέχει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών, με εστίαση στη ναυτιλία, τους λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα που αποτελούν κεντρικούς πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών. Στην ευρεία διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μέθοδοι, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, αρχές δικαίου και διεθνείς γεωπολιτικές σχέσεις.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας διοργανώνει, επίσης, το Εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’ (https://spm.pms.uoa.gr, email: spm@pms.uoa.gr, τηλ: 22280-21861), σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ε.Κ.Π.Α. Το ΠΜΣ παρέχει σύγχρονες ακαδημαϊκές γνώσεις, με ευέλικτη μεταπτυχιακή εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες, για τη δυναμική ανέλιξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας του ευρύτερου διεθνούς ναυτιλιακού ‘cluster’, συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών για στελέχη με ισχυρό διεπιστημονικό υπόβαθρο σε στρατηγικά κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN