Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, στην Αθήνα, ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2023. Η πνοή καινοτομίας που διακατέχει τους/τις νέους/νέες φοιτητές/φοιτήτριες αναδείχτηκε για μια ακόμη χρονιά μέσω του Διαγωνισμού, τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, από το 2011.
Στην τελική φάση του Εθνικού Διαγωνισμού πέρασαν 11 ομάδες φοιτητών από 10 Πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους και κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού, των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου. Τα προϊόντα χαρακτηρίζονταν από ποιότητα, καινοτομία, ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά και σεβασμό προς το περιβάλλον.
Το 1ο βραβείο απέσπασε η ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε στο διαγωνισμό με το προϊόν «Peelaste». Η ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών Anuga, που θα διεξαχθεί 8-9 Οκτωβρίου στην Κολωνία (Γερμανία). (https://www.sevt.gr/en/news-details/HM-Nsg/ecotrophelia-2023-teleth-brabeyshs)
Η νικήτρια ομάδα του «Peelaste» αποτελείται από 6 φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ και 2 φοιτητές εκτός τμήματος (με αλφαβητική σειρά):
Αβδάλα Κωνσταντίνα, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ
Αναστασοπούλου Κατερίνα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων
Βογιαντζή Κωνσταντίνα, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ
Μαντζακοπούλου Ελπίδα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων
Παυλής Παντελής, προπτυχιακός φοιτητής εκτός τμήματος
Ποικιλίδου Δέσποινα, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ
Ρίζος Θωμάς, προπτυχιακός φοιτητής εκτός τμήματος
Σκέρτσος Χρήστος, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ
Και από 2 Επιβλέποντες Ερευνητές του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ (με αλφαβητική σειρά):
Δρ. Κόλλια Ελένη, Χημικός, Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Δρ. Πασβάνκα Κωνσταντίνα Χημικός, MSc, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αναπληρωτή Καθηγητή του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, κ. Προεστό Χαράλαμπο, στον μεταπτυχιακό φοιτητή κ. Γιαννόπουλο Χρήστο και την υποψήφια διδάκτορα κα Γεροδήμου Φωτεινή για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους.
Το «Peelaste» αποτελεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν, με βάση τη φλούδα πατάτας, προσφέροντας μια μοναδική και καινοτόμα λύση στο ζήτημα του food waste. Τα «Peelaste» κράκερς είναι μια επιλογή σνακ υψηλής θρεπτικής αξίας, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, ιδανικά για όλους τους καταναλωτές. Στόχος της ομάδας είναι να διευκολύνει τη βιομηχανική αξιοποίηση των φλουδών πατάτας, ως κυρίαρχου υπολείμματος, και να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους χρήσης αυτών, ώστε να αυξηθεί η συνολική προστιθέμενη αξία τους.
Τα «Peelaste» κράκερς αποτελούνται από φυσικά συστατικά και βγαίνουν σε 4 υπέροχες γεύσεις:
–Mediterranean salad (Μεσογειακή γεύση με ντομάτα, ελιά και πράσινη πιπεριά)
–Paprika Fiesta (Πικάντικη γεύση με πάπρικα και πιπεριές Φλωρίνης)
–Homemade Spanakopita (Γεύση σπανακόπιτα με βάση το σπανάκι, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και μυρωδικά)
–Sweet Potato Harvest (Γλυκιά εκδοχή με βάση τη γλυκοπατάτα, το μήλο, το πορτοκάλι και την κανέλλα )