Στο πλαίσιο του 13ου Διαγωνισμού ECOTROPHELIA 2023, ο οποίος διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με στόχο τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής, ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών των εργαστηρίων Χημείας Τροφίμων και Ανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, τιμήθηκε με το 3ο βραβείο για το προϊόν “AiryBerry”.
(https://www.sevt.gr/gr/news-details/HM-Nsg/ecotrophelia-2023-teleth-brabeyshs)
Στην τελική φάση του διαγωνισμού, στις 21 Ιουνίου 2023, συμμετείχαν 11 ομάδες με 11 διαφορετικά τελικά προϊόντα. Η κάθε ομάδα παρουσίασε το προϊόν της, με έμφαση στην καινοτομία του, αλλά και ένα πλάνο μάρκετινγκ και διοίκησης της επιχείρησής τους, στην Εθνική Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από ερευνητές και στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων. Ακολούθησε γευστική δοκιμή τόσο από τα μέλη της Επιτροπής και μέλη του ΣΕΒΤ, αλλά και από το κοινό.
Η ομάδα του “AiryBerry” αποτελείται από 8 φοιτήτριες/φοιτητές του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ (με αλφαβητική σειρά):
Ανδρέου Αικατερίνη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων
Avdylaj Learda, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων
Ζώη Αθηνά Μαρία, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων
Ζώη Άρτεμις, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Ανόργανη Χημεία και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία
Καπλάνης Απόστολος, μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων
Κοψαχείλη Άννα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων
Μαστροθεοδωράκη Άρτεμις, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων
Πράπα Γεωργία, προπτυχιακή φοιτήτρια
και από 2 Επιβλέποντες Καθηγητές του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ (με αλφαβητική σειρά):
Βαλδραμίδης Βασίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Παρασκευοπούλου Πατρίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς τον Αναπληρωτή Καθηγητή Προεστό Χαράλαμπο, την Επίκουρη Καθηγήτρια Δασενάκη Μαριλένα και τη Δρα. Κόλλια Ελένη (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ), τον Καθηγητή Πιτσικάλη Μαρίνο (Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ), τον Δρα. Κατσαρό Γεώργιο και τη Δρα. Γιαννόγλου Μαριάννα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους.
Το προϊόν “AiryBerry” αποτελείται από αεροπηκτώματα φρούτων σε συνδυασμό με δημητριακά που αναβαθμίζουν το γαρνίρισμα και είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόφιμο. Το βασικό του συστατικό και αυτό που ανέδειξε το προϊόν είναι τα αεροπηκτώματα από χυμό φράουλας και άλλων μούρων από φρούτα που λόγω μηχανικών βλαβών και ανεπιθύμητης εμφάνισης αποσύρονται από την αγορά, συνδυάζοντας την καινοτομία με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.