Το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής στεγάζεται στον 5ο όροφο, κυψέλη 506, του κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής και λειτουργεί συνεργατικά και αλληλοϋποστηρικτικά με τις δομές που διαθέτει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών του ΕΚΠΑ σε σχέση με τις πολιτισμικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές, διαπολιτισμικές εφαρμογές που λαμβάνουν χώρα στη σύγχρονη κοινωνία. Ως κύριο σκοπό έχει την έρευνα, την παραγωγή και την προώθηση γνώσεων σχετικών με τη διαπολιτισμικότητα, πάντα υπό το πρίσμα της διεπιστημονικότητας και της συνεργατικότητας και με άλλα επιστημονικά πεδία προκειμένου να εξυπηρετείται το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον. Υλοποιούνται Ερευνητικά – Εκπαιδευτικά Προγράμματα υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας του Εργαστηρίου, παρέχεται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα καθώς και δυνατότητα σύνδεσης και επικοινωνίας με πανεπιστήμια άλλων ιδρυμάτων, με φορείς και ινστιτούτα, που ασχολούνται με θέματα κοινά με τα αυτά του Εργαστηρίου.
Διευθύνεται από τον κ. Χρήστο Παρθένη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ συνεργάζονται μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων και Πανεπιστημίων, διδάκτορες, διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος, ειδικό εργαστηριακό προσωπικό, καθώς και εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση και εμπειρία στη Διαπολιτισμική Αγωγή, το έργο των οποίων καθορίζεται από τις εκάστοτε ανάγκες του Εργαστηρίου και η επιλογή τους γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.
Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής του ΕΚΠΑ υλοποιείται το Πρόγραμμα «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους, με κωδικό MIS 5049099, το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ και από Εθνικούς Πόρους, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι παρεμβατικές δραστηριότητες του Προγράμματος πραγματοποιούνται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, διαμεσολαβητές Ρομά και επιμορφωτές σε οικισμούς και καταυλισμούς και σε παραχωρηθέντες χώρους από τις σχολικές μονάδες και τους συνεργαζόμενους φορείς σε όλη τη χώρα. Στοχεύουν στη μείωση της σχολικής διαρροής, την ένταξη των μαθητών Ρομά στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, την επιτυχή ολοκλήρωση της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών Ρομά και την ομαλή μετάβαση από τη μια εκπαιδευτική βαθμίδα στην επόμενη.
Ενδεικτικές Φωτογραφίες από εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές
Το Εργαστήριο έχει μακροχρόνια εμπειρία στην εκπόνηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων μεταξύ των οποίων:
- Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών μαθητών, 1997-2008
- Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, 2007-2013
- Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά, 2013-2015
- Ένταξη και Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά, 2016-2018
- Project/έρευνα με τίτλο “University of Athens research on Early Childhood and the Inclusion of Roma Families in Greece” στο πλαίσιο του Προγράμματος Early Childhood Program (ECP) του Open Society Foundation (OSF) 2017-2018
- Ένταξη και Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά, 2018-2020
- Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους, 2020-2023.
- Προγράμματα σχετικά με την ενδυνάμωση γυναικών Ρομά.