Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία

Απολογισμός του Sustainability Masterclass (6-9 Νοεμβρίου 2023)

Απολογισμός του Sustainability Masterclass (6-9 Νοεμβρίου 2023)

Το Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διοργάνωσε με επιτυχία σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Rutgers University-School of Public Health και MIT των ΗΠΑ, το εξειδικευμένο διεθνές σεμινάριο Sustainability Masterclass. Η σειρά των διαλέξεων πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου, κατά το διάστημα 6-9 Νοεμβρίου 2023. Το σεμινάριο διεξάχθηκε στην Αγγλική γλώσσα και το παρακολούθησαν εκπρόσωποι από επιχειρήσεις και οργανισμούς, Kαθηγητές, ερευνητές υποψήφιοι διδάκτορες και φοιτητές.

Η διοργάνωση του Sustainability MasterClass υποστηρίχθηκε οικονομικά από το ΕΚΠΑ και από χορηγίες. Επίσης, υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ. Το Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών του ΕΚΠΑ ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς: WILO HELLAS S.A., HELLAS GOLD, GEK TERNA, ITA GROUP, EUROPA PROFIL ALUMINIUM, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, JEPA J.E. PAPAGRIGORAKIS and ASSOCIATES, ALLWEB S.A., NEW ENERGY PARTNERS.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Sustainability MasterClass στελεχώθηκε από Καθηγητές από τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΕΚΠΑ (https://conferences.uoa.gr/event/74/page/510-committees). Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετείχαν οι: 

  • Καθηγητής Μιχαήλ Γρ. Βραχόπουλος, Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ
  • Επ. Καθηγήτρια Μαρία Κ. Κούκου, Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ
  • Καθηγητής Βασίλειος Σταθόπουλος, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ
  • Καθηγήτρια Χριστίνα-Άννα Μητσοπούλου, Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ
  • Αν. Καθηγήτρια Μαργαρίτα Ασημακοπούλου, Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Η διοργάνωση του Sustainability MasterClass εντάσσεται και συνεισφέρει στην στρατηγική για τον εξωστρεφή προσανατολισμό του Πανεπιστημίου μας. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να εμβαθύνουν στα καίρια ζητήματα της αειφορίας, καλλιεργώντας δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή έρευνας αιχμής από νέους και καταξιωμένους επιστήμονες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Picture1

Στο σεμινάριο έδωσαν διαλέξεις Καθηγητές από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ μεταφέροντας σύγχρονες γνώσεις και πρακτικές στην ηγεσία της αειφορίας και στην προσαρμογή των οργανισμών όταν υιοθετούν δράσεις αειφορίας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πλήθος διαλέξεων σε θέματα που προσέγγισαν την αειφορία σε όλες τις διαστάσεις. Στην έναρξη του Sustainability Masterclass (1η ημέρα) χαιρέτησαν εκ μέρους του ΕΚΠΑ, η Αντιπρύτανις του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, ο Καθηγητής Νικόλαος Θωμαϊδης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και η Καθηγήτρια Χριστίνα-Άννα Μητσοπούλου, εκ μέρους του του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ με θεματικό αντικείμενο «Ενέργεια-Ανανεώσιμες Μορφές της και Μεταφορές».

Picture27 1
Picture28
Picture29

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Philip Demokritou (Henry Rutgers Chair and Professor of Nanoscience and Environmental Bioengineering, Rutgers University & Adjunct Professor, Harvard University) παρουσίασε το πρόγραμμα του σεμιναρίου. Ο Καθηγητής Nicholas Askounes Ashford (Professor of Technology, Policy Director Technology & Law Program, Massachusetts Institute of Technology) μίλησε για την Αειφορία σε όρους οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης και περιβάλλοντος καθώς και για τη σχέση Οικονομικής Ανάπτυξης, Παγκοσμιοποίησης (Εμπόριο) & Αειφορίας. Ο Καθηγητής Philip Demokritou και ο Καθηγητής Helmut Zarbl (Chair and Professor of Toxicology, Department of Environmental and Occupational Health. School of Public Health,  Research Dean Rutgers University) μίλησαν για τις Προκλήσεις και τις Ευκαιρίες σε σχέση με την Αειφορία, την Πλανητική και την Ανθρώπινη Υγεία. Τέλος, η Καθηγήτρια Wendy Purcell (Rutgers University & Academic Research Scholar, Harvard University) μίλησε για τις Παγκόσμιες Μεγα-Τάσεις, την Αειφορία και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Picture30
Picture31
Picture33
Picture34
Picture35

Η 2η ημέρα του σεμιναρίου εστίασε στη Βιομηχανική Πολιτική και στις Ενεργειακές Θεωρήσεις και Συνεργασίες για την Αειφορία. Ο Καθηγητής Nicholas Askounes Ashford ανέλυσε τη Βιομηχανική Πολιτική σε σχέση με την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Απασχόληση ενώ μίλησε για Ενεργειακούς προβληματισμούς και οδούς προς την αειφορία. Η Καθηγήτρια Wendy Purcell εξήγησε πως τα Πανεπιστήμια μπορούν να οδηγήσουν στη Αειφορία μέσω κοινοπραξιών με άλλους φορείς ενώ η Καθηγήτρια Kathleen Rest (Senior Fellow at the Boston University Institute for Global Sustainability) αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και Οικοσυστημάτων και τις προκλήσεις και ευκαιρίες για μετάβαση από τη γνώση στη δράση. Τέλος, παρουσιάσθηκαν μελέτες περιπτώσεων εφαρμογής δράσεων Αειφορίας που έχουν υλοποιηθεί από Πανεπιστήμια από τον Καθηγητή Ιωάννη Καλδέλλη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και τον Καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) ενώ παρουσιάσθηκε από το Δρ. Αντώνιο Γυπάκη (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας) η Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας 2021-2027 και οι προτεραιότητες Έρευνας και Καινοτομίας για την υποστήριξη της Κυκλικής Οικονομίας και της Αειφορίας.

Picture36
Picture37
Picture38 1
Picture39

Η 3η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Αειφόρο Γεωργία και στα Συστήματα Τροφίμων. Ο Καθηγητής Jason White (Director of the Connecticut Agricultural Experiment Station & Clinical Professor of Epidemiology Environmental Health, Yale School of Public Health) μίλησε για την Αειφόρο Γεωργία και αναφέρθηκε σε δράσεις που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Philip Demokritou αναφέρθηκε στην Αειφόρο νανο-τεχνολογία και στα βιώσιμα υλικά που προέρχονται από τη φύση για τη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων. Ο Καθηγητής Stefanos Kales (Professor, Harvard Medical School and TH Chan School of Public Health) μίλησε για την Υγιεινή Διατροφή από Αειφόρα Συστήματα Τροφίμων εστιάζοντας στη Μεσογειακή Διατροφή. Ο Καθηγητής Benedetto Marelli (Associate Professor of Civil and Environmental Engineering, Massachusetts Institute of Technology) μίλησε για τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ασφάλεια των τροφίμων. Στη συνέχεια, ο κος Δημήτρης Καπνιάς (Senior manager – Large Scale Projects, NEUROPUBLIC – ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ) μίλησε για τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων στην Έξυπνη Γεωργία ως βασικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη στη γεωργία. Τέλος, ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Δρ. Ιωάννης Δούκας μίλησε σχετικά με τον κίνδυνο στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων και την αντιμετώπιση μίας πιθανής μόνιμης κρίσης.

Picture40
Picture41
Picture42
Picture43
Picture44
Picture45

Η 4η ημέρα ήταν αφιερωμένη σε εφαρμογές αειφορίας σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα. Αρχικά, η Αν. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μαργαρίτα Ασημακοπούλου μίλησε για τα αειφόρα κτήρια, τις προϋποθέσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι αειφορίας σε αυτά, καθώς και για εφαρμογές στην Ελλάδα. Ο κος Αλκης Τριανταφυλλόπουλος (ASHRAE Region XIV SA Chair) ως εκπρόσωπος της American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers-ASHRAE αναφέρθηκε στις δραστηριότητες τυποποίησης και τις κατευθυντήριες οδηγίες που αναπτύσσει και εφαρμόζει η ASHRAE παγκοσμίως για την κατασκευή και λειτουργία αειφόρων κτιρίων. Στη συνέχεια, παρουσιάσθηκαν δράσεις αειφορίας στη βιομηχανία. Ο κος Αχιλλέας Πατσιούρας εκ μέρους της WILO HELLAS S.A. και η κα Ελένη Δικαίου εκ μέρους της EUROPA PROFIL ALUMINIUM αναφέρθηκαν στις δράσεις αειφορίας που εφαρμόζουν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Ο Καθηγητής Ιωάννης Καλδέλλης παρουσίασε την εφαρμογή αειφορίας που έχει αναπτυχθεί στο νησί Τήλος ως πρόταση για απανθρακοποίηση των νησιών. Τέλος, η Επ. Καθηγήτρια Μαρία Κ. Κούκου και ο Καθηγητής Μιχαήλ Γρ. Βραχόπουλος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ παρουσίασαν τις δυνατότητες ανάπτυξης εφαρμογών γεωθερμίας με έμφαση σε εφαρμογή στον Πολιχνίτο του Δήμου Δυτικής Λέσβου ως παράδειγμα αειφορίας.

Picture46
Picture47
Picture48
Picture49
Picture50
Picture51

Το πρόγραμμα του Sustainability Masterclass, οι διαλέξεις και χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου: https://conferences.uoa.gr/event/74/.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο