Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, η βιβλιοπαρουσίαση του συγγράμματος “Cubesats: invading and shaping the space industry” που διοργανώθηκε από το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (ΤΤΨΒ) του ΕΚΠΑ. Στον πρώτο όροφο του ιστορικού κτηρίου Κωστής Παλαμάς παραβρέθηκαν καθηγητές και φοιτητές, αλλά και ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων πέραν του Τμήματος – ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ιδρυμάτων, στελέχη κρατικών φορέων και στελέχη της βιομηχανίας, καθώς και αναπτύσσοντες που συμμετείχαν στην κατασκευή του UPSat, του πρώτου ελληνικού δορυφόρου ανοικτού σχεδιασμού, η ιστορία του οποίου περιγράφεται στο βιβλίο.
Η συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Δημήτρης Δελεβέγκος, δημοσιογράφος της Καθημερινής, άνοιξε με την ομιλία της Αντιπροέδρου του ΤΤΨΒ, καθηγήτριας Μαρίας Τζαμτζή. Η κ. Τζαμτζή παρουσίασε εν συντομία τη δραστηριότητα του Τμήματος (ερευνητική, διδακτική), αναφέρθηκε στο βιογραφικό του επίκουρου καθηγητή του ΤΤΨΒ κ. Πάρι Χρυσού, καθώς και στα κύρια σημεία του βιβλίου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την ποιότητα συγγραφής και το ρέοντα λόγο.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής Ιωάννης Εμμανουήλ. Ο κ. Εμμανουήλ πραγματοποίησε μια αναλυτική και περιεκτική ομιλία παρουσιάζοντας το σύγγραμμα. Αναφέρθηκε έτσι στην ιστορία των δορυφόρων, τη σημασία του “κυρίαρχου σχεδιασμού” των διαστημοπλοίων και τον τρόπο που αυτός επερωτάται με τη νέα τεχνολογία, τον τρόπο που ξετυλίγεται η δυναμική της ομάδας στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, την πρόκληση της “ομιχλώδους οικονομιάς” κ.ά.
Έπειτα, ο κ. Χρυσός, που υπογράφει το έργο μαζί με τον Φραντσέσκο Άππιο από την Σχολή Επιχειρηματικότητας του Παρισιού, έκανε μια παρουσίαση από τη σκοπιά των συνεντεύξεων από διάφορες χώρες που περιέχονται στο έργο, δίνοντας μια ζωντανή εικόνα των διεργασιών ανάπτυξης των νανοδορυφόρων. Αναλύοντας το έργο σε τρεις άξονες (“χώροι οικειότητας”, “μηδενισμός ρολογιού” και “τεχνολογική διατάραξη”), ανέδειξε την ανθρώπινη διάσταση της τεχνολογικής εξέλιξης, καθώς και τις προκλήσεις που εμφανίζονται στο ταξίδι προς την ολοκλήρωση καινοτόμων αποστολών και της εγκαθίδρυσης μιας νέας τεχνολογίας για το διάστημα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντας φώτισαν με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους μια σειρά από διαστάσεις, μεταξύ των οποίων ο ανταγωνισμός μεταξύ εγκαθιδρυμένης και ανερχόμενης βιομηχανίας, οι σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις στον τομέα του διαστήματος, οι ευκαιρίες που δίνουν οι νανοδορυφόροι σε χώρες όπως η Ελλάδα για να εισέλθουν στο πεδίο ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών, οι οικονομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις καθώς και ο ρόλος των πανεπιστημίων στην τεχνολογική εξέλιξη.
Με αφορμή την εκδήλωση, ο εκδοτικός οίκος Elgar προσέφερε έκπτωση 35% για την αγορά του βιβλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου (https://www.e-elgar.com/shop/isbn/9781035326631 Κωδικός ‘CHRY35’).