Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου «Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στα πανεπιστήμια του εξωτερικού σήμερα: προκλήσεις και προοπτικές»

Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών συνδιοργάνωσαν συνέδριο με τίτλο «Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στα πανεπιστήμια του εξωτερικού σήμερα: προκλήσεις και προοπτικές» από τις 27 έως 29 Ιουνίου 2024.

DKA 3492
DKA 3466

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου προσφώνηση απηύθυνε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κώτσηρας και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ομότιμος Καθηγητής κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας. Ακολούθησαν οι ομιλίες από τον Πρόεδρο του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Ε.Κ.Π.Α., τ. Αντιπρύτανη, Καθηγητή κ. Δημήτριο Καραδήμα και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου της LUND κ. Βασίλειο Σαμπατακάκη. Τέλος, παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω το συνέδριο με θέμα: «Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στα πανεπιστήμια του εξωτερικού σήμερα: προκλήσεις και προοπτικές».

Σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές επιστήμες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, παρατηρούμε με ανησυχία τη συρρίκνωση των Τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Μέσα σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών ενώνουν τις δυνάμεις τους στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου με σκοπό την ανάδειξη και την υποστήριξη της διδασκαλίας της νέας ελληνικής γλώσσας στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Η γλώσσα, όπως γνωρίζουμε,  είναι ο πυρήνας του πολιτισμού μας και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της ιστορίας και των επιστημών που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας. Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση των πολιτιστικών μας δεσμών με άλλους λαούς και ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή και πολιτιστική συνεργασία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις που απαιτούν νέες προσεγγίσεις και στρατηγικές. Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διδασκαλία και τη μάθηση. Είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτές τις αλλαγές στη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την ενίσχυση της γλωσσικής εκπαίδευσης.

Το Πανεπιστήμιο μας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό βρίσκεται σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κώτσηρα για να οργανωθούν προγράμματα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας με τη συνδρομή του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας και του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ.

Η παρούσα διοργάνωση φέρνει σε επαφή διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές που διδάσκουν τη νεοελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα εμπνεύσουν όλους μας και θα οδηγήσουν σε γόνιμες συνεργασίες, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που διδάσκουν και διαδίδουν τη Νέα Ελληνική.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερα τα συγχαρητήριά μου προς τον Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Πρόεδρο του ΔΣ του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρη Καραδήμα, καθώς και προς όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση αυτού του συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου!»

Ο κ. Κώτσηρας, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου, σημείωσε «αφετηρία μας είναι το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Διπλωματία, δύο σχέδια με ορίζοντα τετραετίας, στους κεντρικούς άξονες των οποίων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, καθώς και η προβολή του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, με έμφαση στην αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός επισήμανε πρόσφατες δράσεις, όπως την αναβάθμιση της πλατφόρμας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας staellinika.com και τη συνεργασία με τον φορέα Study in Greece, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη διεθνή ακαδημαϊκή σκηνή και των ευκαιριών προς ξένους και ομογενείς φοιτητές να γνωρίσουν καλύτερα τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κώτσηρας στη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Ε.Κ.Π.Α., υπογραμμίζοντας τον «καίριο ρόλο» του Πανεπιστημίου Αθηνών στην προαγωγή της ελληνικής γλώσσας, η οποία αποτελεί «συστατικό και υπαρξιακό στοιχείο για το σύνολο του Ελληνισμού», όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Υφυπουργός.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN