Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία

Προσθετική κατασκευή για αποτελεσματικές έξυπνες δομές: Η ιδέα της 6D εκτύπωσης

Προσθετική κατασκευή για αποτελεσματικές έξυπνες δομές: Η ιδέα της 6D εκτύπωσης

Στέλιος Κ. Γεωργαντζίνος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών

image 36

Η προσθετική κατασκευή ή τρισδιάστατη εκτύπωση, που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 ως μέθοδος ταχείας πρωτοτυποποίησης, θεωρείται πλέον ως νέο είδος παραγωγικής διαδικασίας, πρακτικά με τον ίδιο τρόπο όπως και οι συμβατικές κατασκευαστικές διαδικασίες. Η προσθετική κατασκευή έχει δημιουργήσει αντίκτυπο σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς, όπως η αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η δομική βιομηχανία και η ιατρική. Προσφέρει ευελιξία στη διαδικασία σχεδιασμού των προϊόντων, σημαντική μείωση της κατανάλωσης υλικών, καθώς και καθιστά προσιτή την εξατομίκευση των προϊόντων.

Όσον αφορά την πρόοδο των τεχνολογιών και των εφαρμογών που αφορούν την τρισδιάστατη εκτύπωση, μία από τις εξαιρετικές εξελίξεις που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, από ερευνητές του MIT (ΗΠΑ, 2012), είναι η 4D εκτύπωση, κατά την οποία η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης συνδυάζεται με έξυπνα υλικά για την παραγωγή δομών που αλλάζουν σχήμα με την πάροδο του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, στην 4D εκτύπωση, το τρισδιάστατο αντικείμενο που αναπτύσσεται μπορεί να αυτομεταμορφώνεται ή να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα με την πάροδο του χρόνο. Με άλλα λόγια, ο χρόνος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η 4η διάσταση της εκτύπωσης. Εδώ, ο χρόνος δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει για πόσο χρονικό διάστημα εκτυπώνεται το αντικείμενο, αλλά εκφράζει το γεγονός ότι μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται μετά την εκτύπωση ή ακόμη και την ικανότητα αυτοαναγέννησης. Η 4D εκτύπωση αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στους μελλοντικούς σχεδιασμούς λόγω των προφανών πλεονεκτημάτων της. Για παράδειγμα, η 4D εκτύπωση μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να αναπτύξουν, μικρο/νανο-ενεργοποιητές ή/και έξυπνες συσκευές, χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό, δηλαδή καλώδια, κινητήρες και μπαταρίες. Εφαρμογές της 4D εκτύπωσης έχουν ήδη αναφερθεί σε διάφορους τομείς. Χαρακτηριστικά, η 4D εκτύπωση έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία για την κατασκευή διαφόρων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων δομών με πολυκατευθυντικές ιδιότητες, μαλακών ενεργοποιητών και άλλων.

Εάν ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο αντικείμενο, πέρα από τη μετατροπή του σε ένα νέο σχήμα (4D εκτύπωση), μπορεί να αλλάξει περαιτέρω τη λειτουργία του, αυτή η μετατροπή θα μπορούσε να ονομαστεί επίσης ως 5D εκτύπωση. Ωστόσο, ένας ολοκληρωμένος ορισμός της 4D εκτύπωσης είναι πιο κατάλληλος για να συμπεριλάβει την εξέλιξη της τρισδιάστατα εκτυπωμένης δομής όσον αφορά τις αλλαγές στο σχήμα, την ιδιότητα, καθώς και τη λειτουργικότητα. Από την άλλη πλευρά, η “5D εκτύπωση” αναφέρεται πιο συχνά ως ονομασία για την ΑΜ πέντε αξόνων. Ο όρος “5D” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μέθοδο εκτύπωσης πέντε αξόνων, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τα Mitsubishi Electric Research Laboratories, η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας κλίνης εκτύπωσης που κουνιέται μπρος-πίσω σε δύο άξονες, δημιουργώντας τον τέταρτο και τον πέμπτο άξονα επεξεργασίας. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της 5D εκτύπωσης σε σύγκριση με την τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ότι μπορεί να παράγει ισχυρότερα αντικείμενα χρησιμοποιώντας λιγότερο υλικό.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Στέλιος Γεωργαντζίνος, μαζί με συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής του ομάδας, πραγματοποίησε μια προσπάθεια για πρώτη φορά στην ανοικτή βιβλιογραφία να παρουσιαστεί η έννοια της 6D εκτύπωσης, ακολουθούμενη από το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο, τους πιθανούς τομείς εφαρμογής και τα πιθανά οφέλη που προκύπτουν. Η ιδέα είναι απλή, καινοφανής, αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω και μπορεί εύκολα να περιγραφεί ως εξής: Μια 6D εκτυπωμένη δομή  θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα παιδί που γεννήθηκε από το γάμο μεταξύ ενός εκτυπωτή πέντε αξόνων της τεχνολογίας FDM και τη χρήση υλικών με ευφυή συμπεριφορά. Έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να είναι ισχυρότερη από μια αντίστοιχη εκτυπωμένη 4D δομή, μπορεί να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας λιγότερο υλικό, μπορεί να αλλάξει σχήμα λόγω ενός εξωτερικού ερεθίσματος μέσω ενός μηχανισμού αλληλεπίδρασης, ενώ η δομική ποιότητα και η ευφυΐα της μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την εισαγωγή υπολογιστικών μεθόδων βελτιστοποίησης και προσομοιώσεων.  

Η προτεινόμενη νέα τεχνολογία κατασκευής συνδυάζει την έννοια της 5D εκτύπωσης, η οποία περιλαμβάνει την κίνηση της κεφαλής εκτύπωσης μαζί με την περιστροφή της κλίνης εκτύπωσης σε καθορισμένες γωνίες, με την 4D εκτύπωση, η οποία οδηγεί σε έξυπνη μεταβολή των χαρακτηριστικών ενός υλικού σε σχέση με το χρόνο) σε μια νέα έννοια που ονομάζεται 6D εκτύπωση. Η αναπτυχθείσα διαδικασία προσθετικής κατασκευής θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς προηγμένων ευφυών υλικών που θα μπορούν επίσης να περιέχουν νανοσωματίδια στη δομή τους. Είναι προφανές, ότι μια τέτοια εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας πολυδιάστατης εκτύπωσης θα ενισχύσει δραστικά το συνολικό κοινωνικό αντίκτυπο της προσθετικής κατασκευής. Η νέα αυτή μέθοδος αναμένεται να δώσει λύσεις που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα και θα μειώσουν το κόστος των υλικών και τον χρόνο εκτέλεσης των διαδικασιών προσθετικής κατασκευής, οδηγώντας έτσι σε ελαφρύτερα και ισχυρότερα εξαρτήματα, με μεγαλύτερη ευαισθησία στα σχετικά ερεθίσματα.

Η έννοια της 6D εκτύπωσης, λόγω των πλεονεκτημάτων της, αναμένεται να υιοθετηθεί γρήγορα από τη βιομηχανία που ασχολείται με την κατασκευή των σχετικών υλικών και του εξοπλισμού εκτύπωσης και από άλλους τελικούς χρήστες που χρησιμοποιούν την προσθετική κατασκευή. Η χρήση της 6D εκτύπωσης μπορεί να εισαχθεί στον ίδιο τεχνολογικό και κατασκευαστικό τομέα εφαρμογής της προσθετικής κατασκευής. Ωστόσο, λόγω της αναμενόμενης υψηλότερης ακρίβειας επεξεργασίας, των νέων δομικών και λειτουργικών δυνατοτήτων της προτεινόμενης μεθόδου, η εφαρμογή της θα είναι πιο αποτελεσματική σε τομείς όπου η ακρίβεια είναι ζωτικής σημασίας, όπως στην αεροδιαστημική βιομηχανία, στις ιατρικές συσκευές και τα ηλεκτρονικά, στα λειτουργικά εξαρτήματα για ενεργειακές εφαρμογές κ.λπ. Πιο αναλυτικά, στο μέλλον, η τεχνολογία 6D εκτύπωσης  θα μπορούσε να δημιουργήσει ανατρεπτική καινοτομία σε διάφορους τομείς, όπως:

Ιατρικός τομέας: Όσον αφορά την παραγωγή ιατρικών εξαρτημάτων για την προσθετική, την ορθοπεδική ή τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα με καλύτερες ιδιότητες και μειωμένο κόστος. Τα οστά δεν είναι επίπεδα αλλά έχουν καμπύλη επιφάνεια, επομένως η περιστροφή της κλίνης προκειμένου να ακολουθηθεί η καμπύλη είναι ζωτικής σημασίας και, επιπλέον, τα εκτυπωμένα έξυπνα υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έξυπνα ιατρικά εμφυτεύματα για πολύπλοκες ιατρικές περιπτώσεις.

Κατασκευές: Η προτεινόμενη τεχνική θα μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί ώστε να είναι κατάλληλη για την δημιουργία κατασκευών με βάση το σκυρόδεμα, όπως κτίρια και άλλες υποδομές, όπου οι πρόσθετοι βαθμοί ελευθερίας εκτύπωσης θα προσέφεραν ένα σαφές πλεονέκτημα. Χρησιμοποιείται για συστήματα και προϊόντα αυτοεπιδιόρθωσης και αυτοπροσαρμογής, για παράδειγμα, σωληνώσεις που θα μπορούσαν να αλλάζουν δυναμικά τη διάμετρο και τις ιδιότητές τους σε απόκριση της πίεσης του νερού με τη χρήση έξυπνων υλικών και να ακολουθούν τις καμπύλες του σωλήνα με τη χρήση εκτύπωσης πέντε αξόνων.

Αεροδιαστημική: Στοχεύει στην παραγωγή καμπύλων υλικών που μπορούν να αναδιαμορφώνονται ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Βιομηχανία μεταποίησης: Για την κατασκευή προηγμένων προϊόντων κατά παραγγελία με μειωμένη χρήση πρώτων υλών και κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με προηγούμενες τεχνικές εκτύπωσης (συμβάλλοντας έτσι στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων).

Η νέα αυτή προτεινόμενη μεθοδολογία απαιτεί περαιτέρω επικύρωση μέσω εκτεταμένων αριθμητικών και πειραματικών ερευνών και για το λόγο αυτό έχουν επίσης προταθεί ορισμένες ρεαλιστικές και απλές εφαρμογές αναφοράς. Η στέρεη καθιέρωση της μεθόδου απαιτεί μόνο τη διερεύνηση των πρόσφατων τεχνολογικών επιτευγμάτων στο τομέα των ευφυών υλικών, κάποια προηγούμενη εμπειρία στην τρισδιάστατη εκτύπωση, μια μηχανή εκτύπωσης πέντε αξόνων και κοινές πρώτες ύλες. Στο εγγύς μέλλον πρόκειται να ανακοινωθεί σχετική έρευνα για τη βελτιστοποίηση της προτεινόμενης τεχνικής κατασκευής από την ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Στέλιου Κ. Γεωργαντζίνου στο νεοσύστατο Εργαστήριο Προηγμένων Υλικών, Δομών και Ψηφιοποίησης, του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

Georgantzinos, S. K., Giannopoulos, G. I., & Bakalis, P. A. (2021). Additive Manufacturing for Effective Smart Structures: The Idea of 6D Printing. Journal of Composites Science5(5), 119.

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «MBA Strategic Management and Competitiveness / Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» που ξεκινά από το χειμερινό εξάμηνο […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «MBA Strategic Management and Competitiveness / Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» που ξεκινά από το χειμερινό εξάμηνο […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο